Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024 00:40
Αθλητικά

Κοντονής: «Γι’ αυτό μίλησα με τον Μαρινάκη»






Φως στη συνομιλία που είχε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη το Σάββατο έριξε ο Σταύρος Κοντονής σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Εξήγησε τους λόγους της επικοινωνίας ενώ αναφέρθηκε και στους περιοριστικούς όρους του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού.

Ο υφυπουργός αθλητισμού μιλώντας στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ επεσήμανε σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη: «Το δημοσιοποίησα εγώ, όταν υπήρξε μια υπόνοια ότι μίλησα με τον διαιτητή. Εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, μίλησα με δύο παράγοντες του Ολυμπιακού που με κάλεσαν για να μου πουν ότι χτυπήθηκε παίκτης του Ολυμπιακού. Τους απάντησα ότι τα βλέπω αλλά δεν έχω καμία αρμοδιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι. Από ευγένεια και μόνο δε μπορείς να κλείσεις το τηλέφωνο. Είπα ότι πρέπει να αφήσουν οι πάντες τον διαιτητή να πάρει απόφαση για τον αγώνα».

Όταν ρωτήθηκε για τον περιοριστικό όρο ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για τον κύριο Μαρινάκη κι αν έχει παραβιαστεί σημείωσε: «Εγώ σε δουλειές άλλων δεν εμπλέκομαι. Η εκτελεστική εξουσία θα κάνει τη δουλειά της, όπως και η δικαστική εξουσία. Κατά την δικαστική εξουσία δεν παραβιάζει το περιοριστικό όρο που έχει δεχθεί. Υπάρχει μια παραφιλολογία που έχει αναγάγει σε προπατορικό αμάρτημα το τηλεφώνημα αυτό. Ουδεμία επαφή είχα ή έχω με διαιτητή παρατηρητή ή μέλους οποιουδήποτε οργάνου όταν βρίσκεται σε διαδικασία απόφασης. Είπα ότι πρέπει να επικρατήσει η ψυχραιμία και η λογική».

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τα οικονομικά των ομοσπονδιών
: «Αυτά που βρήκαμε στο υπουργείο του αθλητισμού, όσον αφορά την οικονομική διαχείριση ξεπερνά κάθε φαντασία. Όταν έχει να λειτουργήσει το ελεγκτικό συμβούλιο για να ελέγξει τα οικονομικά των ομοσπονδιών πάνω από 10 χρόνια, τα χρήματα του ελληνικού λαού έχουν να ελεγχθούν πάνω από δέκα χρόνια. Εμείς ενεργοποιήσαμε ξανά το συμβούλιο. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τη σπατάλη. Τα λειτουργικά έξοδα του 2015 έφτασαν τα 39000 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο ευρώ».

Για το αν υπάρχουν εκροές χρημάτων προς το νομό Αργολίδας (τόπο καταγωγής του προηγούμενου υφυπουργού):
«Παραλάβαμε ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων περιορισμένο. Καλούμαστε να πληρώσουμε έργα από το 2003 και το 2004.Υπήρξε ροή χρημάτων σε έναν συγκεκριμένο νομό είναι γεγονός».

Για το αν θα αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα
: «Έχω διατάξει από το Μάρτιο ελέγχους για να δούμε ακριβώς τι γίνεται. Υπάρχει μια καθυστέρηση που έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι υπάλληλοι πρέπει να κάνουν παράλληλα την εργασία τους. Τα αποτελέσματα θα τα έχουμε πριν τη νέα χρονιά».

Για τις ευθύνες σε υπουργούς: «Υπάρχει χρονικός περιορισμός για τις διώξεις λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έχει γίνει κατασπατάληση χρημάτων άνευ προηγούμενου».

Για τους Ολυμπιακούς αγώνες: «Θα μπορούσε να είναι η ανάδειξη του ελληνικού πνεύματος και του ελληνικού αθλητισμού. Ο τρόπος χειρισμού των οικονομικών συνιστά έναν λόγο που έφτασε οικονομικά η Ελλάδα εδώ που έφτασε».

Για το ποιοι παρανόμησαν αυτό διάστημα: «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Για την κατεδάφιση ενός γυμναστηρίου στη Ζάκυνθο ζήτησα μια κοστολόγηση, που υπερέβαινε τις 200 χιλιάδες ευρώ. Ζήτησα να πέσει το κόστος και περιορίστηκε στις 80 χιλιάδες ευρώ. Χωρίς να έχω εικόνα των δημοσίων έργων, ζήτησα από τον δήμαρχο να ζητήσει προσφορές και του κάνανε προσφορά 10 χιλιάδες ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο είχε κοστολογηθεί και πληρωθεί δεκάδες έργα των Ολυμπιακών αγώνων. Αυτό εννοούμε όταν λέμε για το κράτος των εργολάβων. Το κόστος εκτινασσόταν με νόμο του κράτους. Αυτές οι κατασκευές θα μπορούσαν να είναι λυόμενες. Τώρα οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν λεηλατηθεί και σε πιάνει πόνος ψυχής»,

Για το κλειστό του Γαλατσίου που θέλει η ΚΑΕ ΑΕΚ: «Το κλειστό του Γαλατσίου φιλοξενεί πρόσφυγες. Η ΑΕΚ έχει κάνει μια καλή προσφορά. Πρέπει να πληρώσει πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ για να το συνεφέρει. Το θέμα έχει περάσει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ».

Για τα χρέη των ομάδων προς τα στάδια: «Έχουμε συγκροτήσει φακέλους. Υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές εκατομμυρίων Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν στο ΟΑΚΑ ανείσπρακτες οφειλές 13 εκατομμυρίων και στο ΣΕΦ χρέος 4 εκατομμυρίων. Έδωσα εντολή να εισπραχθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ. Υπάρχουν και ομάδες αλλά και εταιρείες αλλά και μισθωτές που δεν έχουν πληρώσει. Όταν χρωστάς ενοίκια δύο ετών, τι άλλο περιμένει κάποιος για να κινηθεί νομικά για να εισπράξει. Αν δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη προς τα στάδια, τότε δεν παίρνουν πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα από την ΕΕΑ. Γι΄ αυτό δεν είμαστε αρεστοί σε πολλούς. Να πιουν ξύδι Είναι υποχρέωση να υπάρχει πιστοποιητικό από το στάδιο ότι έχουν εξοφληθεί».

Για το ΕΣΚΑΝ: «Δε σας κρύβω ότι είχα ανησυχήσει ιδιαίτερα όταν με είχε επισκεφτεί η πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ κυρία Σπηλιοπούλου, Υπήρχε μια κατάσταση παρακμής με κίνδυνο αποβολής. Ενεργοποιήθηκα με τον Κύριο Συναδινό. Ήταν ένα πρόβλημα που μπορούσε να οδηγήσει στην αποβολή των Έλλην αθλητών. Βρήκαμε μια χρηματοδότηση που ήταν γελοία. Με αυτό το ποσό (50.000 ευρώ) δε μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ούτε η εταιρία αναλωσίμων. ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο αγώνα ιγα να εναρμονιστεί ο κανονισμός με αυτό της WADA. Είμαστε έτοιμοι να το ψηφίσουμε πριν το τέλος του έτους και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος. Τις επόμενες μέρες θα μεταβιβαστεί στη βουλή».

Για τη διαφθορά που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Θέλω να πω ότι αυτή είναι η μια όψη. Υπάρχουν ομάδες που κάνουν προσπάθεια, υπάρχουν νοικοκυρεμένες ομάδες, που κάνουν προσπάθεια, όσον αφορά τη διάδοση του αθλήματος. Μην τα μηδενίζουμε. Υπάρχει μια έντονη παθογένεια. Από την πρώτη στιγμή, γνωρίζοντας το πρόβλημα,. Δε διστάζαμε να συγκρουστούμε, να σπάσουμε αυγά, ακόμη και με καταστάσεις που θεωρούνταν άβατο. Ήρθαμε σε σύγκρουση με FIFA και UEFA και έγινε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προστατεύσει την ελληνική κοινωνία. Το θεωρούμε καθήκον μας. Δε διστάσαμε μέσα σε δέκα μήνες να κάνουμε πράγματα που δεν είχαν γίνει δέκα χρόνια»

Για το αν μπορεί το κράτος να επιφέρει την κάθαρση: «Αν μπορούμε; Τα πάντα μπορεί το κράτος. Ο νόμος που περάσαμε, το γεγονός ότι η πειθαρχική διαδικασία ότι δεν ελέγχεται από κανένα αλά δίνεται από τακτικούς δικαστές, έχει επανέλθει σε καθεστώς κανονικότητας στην ΕΠΟ, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επεμβαίνει στις ποινές. έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι, υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και περιορισμός της σπατάλης και ανακατανομή των κονδυλίων. Έχει γίνει πολλή δουλειά σε μικρό διάστημα».

Για την ισονομία στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Η λέξη ισονομία έχει σημαδέψει τις προσπάθειές μας. Η δημοκρατία αναιρείται ότι ο πολίτης διαπιστώνει ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πρέπει να εμπεδωθεί ότι κανείς δεν πρόκειται να αδικηθεί ή να ευνοηθεί από την προσπάθεια που κάνουμε. Χιλιάδες νέα παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό και ειδική με τιο ποδόσφαιρο. Υπάρχει μια αποκρουστική εικόνα που δεν ελκύει επενδυτές. Ποιος θα επενδύσει τα χρήματά του, όταν βλέπει αυτό το προϊόν. Ορισμένες φορές οι ουσιαστικές συζητήσεις γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η αλλαγή νοοτροπίας είναι μια διαδικασία που εμπεδώνεται και υλοποιείται μέρα με τη μέρα με την εφαρμογή των νόμων Θα καταλάβουν όλοι ότι δεν έχουν περιθώρια να ασχημονούν σε βάρος των ομάδων τους, των αθλητών και των εργαζομένων. Θα τα καταφέρουμε είμαστε αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε με γνώμονα την ισονομία και την εφαρμογή των νόμων».

Για την ΕΠΟ: «Η ΕΠΟ, αυτή τη στιγμή διοργανώνει τα πρωταθλήματα από γ’ εθνική και κάτω. Υπό κανονικές συνθήκες δε θαν έπρεπε να υπάρχει καμία εμπλοκή στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. όλοι αγαπάνε την ΕΠΟ, θέλουν να την ελέγξουν γιατί μέχρι πρότινος διέθετε δύο πυλώνες στη διαμόρφωση αποτελεσμάτων, την διαιτησία και την πειθαρχική δικαιοδοσία. Με το νεό νόμο η δικαιοδοσία έχει φύγει από την ΕΠΟ, με τους τακτικούς δικαστές, με το τρομερό πολιτικό πόλεμο. Η ΝΔ δεν ήθελε τακτικούς δικαστές, αφού ήθελε να ελέγχει αυτές τις καταστάσεις. Αυτοί που αντιδρούσαν ήταν οι γνωστοί παράγοντες του ποδοσφαίρου,. αθλητικές εφημερίδες που με στόλιζαν από το πρωί μέχρι το βράδυ και η αξιωματική αντιπολίτευση. Δε σας κρύβω ότι είχα προσβληθεί από την απόφαση στο ΟΦΗ-Παναθηναϊκός. Αυτή η απόφαση ήταν μια απόφαση που έθιγε το νομικό πολιτισμό. Το ζητούμενο είναι η ισονομία. Θα λειτουργούν τα όργανα, όποιον κι αν έχουν απέναντί τους».

Για την παρουσία οπαδών του Παναθηναϊκού στη ΓΓΑ χθες
: «Στην κατάσταση που είναι η χώρα να κάποιοι προτείνουν τέτοιες διαμΑρτυρίες θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν. Αν ήμουν στο γραφείο μου θα τους δεχόμουν. Στην ανακοίνωση που εξέδωσανέχουμε να κάνουμε με μια προσβολή της προσωπικότητάς μου».

Για την ατιμωρησία: Το θέμα είναι ότι οι παράγοντες και οι ομάδες πρέπει να κοιτάξουν τα του οίκου τους. Γιατί όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα δε συμβαίνουν σε άλλες χώρες; Γιατί σε καμία άλλη χώρα δεν επιχειρεί κανείς παράγοντας να ελέγξει την ΕΠΟ. Πρέπει να εμπεδωθεί ένα ζήτημα δικαιοσύνης».

Για τα γεγονότα της Λεωφόρου: «Ελέγχονται 50 τουλάχιστον περιπτώσεις για να ταυτοποιηθούν ταραξίες, μέσω των καμερών. Μεταξύ αυτών μπορεί να είναι και οι κύριοι που είχαν την έμπνευση να πυροβολήσουν με στυλό. Η αστυνομία είχε ελέγξει ακόμη και με αστυνομικούς σκύλος. Δεν είχε γίνει τόσο σοβαρός σωματικό έλεγχος. Θα δούμε τι έχει συμβεί. Το πρόβλημα το έχουμε εντοπίσει με τον αρμόδιο υπουργό. Πήραμε την απόφαση η αστυνομία να μην αστυνομεύει το χώρο γηπέδου αλλά τον εξωτερικό χώρο. Είναι για γέλια το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει. Θέλουμε να υπάρχει το νομοθετικό που θα υπάρξει να μην πέσει στα χέρια κανενός τυχοδιώκτη. Θα νομοθετήσουμε για τον έλεγχο και τι μπορεί να κάνουν οι σεκιουριτάδες. Είπα στην κύριο Αλαφούζο να βοηθήσει στον εντοπισμό των δραστών. Αν το ξέρετε στο δικό μου νόμο, αν συνεργαστεί υπάρχει περιθώριο να μην πέσει μεγάλη ποινή».

Για την κάρτα φιλάθλου: «Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους φορείς για να διορθώνεται το σύστημα ελέγχου. Πιστεύω ότι αυτό το σύστημα θα τελειοποιηθεί με την κάρτα φιλάθλου. Το σύστημα μπορεί να έχει ατέλειες. Υπάρχουν συνεχώς συσκέψεις για να βελτιώνεται η κατάσταση. Ήδη λειτουργεί και παρέχει αποτέλεσμα στον εντοπισμό και στην αποτροπή».

Για τα όσα έγιναν στο Βέροια – Ολυμπιακός: «Στον αγώνα της Βέροιας με τον Ολυμπιακό είχε εκδώσει μια ανακοίνωση γιατί δε θα γίνουν ανεκτά τέτοια φαινόμενα. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός εκλήθη σε απολογία και τιμωρήθηκε. από το αρμόδιο όργανο. Επομένως ο νόμος λειτουργεί. Παθογένειες και προβλήματα ετών τα οποία εντοπίζονται στο χώρο της διαιτησίας θέλουν μια ιδιαίτερη προσοχή, στα υπόλοιπα όμως οι νόμοι εφαρμόζονται».

Για το αν θα ήθελε να γίνει το παιχνίδι της Λεωφόρου: «Ως φίλαθλος περίμενα με μεγάλη αγωνία. Αντί για τον αγώνα είδαμε αυτό που είδαμε. Είναι πλήγμα ότι πάνε στο γήπεδο κάποιοι για να προδιαγράψουν το αποτέλεσμα. Το κακό ξεκινάει από αλλού. Όταν τους οπαδούς τους διαμορφώνουν με αυτές τις άθλιες εφημερίδες και τα άθλια άρθρα τότε πιστεύουν ότι είναι μέρος του παιχνιδιού».

Για την ελληνικό αθλητικό Τύπο: «Έχουμε ένα θλιβερό προνόμιο. να μην έχουμε αθλητικό τύπο αλλά οπαδικό τύπο. Πολλοί από αυτούς δίνουν τα φώτα τους και σε μένα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αθλητικό τύπο στην Ελλάδα. Ο τύπος είναι ελεγχόμενος, Αν ο Κοντονής παίρνει μέτρα που βάλλουν κατά μιας κατάστασης που είναι κατά μιας ομάδας, τότε είναι κακός, αν όχι τότε είναι καλός. Θα προχωρήσουμε σε μια ευθεία γραμμή χωρίς ζιγκ ζαγκ.»

Για την επιβολή προστίμων σε εφημερίδες
: «Εξετάζουμε κάθε φορά περιπτώσεις να η αποφάσεις είναι νομοβάσιμη. Παρατηρούμε την τελευταία περίοδο προσωπικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους επειδή η άποψή τους δεν είναι αρεστή. Επί των ημερών μου δε μου έχουν καταγγελθεί βιαιοπραγίες. Κατά το παρελθόν έχουνε γίνει όμως. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος της δεοντολογίας. Εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή περιπτώσεις. Θέλουμε ο,τι αποφασίσουμε να είναι απολύτως τεκμηριωμένο. Ξέρετε τι δημοσιεύματα υπήρχαν σε βάρος μου την προεκλογική περίοδο. Πώς μια ευλογία που είναι το ίντερνετ μπορεί να είναι μέσος κατασυκοφάντησης. Η νομική είναι πίσω όσον αφορά το ίντερνετ».

Για την κόντρα Μελισσανίδη – Μαρινάκη: «Πιστεύω ότι μπορούν να κάτσουν στο τραπέζι, Αν καταλάβουν ότι η δουλειά του κράτος είναι να θεσπίζει κανόνες που θα τους εφαρμόζει σε όλους, ότι η κυβέρνηση δεν κάνει χατίρια. Έχουμε μια διαδικασία αυτοεξόντοσης και θα χάσουν και οι ίδιοι. Αν εδώ πούμε, ότι ο κάθε επιχειρηματίας θα κοιτάει το καλύτερο για τη ομάδα του χωρίς τρικλοποδιές, χωρίς καταστάσεις που θίγουν το ποδόσφαιρο, δε μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να υπάρχει αυτή η κόντρα».
Για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και την αποκάλυψη που είχε κάνει ο Πάνος Καμμένος ότι δεν τον ήθελε στο υπουργικό συμβούλιο: «Κάποιοι είχαν μάθει να υπαγόρευαν την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Αυτά τελειώσανε».

Για την Επιτροπή Επαγγελματικού αθλητισμού
: «Περιβάλω με εμπιστοσύνη τα μέλη της ΕΕΑ που εγώ διόρισα, Ακόμη κι να διαφωνώ με μια απόφαση τους θα το πω δημόσια αλλά δε θα επέμβω. Υπήρξε ένα σοβαρό λάθος που μέλος της ΕΕΑ αποκλείστηκε από τη διαδικασία για τον κύριο Μαρινάκη. Εδώ είμαστε και θα δούμε ποια διάταξη επικαλείται η πλειοψηφία για τον αποκλεισμό μέλους της ΕΕΑ. Δεν είμαι σε καμία κόντρα ιδίως με ανθρώπους που προΐστανται των επιτροπών. Δε δημοσιοποίησα καμία ανακοίνωση κατά του κυρίου Παπαλάκη. Η απόφαση της ΕΕΑ θα κριθεί στα αρμόδια δικαστήρια. Δε θα μπορούσα να μη μιλήσω όταν μέλος της επιτροπής έρχεται στο γραφείο μου και διαμαρτύρεται ότι τον πέταξαν έξω από την διαδικασία. Ο κύριος Περάκης ήρθε και διαμαρτυρήθηκε στο γραφείο μου γιατί χωρίς νόμιμο λόγο αποκλείστηκε από την διαδικασία. Δε θα εκφράσω καμία άποψη αλλά ακόμη περιμένω να μου πουν βάσει ποιας διάταξης αποκλείστηκε ο κύριος Περάκης»