Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025 18:01
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κλειδώνουν» τα μέτρα για περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολόγητου






Ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο προσδοκούν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα με τον πρωθυπουργό να δίνει χθες σε κλειστή σύσκεψη κατευθυντήριες γραμμές στους Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκη.
Το μεγάλο άγχος των κυβερνητικών εστιάζεται πλέον στο αφήγημα της επόμενης μέρας και στο αν θα καταφέρουν να πάρουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ή αν ΔΝΤ και Βερολίνο, θα σύρουν την εκκρεμότητα για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Όσο για το… σερβίρισμα των μέτρων προς βουλευτές και κοινωνία έχουν βρει τη φόρμουλα: Οτι τα τελευταία δεν θα εφαρμοστούν, αν δεν υπάρχει το άλλοθι για το χρέος. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία (σ.σ. για το χρέος), τότε το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα που δημιουργεί πρόβλημα στη Γερμανία», κατά συνέπεια και η ελληνική πλευρά δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τα μέτρα.

 

Τα δύο σενάρια για το χρέος

Η αβεβαιότητα που υπάρχει στον ορίζοντα για το χρέος, με τις διαφωνίες Βερολίνου-ΔΝΤ να κρατούν ορθάνοιχτο αυτό το κεφάλαιο προκαλούν αγωνία στους κόλπους της κυβέρνησης, μιας και γνωρίζουν που ότι είναι πολύ δύσκολο εν μέσω προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία να υποχωρήσει ο Βόλφγκανγ Σόιμπλε.

Έτσι όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα πάντως, τα επικρατέστερα σενάρια είναι τα εξής:

  • Να κλείσει το SLA (Staff Level Agreement), να ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή και στις 22 Μαΐου να επιτευχθεί «συνολική συμφωνία» με τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων από τώρα, ώστε να εκταμιευθεί η δόση και τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σ’ αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει καταφέρει- έστω προς ώρας- να πάρει βαθιά πολιτική ανάσα.
  • Να κλείσει το SLA, αλλά στις 22 Μαΐου να μην κατορθώσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σε λύση από κοινού για το χρέος. Η Ελλάδα να πάρει απλώς τη δόση (για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της τον Ιούλιο) και να αναμένει νεότερα για το χρέος από…Οκτώβριο. Δηλαδή, μετά τις γερμανικές εκλογές. Σ’ αυτή την περίπτωση πέραν του ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει δικαιώσει το αφήγημά της για το χρέος, θα χάσει και το τρένο για δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές καθώς δεν θα μπορούν να ενταχθούν τα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πηγή: iefimerida.gr