Αγώνας δρόμου γίνεται, προκειμένου να έχει κλείσει έως τα ξημερώματα της Δευτέρας η συμφωνία.
Το Σάββατο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι δανειστές είχαν μαραθώνιες συζητήσεις, που σταμάτησαν τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σήμερα.
Στις 2.40, μετά από το τέλος των συναντήσεων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε πιο σίγουρος ότι έως τα ξημερώματα της Δευτέρας οι δύο πλευρές θα έχουν καταλήξει στα δύο κείμενα και θα τα έχει μαζί του στην Ουάσιγκτον. Τα κείμενα θα έχουν διαφορές, εξαιτίας των θέσεων του ΔΝΤ, στις οποίες εμμένει το Ταμείο.
«Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο (σ.σ. σήμερα), το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρξε πρόοδος στο ασφαλιστικό, στα «κόκκινα» δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.
Παρά τις 10 ώρες διαπραγματεύσεων χθες, παραμένουν σημαντικά «αγκάθια». Συγκεκριμένα, οι δανειστές απέρριψαν και τη συμβιβαστική πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια και επιμένουν σε μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ενώ διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές και σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα.
Πριν από την ολοκλήρωση των συζητήσεων τα ξημερώματα της Κυριακής, υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είχε αναφέρει ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης για την αναζήτηση εσόδων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.
Αυτό το θέμα συζητήθηκε στο τέλος της συνάντησης, για περίπου τρεις ώρες, για την αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα, αλκοόλ, την επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές, την κινητή τηλεφωνία, την συνδρομητική τηλεόραση, την αλλαγή του προσδιορισμού του τέλους ταξινόμησης στα ΙΧ και περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν να διαπιστωθεί η εισπραξιμότητα των μέτρων, καθώς κάποια αυτά είχαν δοκιμαστεί στο παρελθόν, χωρίς εισπρακτική επιτυχία.
«Κόκκινα» δάνεια
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, οι δανειστές δεν δέχονται το όριο προστασίας των 100.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια (500.000 ευρώ ήταν η πρώτη πρόταση της κυβέρνησης), το όριο προστασίας των 75.000 ευρώ για τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών (250.000 ευρώ ήταν η πρώτη πρόταση της κυβέρνησης), ούτε το όριο προστασίας των 5.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια (20.000 ευρώ ήταν η πρώτη πρόταση της κυβέρνησης).
Ακόμη, το κουαρτέτο φαίνεται αμετακίνητο και σε ό,τι αφορά την πώληση σε funds εξυπηρετούμενων και μη δανείων, ενώ συμφωνούν να υπάρξει προστασία από την πώληση για στεγαστικά δάνεια με βάση τα όρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή δανειοληπτών που είναι οικονομικά αδύναμοι, αλλά η μεταβατική περίοδος προστασίας από την πώληση να μην είναι η τριετής.