Θέλει να επιστρέψει στη Μεγάλη Βρετανία αλλά δεν μετανοεί για όσα έκανε. Η Σαμίνα Μπέγκουμ, μια βρετανίδα 19 ετών, μία από τις τρεις 15χρονες από το Λονδίνο που το 2015 είχαν προσχωρήσει στο ISIS, δήλωσε στους Times ότι θέλει να επιστρέψει στη χώρα της.
Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να καταβάλει καμία προσπάθεια για να επαναπατρίσει στη Βρετανία τη Σαμίμα Μπέγκουμ. «Δεν θέτω σε κίνδυνο τις ζωές Βρετανών πολιτών για να αναζητούμε τρομοκράτες ή πρώην τρομοκράτες σε ένα κράτος που έχει καταρρεύσει», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μπεν Γουόλας στο ΒΒC.
H Μπέγκουμ, που είναι εννέα μηνών έγκυος στο τρίτο παιδί, μίλησε στους Times από στρατόπεδο προσφύγων στη Συρία και είπε ότι επιθυμεί να επιστρέψει στη Βρετανία. Τα άλλα δύο παιδιά της πέθαναν από ασθένειες και υποσιτισμό, ενώ η Μπέγκουμ είπε ότι το τρίτο θα είναι καλά στη Βρετανία «τουλάχιστον από πλευράς υγείας».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο Γουόλας απάντησε ότι η Σαμίμα Μπέγκουμ έχει δικαίωμα να επιστρέψει στη Βρετανία, αφού είναι Βρετανίδα, αλλά όπως όλοι όσοι προσχώρησαν στο ISIS, θα περάσει από ανακρίσεις, συνεντεύξεις και το λιγότερο θα της ασκηθεί δίωξη. Εφόσον στη Συρία δεν υπάρχει βρετανική διπλωματική αποστολή, η Μπέγκουμ «πρέπει να πάει σε κάποιο βρετανικό προξενείο στην Τουρκία ή στο Ιράκ», προσέθεσε.
Η επιλογή των τριών κοριτσιών, που εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους στο Λονδίνο για να ταξιδέψουν στη Συρία και να παντρευτούν τζιχαντιστές του ISIS είχε σοκάρει τη Βρετανία.
Στους «Τάιμς», η Μπέγκουμ είπε ότι σήμερα έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με το «χαζό 15χρονο» του 2015 και υποστήριξε ότι το ISIS «δεν άξιζε να νικήσει» γιατί ήταν καταπιεστικό και διεφθαρμένο. Ταυτόχρονα, όμως, εμφανίστηκε αμετανόητη για την απόφασή της, υποστηρίζοντας ότι η ζωή που ζούσε στη Συρία ήταν αυτή που ήθελε. «Δεν μετανιώνω που ήρθα εδώ», είπε στον δημοσιογράφο των «Τάιμς», Αντονι Λόιντ, που την εντόπισε στη Συρία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι όταν είδε κομμένα κεφάλια στα σκουπίδια «δεν την τρόμαξε καθόλου».
Η βρετανική κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να διαχειριστεί αυτές τις περιπτώσεις, καθώς προκύπτουν ζητήματα ασφαλείας αλλά και θέματα που αφορούν π.χ. το αγέννητο παιδί της Μπέγκουμ, που θα έχει βρετανική υπηκοότητα.