Μπορεί να μην ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά κανείς δεν περίμενε ότι τελικά η διοίκηση της ΙΜΑΣ θα προχωρούσε στην απειλή της να κλείσει το εργοστάσιο. Στη χθεσινή συνάντηση του σωματείου με τον διευθυντή του εργοστασίου, τους ανακοινώθηκε ότι το εργοστάσιο διακόπτει τη λειτουργία του από την Καθαρά Δευτέρα και θα καταβάλλει στους 140 εργαζόμενους την αποζημίωση που ορίζει ο νόμος αλλά κι ποσό 40.000 ευρώ μέσω προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης που θα διαρκέσει μία εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι ότι το Σωματείο πήγε με πρόταση για υπογραφή σύμβασης εργασίας που θα περιελάμβανε περικοπή των συνολικών αποδοχών της τάξης του 8% και αποδοχή εκ περιτροπής εργασίας για 24 μέρες το χρόνο από 36 που ζητούσε η εταιρεία.
Τελικά δεν έγινε καμία συζήτηση και απλά τους ανακοινώθηκε το κλείσιμο του εργοστασίου. Το Σωματείο Εργαζομένων αποχώρησε από τη συνάντηση και σήμερα Σάββατο, στις 11 το πρωί έχουν προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, για αν αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους.
Ανακοίνωση του ΕΚΒ
Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Βόλου κάνει λόγο για «αθλιότητες σε βάρος των εργαζομένων με σιωπηρή πολιτική κάλυψη».
Άναυδοι και εξοργισμένοι οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία πληροφορήθηκαν σήμερα την ανακοίνωση – τελεσίγραφο της Εταιρίας «Contitech – IMΑΣ ΑΕ» να βάλει λουκέτο στο τοπικό εργοστάσιο του ΙΜΑΝΤΑ, πετώντας στον δρόμο το προσωπικό του!
Η απόφαση – βόμβα της Εταιρίας, που έρχεται μετά από πολύμηνες εκβιαστικές αξιώσεις για αλλεπάλληλες μειώσεις των αποδοχών των εργαζόμενων και για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο εργοστάσιο, έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους, όσων διέβλεπαν, πίσω από τις πρωτοφανείς σε σκληρότητα και στυγνότητα αυτές αξιώσεις, την υποκρυπτόμενη πρόθεση της Εταιρίας να κλείσει το εργοστάσιο, για τους δικούς της προφανείς λόγους!
Ο Βόλος χάνει το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσιά του, όχι, όμως γιατί οι εργαζόμενοι «αποδέχονται τις εργοδοτικές αξιώσεις και δεν αντιδρούν», όπως θρασύτατα τους κατηγορούν κάποιοι και από πάνω, αλλά γιατί πλέον οι διαπραττόμενες αυτές αθλιότητες σε βάρος τους έχουν, κάθε φορά, την αντίστοιχη σιωπηρή πολιτική κάλυψη, που ανοίγει ολοένα και περισσότερο την όρεξη των αδίστακτων βιομήχανων!
Το ΕΚΒ στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων, και αύριο το πρωί, στη Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως στις 11 το πρωί στο ΕΚΒ, θα συγκαθορίσουν την περαιτέρω στάση τους!
Χρ. Μπουκώρος: Ένα ακόμη χτύπημα στη βιομηχανία του Βόλου
Η σημερινή ανακοίνωση της Continental για παύση της παραγωγής στο εργοστάσιο ΙΜΑΣ του Βόλου συνιστά πραγματικό σοκ για τους 138 εργαζόμενους του τμήματος μεταφορικών ταινιών του εργοστασίου αλλά και για ολόκληρη την τοπική κοινωνία που βλέπει τα λουκέτα στις τοπικές βιομηχανίες να λαμβάνουν επιδημική μορφή.
Τον τελευταίο χρόνο κυρίως εξαιτίας του οικονομικού περιβάλλοντος που δημιούργησε η άστοχη και καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που έφερε, με αποκορύφωμα τα capital controls, οδηγούν και τις τελευταίες ακμάζουσες βιομηχανίες της Μαγνησίας σε συρρίκνωση, μετακόμιση σε άλλες περιοχές, μετανάστευση στο εξωτερικό ή και παύση των δραστηριοτήτων τους. Μόνο από τις τοπικές βιομηχανίες ο Βόλος την τελευταία χρονιά μετράει πολλές εκατοντάδες χαμένες θέσεις εργασίας.
Ας μην ξεχνάμε ότι το εργοστάσιο του ΙΜΑΝΤΑ επί των ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχασε για πρώτη φορά ένα από τα μεγαλύτερα έργα του, αυτό της προμήθειας της ΔΕΗ με ταινιοδρόμους, με αποτέλεσμα το έργο να καταλήξει σε εταιρία του εξωτερικού.
Το εργοστάσιο του ΙΜΑΝΤΑ που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1972 στη Μαγνησία έχει προσφέρει πολλά την τοπική οικονομία. Η ξαφνική απόφαση του Ομίλου μια ημέρα μόλις μετά το αποτέλεσμα της διαιτησίας Ο.ΜΕ.Δ. δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση με την επίκληση της υποχώρησης του κλάδου των μεταφορικών ταινιών παγκοσμίως.
Είναι αδήριτη ανάγκη η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί να παρέμβουν άμεσα και να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα διαμεσολάβησης ώστε να μην σταματήσει η παραγωγική διαδικασία στο εργοστάσιο, με επώδυνα αποτελέσματα για την τοπική οικονομία. Ο Βόλος δεν αντέχει άλλη ανεργία. Ανάλογη είναι και η ευθύνη του συνόλου των τοπικών κυβερνητικών παραγόντων οι οποίοι οφείλουν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα πίεσης για την προάσπιση των συμφερόντων της τοπική οικονομίας.
Τέλος, μόνο ως κακόγουστο αστείο ηχούν στα αυτιά των Βολιωτών οι πρόσφατες δεσμεύσεις της Υφυπουργού Βιομηχανίας κ. Τζάκρη περί σχεδίου για επαναλειτουργία 16 κλειστών βιομηχανιών του Βόλου, εξαγγελία την οποία ακολούθησε βροχή λουκέτων και απολύσεων στις τοπικές βιομηχανίες. Η φαρσοκωμωδία της κυβερνητικής πολιτικής ολοκληρώνεται με την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να αποκλείσει το Βόλο της ανεργίας από την πρώτη φάση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας! Καλούμε την κυβέρνηση επιτέλους να παρέμβει βάζοντας φραγμό στο νέο κύμα αποβιομηχάνισης και τη διοίκηση της εταιρίας να αναθεωρήσει την απόφασή της.