«Μαύρο» και το 2016 για τον εμπορικό κόσμο του Βόλου – Απογοητευτικά στοιχεία έρευνας
Νέα πτώση τζίρων του εμπορικού κόσμου του Βόλου και της Ν. Ιωνίας καταγράφηκε μέσα στο 2016. Ούτε η περίοδος των Χριστουγέννων έδωσε «ανάσα» στα εμπορικά ταμεία, με αποτέλεσμα το 63% των εμπόρων να δηλώνει αδυναμία να ανταπεξέλθει στις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, και το 37% να βλέπει πλέον αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο λουκέτου.
Η έρευνα – καθρέφτης της εικόνας της εμπορικής αγοράς, που παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, έρχεται να επιβεβαιώσει την κραυγή αγωνίας του εμπορικού κόσμου όλο το προηγούμενο διάστημα.
Η έρευνα διεξήχθη με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου – Ν. Ιωνίας αμέσως μετά την εορταστική περίοδο, και συγκεκριμένα από 1 έως 31 Ιανουαρίου 2017.
Έγινε με τη μορφή ερωτηματολογίων και κάλυψε 170 επιχειρήσεις των κλάδων ένδυσης – υπόδησης, ειδών δώρων, καλλυντικών, βιβλιοπωλείων, ανθοπωλείων, ειδών σπιτιού, ηλεκτρικών ειδών, χρυσοχοείων, οπτικών, τουρισμού, φωτογραφεί-
ων, αποικιακών ειδών, γενικού εμπορίου, χημικών και οργάνων χημείου, ειδών συσκευασίας, μουσικών οργάνων, γεωργικών ειδών, εργαλείων, καφεκοπτείων, ναυτιλιακών ειδών, μοτοποδηλάτων και τηλεπικοινωνιών.
Η εορταστική περίοδος
Η αγορά δεν κατάφερε να χαμογελάσει μέσα στην εορταστική περίοδο. Όπως καταγράφεται στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, το 77% των επιχειρήσεων, δηλαδή 3 στους 4, δήλωσε ότι παρουσίασε χαμηλότερα επίπεδα τζίρου
από τα αντίστοιχα της προηγούμενης χροιάς. Μόλις 1 στους 4 (22%) δήλωσε ότι κινήθηκε στα ίδια με περσινά επίπεδα και μόλις το 2% ότι είχε αυξημένο τζίρο.
Το δε ποσοστό μείωσης των πωλήσεων αγγίζει ακόμη και το 30%. Συγκεκριμένα, το 25% των ερωτηθέντων που αποτελεί και την πλειοψηφία, δήλωσε ότι η μείωση στο επίπεδο των πωλήσεων την περίοδο των Χριστουγέννων κυμαίνεται μεταξύ 21% και 30%.
Σε σχέση με το 2015
Για τον εμπορικό κόσμο φαίνεται να ταιριάζει το κάθε πέρυσι και καλύτερα… Το 62% δήλωσε ότι η περίοδος του 2016 ήταν χειρότερη από το 2015 και μόλις το 10% ότι ήταν καλύτερα από πέρυσι. Το 28% ανέφερε ότι ο τζίρος του παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Οι μειώσεις των πωλήσεων μάλιστα μέσα στο 2016 σε σχέση με το 2015 κυμαίνεται μεταξύ 11% και 30%. Το 74% δήλωσε πτώση στις πωλήσεις του για το 2016, το 20% δήλωσε ότι οι πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ μόλις το 6% έκανε λόγο για αύξηση των πωλήσεών του.
Απαισιόδοξοι
Η οικονομική κατάσταση στην αγορά δημιουργεί απαισιοδοξία. Το 93% των εμπόρων δήλωσε ότι είναι από λίγο έως καθόλου αισιόδοξο για την πορεία της επιχείρησης μέσα στο 2017, και αισιόδοξο εμφανίστηκε μόνο το 7% των εμπόρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι -όπως αποτυπώνεται στην έρευνα- μόλις το 12% των εμπόρων μπορεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, ενώ το 62% δήλωσε ότι δυσκολεύεται. Ένας στους 5 δηλώνει ότι αδυνατεί να ανταπεξέλθει.
Μάλιστα, το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η επιχείρησή του σοβαρό πρόβλημα το επόμενο διάστημα, σε σημείο να κινδυνεύσει να κλείσει. Μόνο το 13% είναι σίγουρο για τη θετική πορεία της επιχείρησής του.
Χρωστάνε
Η θηλιά των χρεών σφίγγει το… λαιμό των εμπόρων. Το 71% των ερωτηθέντων, οι 3 στους 4 δηλαδή, είχε καθυστερούμενες οφειλές μέσα στο 2016 και μόνο 1 στους 3 ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του. Από τους εμπόρους με οφειλές, το 29% αφορούσε σε ΟΑΕΕ, το 18% σε ΔΕΚΟ, το 17% σε ενοίκιο και το 7% σε ΙΚΑ.
Οι έμποροι αναφέρουν στην έρευνα του Ε.Σ.Β. ότι η φορολογία είναι αυτή που λειτουργεί ανασταλτικά στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 33%, θεωρεί ότι θα πρέπει να επέλθει μείωση στη φορολογία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς όμως να υποβαθμίζεται η σημαντικότητα των άλλων μέτρων. Επίσης μέτρα για ανάπτυξη και ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών αποτελούν σημαντική προτεραιότητα.
Οι έμποροι ζητούν μέτρα υπέρ του κλάδου. «Αν συνεχιστεί η ίδια φορολογική πολιτική θα επέλθουν πολύ σύντομα κι άλλα λουκέτα στην αγορά, κι άλλη ανεργία», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Κων. Τσέλιος