Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025 18:29
Κόσμος

Κόντρα Τραμπ-δικαιοσύνης για το διάταγμα: Δικαστής του έβαλε «φρένο», αντιδρά ο Λευκός Οίκος






«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την αμερικανική δικαιοσύνη για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου.

Ομοσπονδιακός δικαστής του Σιάτλ μπλόκαρε προσωρινά το διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά χωρών, με κατά κύριο λόγο μουσουλμανικό πληθυσμό. Ομως, ο Λευκός Οίκος αντέδρασε και υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει άμεσα.

Ο δικαστής Τζέημς Ρόμπαρτ, ο οποίος είχε διοριστεί από έναν Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, τον Τζορτζ Μπους, πήρε την απόφασή του, η οποία έχει ισχύ σε όλο το αμερικανικό έδαφος, ώσπου να εξεταστεί η προσφυγή που κατέθεσε στις 30 Ιανουαρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Μπομπ Φέργιουσον, ένας Δημοκράτης. Ο Φέργιουσον εκτιμά, αντίθετα με την διοίκηση Τραμπ, ότι το μέτρο για τους μετανάστες βάζει στόχο ειδικά τους μουσουλμάνους και ότι αυτό είναι αντίθετο  με το αμερικανικό Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει τέτοιου είδους διακρίσεις.

Ο κ. Φέργιουσον συνεχάρη την απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ. «Το Σύνταγμα νίκησε σήμερα. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος», δήλωσε ο Φέργκιουσον και πρόσθεσε ότι θα δοθεί σκληρή νομική μάχη η οποία ίσως κριθεί και ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο δικαστής Ρόμπαρτ:

Πρόκειται για ένα ισχυρό πλήγμα για την απόφαση του Τραμπ, σχολίασε το Reuters, αλλά ο Λευκός Οίκος επέμεινε ότι η απαγόρευση είναι «νόμιμη και κατάλληλη», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα καταθέσει κατεπείγουσα δικαστική εντολή.

Πάντως, λίγες ώρες μετά από τη δικαστική απόφαση, η Υπηρεσία Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων των ΗΠΑ ενημέρωσε τις αεροπορικές εταιρείες ότι πρέπει να επιτρέπουν την επιβίβαση όσων αφορούσε η απαγόρευση.

Το διάταγμα του Τραμπ επιβάλει προσωρινή απαγόρευση εισόδου, για 90 ημέρες, στους πολίτες του Ιράν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης. Ομως, η απόφαση του δικαστή του Σιάτλ για προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του διατάγματος ήταν η τελευταία, χρονικά, αντίστοιχη δικαστική απόφαση κατά του διατάγματος Τραμπ.

Ομως, όπως σημειώνει το Reuters, η προσφυγή του υπουργού Δικαιοσύνης της πολιτείας της Ουάσινγκτον, που οδήγησε στην τελευταία απόφαση, ήταν η πρώτη που αφορούσε την ευρύτερη συνταγματικότητα της εκτελεστικής εντολής. Ο δικαστής Ρόμπαρτ, ρητά αποφάνθηκε ότι η ετυμηγορία του ισχύει σε όλη τη χώρα, ενώ άλλοι δικαστές που ήρθαν αντιμέτωποι με παρόμοιες υποθέσεις έως τώρα εξέδιδαν εντολές που αφορούσαν μόνο συγκεκριμένα άτομα.

Παράλληλα, ο Ρόμπαρτ αμφισβήτησε το επιχείρημα της αμερικανικής διοίκησης για επιθέσεις στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαιολογήσει την απαγόρευση. Οπως τόνισε ο δικαστής, δεν έχει γίνει καμία επίθεση επί αμερικανικού εδάφους από πολίτες των επτά χωρών που είναι στη λίστα απαγόρευσης μετά από την 11η Σεπτεμβρίου. «Για να είναι συνταγματικό το διάταγμα πρέπει να βασίζεται σε γεγονότα και όχι σε μύθους», τόνισε ο δικαστής.

Λευκός Οίκος: Εξωφρενική απόφαση

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε άμεσα, ανακοινώνοντας ότι θα κατατεθεί έφεση το συντομότερο.

«Το ταχύτερο δυνατό, το υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει να καταθέσει κατεπείγουσα αναστολή αυτής της εξωφρενικής απόφασης και να υπερασπιστεί την εκτελεστική εντολή του προέδρου, που πιστεύουμε ότι είναι νόμιμη και κατάλληλη», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Το διάταγμα του προέδρου αποσκοπεί στην προστασία της πατρίδας και έχει τη συνταγματική δικαιοδοσία και ευθύνη να προστατεύσει τον αμερικανικό λαό», σημείωνε ακόμη.

«Ο πρόεδρος δεν είναι υπεράνω νόμου»

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον, Τζέι Ινσλι, πανηγύριζε για την απόφαση, κάνοντας λόγο για νίκη της πολιτείας, ενώ πρόσθεσε: «Κανένας, ούτε καν ο πρόεδρος, δεν είναι υπεράνω νόμου».

«Αυτή η απόφαση δείχνει ότι οι ομοσπονδιακοί δικαστές σε όλη τη χώρα βλέπουν σοβαρά συνταγματικά προβλήματα στο διάταγμα», σχολίασε ο Νίκολας Εσπίριτου, δικηγόρος του Εθνικού Νομικού Κέντρου Μετανάστευσης.

Τέσσερις πολιτείες στα δικαστήρια

Η απόφαση στην πολιτεία της Ουάσινγκτον ήταν η κατάληξη μίας ημέρας φρενήρους νομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ κατά του διατάγματος για τη μετανάστευση.

Στη Βοστόνη, ο δικαστής Νέιθαν Γκόρτον εξέφρασε σκεπτικισμό για το επιχείρημα οργάνωσης πολιτικών δικαιωμάτων ότι το διάταγμα αποτελεί θρησκευτική διάκριση, προτού απορρίψει την παράταση της περιοριστικής εντολής.

Στη Βιρτζίνια, δικαστής διέταξε την κυβέρνηση να δώσει έως την Πέμπτη στην πολιτεία λίστα με τα ονόματα εκείνων που δεν τους επετράπη η είσοδος ή απελάθηκαν από τις ΗΠΑ. Στη Χαβάη επίσης κατατέθηκε αγωγή που υποστηρίζει ότι το διάταγμα είναι αντισυνταγματικό, να μπλοκαριστεί η εφαρμογή της σε όλη τη χώρα.

Πηγή: iefimerida.gr