Στην παραδοχή πολλαπλών λαθών στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής παραδέχονται ο ένας μετά τον άλλον οι εκπρόσωποι των δανειστών ωστόσο η υποχώρηση από την πλευρά τους φαντάζει σχεδόν αδύνατη. Όπως και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας χθες με συνέντευξη του στις «Ιστορίες» στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, όπου παραδέχθηκε ότι και λάθη έγιναν αλλά και οι εταίροι δεν προχώρησαν στις δεσμεύσεις τους ως όφειλαν. Σήμερα ήταν η σειρά του Πιέρ Μοσκοβισί να παραδεχτεί λάθη στο πρόγραμμα χωρίς πάντως να αφήνει κανέναν παράθυρο ανοιχτό για υποχώρηση από την πλευρά των δανειστών.
Ο αρμόδιος Επίτροπος απαντώντας σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ομολογεί την έλλειψη ετοιμότητας της Ευρωζώνης στο να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα της κρίσης και τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα.
Ο Μοσκοβισί αποφεύγει να απαντήσει για τις συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ομολογώντας το γεγονός ότι αφενός η Ευρωζώνη “πιάστηκε στον ύπνο” και αφετέρου η Ελληνική Κοινωνία χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο. Ομολογία που έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ η οποία με καθυστέρηση ετών παραδέχεται τα λάθη και τις αρνητικές συνέπειες των αρχικών προγραμμάτων μονομερούς λιτότητας.
Πάντως ο Επίτροπος δεν απαντά στο αν υπήρχαν εναλλακτικά σενάρια δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα όπως και για το ενδεχόμενο αξιολόγησης που θα ελέγξει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των προγραμμάτων στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες.
Ο έλληνας Ευρωβουλευτής ρωτά τον Αρμόδιο Επίτροπο, αν “σκοπεύει να ενισχύσει προσπάθειες αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το άρθρο 7.9 του Κανονισμού 472/2013 για τον πλήρη έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και τον πιθανό εντοπισμό παρατυπιών στο ελληνικό χρέος”
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Hans-Bockler Stiftung, η ελληνική οικονομία απώλεσε περίπου το 25,7% του ΑΕΠ, λόγω της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας, ύψους 58,6 δισ. ευρώ μάλιστα το γερμανικό Ινστιτούτο εξετάζει εναλλακτικά σενάρια δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, εμφανίζοντας, σαφέστατα χαμηλότερη συσσωρευμένη ύφεση (περίπου 9%) και δείκτη χρέους προς ΑΕΠ.