Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024 00:55
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα και τον Έβρο για τους δύο στρατιωτικούς






Έντονο εξακολουθεί να είναι το παρασκήνιο, αλλά και επίπονες οι επίσημες διεργασίες για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές και συμπληρώνουν σήμερα μία εβδομάδα κράτησης στη γειτονική χώρα.

Η κυβέρνηση επιμένει στη στάσης της ψυχραιμίας και τη γραμμής καταφυγής, με συγκεκριμένες κινήσεις στα διεθνή φόρα, ώστε να αντιμετωπίσει και γενικά την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία, αλλά και την παρελκυστική της τακτική στην υπόθεση με την κράτηση των Κούκλατζη και Μητρετώδη.

Σε ένα μέτωπο γεμάτο αβεβαιότητα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση και συνεργασία που είχε χθες στο γραφείο του με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Παρότι η τυπικά η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από το ΓΕΕΘΑ «προγραμματισμένη» και μόνο η παρουσία του κ. Πάιατ στο Πεντάγωνο αυτή την περίοδο, καταδεικνύει, αφενός το ενδιαφέρον, αφετέρου το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στην περιοχή.

Ουσιαστικά, η Αθήνα βασίζεται ιδιαίτερα στην παρέμβαση της Ουάσιγκτον σε όλα τα καυτά μέτωπα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από την υπόθεση του Έβρου, έως την κατάσταση στο Αιγαίο, αλλά και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, χωρίς επισήμως να ανακοινωθεί τίποτα για το περιεχόμενό της. Πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι Πάιατ και Αποστολάκης συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, αλλά και το σύνολο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος – ΗΠΑ.

Στο μεταξύ και ενώ τούρκοι αξιωματούχοι προκαλούν διαρκώς με τις επιθετικές δηλώσεις τους εναντίον της χώρας μας, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το θέμα με τους δύο στρατιωτικούς και ενώ στην Άγκυρα έχει φτάσει ήδη ο Έλληνας πραγματογνώμονας που θα συμμετέχει στην έρευνα για τα κινητά των δύο συλληφθέντων. Ο μεγάλος φόβος της Αθήνας είναι μήπως οι τουρκικές αρχές χρησιμοποιήσουν τα κινητά για να κατηγορήσουν τους δύο Έλληνες για κατασκοπεία.

Να διεθνοποιήσει το ζήτημα επιχειρεί η κυβέρνηση

Έτσι κι αλλιώς πάντως η κυβέρνηση επιχειρεί να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να προκαλέσει την παρέμβαση διεθνών οργανισμών, ώστε να μην καταστούν οι δύο στρατιωτικοί μέρος του διπλωματικού παιχνιδιού της Άγκυρας, δια των καθυστερήσεων της άλλων παρελκυστικών κινήσεων.

Η Αθήνα ελπίζει ότι η τουρκική πλευρά, υπό την πίεση που θα δεχθεί από τη διεθνή κοινότητα, δεν θα ταλαιπωρήσει, ούτε θα χρησιμοποιήσει την υπόθεση για άλλους σκοπούς της.

Πάντως το ΝΑΤΟ απέφυγε μέχρι τώρα να πάρει την οποιαδήποτε θέση -σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση- παρότι ενημερώθηκε πλήρως από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για το συμβάν και τις ελληνικές θέσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει το θέμα σε επίπεδο αρχηγών κρατών και εφόσον το πρόβλημα παραμένει, τότε θα επιδιώξει συζήτησή του και στις 26 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της Ευρωτουρκικής Συνάντησης Κορυφής στη Βάρνα.

 

 

 

Πηγή: protothema.gr