Κοινή έρευνα για τις κλοπές στα 4 νοσοκομεία – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη διάθεση του εξοπλισμού σε Ελλάδα και εξωτερικό
Στη Δίωξη Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. αποστάλθηκαν από τις τοπικές Αστυνομικές Διευθύνσεις, οι φάκελοι για τις κλοπές πανάκριβου ιατρικού εξοπλισμού από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.
Η εξέλιξη κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να υπάρξει κοινός συντονισμός των ερευνών της αστυνομίας που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν επίσης στο Γ.Ν. Λαμίας αλλά και στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» στην Αθήνα.
Η υπόθεση, που ανέδειξε πολιτικά η αντιπολίτευση για τους δικούς της λόγους, έχει προσλάβει άλλες διαστάσεις αφού τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι η ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε τη συνδρομή της Interpol, με αφορμή ανάλογες κλοπές σε νοσοκομεία της Γερμανίας, σε κρατικά νοσοκομεία του Λουξεμβούργου, της Βιέννης, της Πορτογαλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ιατρικός εξοπλισμός που εκτιμάται πως «ταξιδεύει» σε άλλες χώρες αφού με αφορμή και τον σειριακό αριθμό που διαθέτει ο κλεμμένος εξοπλισμός, δύσκολα θα χρησιμοποιηθεί (σ.σ. επίσημα τουλάχιστον) σε ιατρικά κέντρα της χώρας. Αν και σήμερα, η ΕΛ.ΑΣ. αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τον προορισμό (σ.σ. στην Ελλάδα ή το εξωτερικό) του κλεμμένου εξοπλισμού.
Άσχετα με την πορεία των ερευνών που πιθανά να βασισθούν και στο οπτικό υλικό που βρέθηκε στο ΓΝ Βόλου και, άσχετα με τη στάση της αντιπολίτευσης ή της κυβέρνηση που διαβεβαιώνει ότι σύντομα «θα εξαρθρωθεί η σπείρα», το πρόβλημα των κλοπών εξοπλισμού από τα νοσοκομεία είναι υπαρκτό.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για παράδειγμα, στις αρχές Απριλίου, άγνωστοι έκλεψαν από το Ακτινολογικό Τμήμα, δύο μόνιτορ του γραμμικού επιταχυντή που δώρισε το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Προτού καν ο νέος επιταχυντής τεθεί σε λειτουργία με τη διοίκηση του ΠΠΓΝΛ να ανακοινώνει… σειρά μέτρων για την αποτροπή νέας κλοπής.
Ένα μήνα μετά, το περασμένο Σαββατοκύριακο, άγνωστοι δράστες έδρασαν στο Ενδοσκοπικό Τμήμα, κλέβοντας στοχευμένα γαστροσκόπια και κολονοσκόπια. Με τη διευκρίνιση ότι, τόσο στο Ακτινολογικό όσο και στο Ενδοσκοπικό του νοσοκομείου της Λάρισας, οι δράστες διέθεταν… αντικλείδια.
Το πρόβλημα των κλοπών είναι και διαχρονικό. Το 2009 σε ημέρα μη εφημερίας, άγνωστοι από τον… κεντρικό χώρο υποδοχής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στην είσοδο δηλαδή, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί «ξήλωσαν» και μετέφεραν τραπεζικό ΑΤΜ βάρους 300 κιλών που περιείχε περισσότερες από 100.000 ευρώ.
Το πρόβλημα των κλοπών ιατρικού εξοπλισμού έχει ωστόσο επιπτώσεις και στην – ήδη προβληματική – εξυπηρέτηση των ασθενών την ώρα που τα νοσοκομεία προσπαθούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα με «ψαλιδισμένους» προϋπολογισμούς.
ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΑ
Η κλοπή στο Ενδοσκοπικό Τμήμα του ΠΠΓΝΛ σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως και στα νοσοκομεία του Βόλου και της Λαμίας ενώ στον «Άγιο Σάββα», που ήταν και η πρώτη κλοπή, έγινε στις 15 Μαΐου.
Η διαφορά της κλοπής στο ΠΠΓΝΛ με τα άλλα νοσοκομεία της χώρας έγκειται στο γεγονός ότι στη Λάρισα, ο κλέφτης διέθετε αντικλείδι με το οποίο ξεκλείδωσε και κλείδωσε φεύγοντας καθώς νοσηλεύτρια του Τμήματος τονίζει πως τη Δευτέρα το πρωί που πήγε στο Νοσοκομείο, βρήκε την πόρτα κλειδωμένη.
Ο δράστης πήγε στο ντουλάπι όπου στοχευμένα αφαίρεσε 4 συνολικά γαστροσκόπια και κολονοσκόπια, όλα της ίδιας εταιρίας (σ.σ. OLYMPUS), εξέλιξη που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι ήξερε τι έπρεπε να κλέψει. Όπως διευκρίνιζαν στην «Ε» γιατροί της κλινικής, ο δράστης ήξερε να διακρίνει το ευθύ από το πλάγιο ενδοσκόπια, αφού άφησε πίσω του τα πλάγια ενδοσκόπια, που βρισκόταν στην ίδια ντουλάπα με αυτά που έκλεψε.
Ο δράστης ήξερε πως την ημέρα της κλοπής το ΠΠΓΝΛ δεν εφημέρευε και αφού ήξερε που βρισκόταν τα ενδοσκόπιο, περιττό να αναφερθεί πως γνώριζε ότι το Τμήμα που βρίσκεται στο «υπόγειο» του νοσοκομείου δεν θα είχε κίνηση.
Εκείνο που πιθανά δεν γνώριζε ο κλέφτης, ήταν η κατάσταση των 4 ενδοσκοπίων καθώς το ένα γαστροσκόπιο ήταν χαλασμένο και το ένα κολονοσκόπιο, χαλασμένο και μη επισκευάσιμο. Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΠΠΓΝΛ η εκτιμώμενη αξία και των 4 κλεμμένων ενδοσκοπίων ανέρχεται στις 15.000 ευρώ (λόγω τη παλαιότητας και της πολυχρησίας) όταν η αγορά μόνο ενός μόνο, καινούργιου γαστροσκοπίου, ανέρχεται στις 80.000 ευρώ.
ΜΟΝΙΤΟΡ
Πάλι διαθέτοντας αντικλείδι, στις 4 Απριλίου, άγνωστος ξεκλείδωσε το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Κλέβοντας δύο μόνιτορ (οθόνες), του γραμμικού επιταχυντή που δώρισε στο νοσηλευτικό ίδρυμα το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Γραμμικός επιταχυντής που δεν είχε καν τεθεί σε λειτουργία με τον δράστη να γνωρίζει, τουλάχιστον πώς πρέπει να κινηθεί στο νοσοκομείο.
Με αφορμή την κλοπή στο Ακτινοθεραπευτικό η διοίκηση του ΠΠΓΝΛ, πέρα από την αναμενόμενη ΕΔΕ, αποφάσισε και ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την αποτροπή νέας κλοπής. Ένα μήνα μετά, η κλοπή στο Ενδοσκοπικό επιβεβαίωσε το πρόβλημα των κλοπών.
ΑΤΜ
Τα ενδοσκόπια («καλώδια» με κάμερα που χρησιμοποιούνται σε διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις) λόγω του μικρού τους μεγέθους, εύκολα φυγαδεύτηκαν από το νοσοκομείο. Για τα δύο μόνιτορ του Ακτινολογικού τίθεται ένα ερώτημα, με δεδομένο ότι το ΠΠΓΝΛ διαθέτει ιδιωτική εταιρία φύλαξης στην είσοδο του νοσοκομείου.
Αλλά αν για 4 ενδοσκόπια και δύο μόνιτορ τίθεται θέμα, τότε για την κλοπή του ΑΤΜ, τι να ειπωθεί; Τα ξημερώματα της 14ης Μαρτίου του 2009 η ΕΛ.ΑΣ. καλείται να εξιχνιάσει μια απίστευτη κλοπή. Αφού από τον πλέον δημόσιο χώρο, την υποδοχή του ΠΠΓΝΛ στην κεντρική είσοδο, άγνωστοι δράστες βραδινές ώρες «ξήλωσαν» το εγκατεστημένο στον τοίχο τραπεζικό ΑΤΜ και το μετέφεραν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Ένα ΑΤΜ… βάρους 300 κιλών, με λεία 80.000 – 100.000 ευρώ. Ήταν ημέρα βεβαίως που το ΠΠΓΝΛ δεν εφημέρευε αλλά τέτοια… «δημόσια» κλοπή σε νοσοκομείο δεν έχει προηγούμενο.
Η κλοπή εκείνη ακόμη δεν έχει εξιχνιασθεί και έτσι, ακόμη δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα πως οι δράστες φυγάδευσαν το βαρύτατο ΑΤΜ, όταν με βάση τις τότε πληροφορίες, από αστυνομικές πηγές, από την κεντρική πύλη του νοσοκομείου δεν πέρασε κάποιο φορτηγό ή αγροτικό αυτοκίνητο.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Ενώ η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τις κλοπές στα 4 νοσοκομεία βρίσκεται σε εξέλιξη, ακριβώς επειδή πρόκειται για ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό, τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση ασθενών και αυτό είναι μια σοβαρή επίπτωση της δράσης των αγνώστων.
Τα κλαπέντα για παράδειγμα ενδοσκόπια από το ΠΠΓΝΛ, ήταν τα μοναδικά λειτουργικά στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική που σήμερα, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της διοίκησης του Νοσοκομείου, εξυπηρετεί ασθενείς με «δανεικό» εξοπλισμό.
Το πρόβλημα των κλοπών εξοπλισμού οξύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα λειτουργίας των νοσοκομείων, σε βάρος των ασθενών πάντα, μετά το πάγωμα των Δημοσίων Επενδύσεων και των συνεχών περικοπών στους προϋπολογισμούς με τα νοσοκομεία – εξαιρουμένων των επενδύσεων που έγιναν μέσω ΕΣΠΑ – να «επαιτούν» για δωρεές.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ