Στην Αμερική έχουν το Super Bowl, το κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Στο δικό τους… football. Σ’ όλο τον υπόλοιπο κόσμο όμως το σημείο αναφοράς κάθε χρόνο (σε συλλογικό πάντα επίπεδο) είναι ο τελικός του Champions League.
Η βραδιά που οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο (δεν είναι υπερβολή καθώς ο φετινός θα μεταδοθεί σε 220 χώρες!) περιμένουν καρτερικά για να δουν το σεντόνι, να απλώνεται, να ακούσουν τον ύμνο και το σφύριγμα της έναρξης.
Κι αυτή η στιγμή έφτασε καθώς σήμερα το βράδυ (21:45, ΕΡΤ1) στο Εθνικό Στάδιο της Ουαλίας Γιουβέντους (τυπικά γηπεδούχος και εξ ου αναφέρεται πρώτη) και Ρεάλ θα διεκδικήσουν τον φετινό τίτλο.
Μέχρι τη στιγμή που ο Γερμανός δικηγόρος Φέλιξ Μπριχ σφυρίξει για πρώτη φορά οι αναλύσεις κι οι εκτιμήσεις για το τι πρόκειται να δούμε στο χορτάρι θα είναι ατελείωτες, αν και η αλήθεια είναι ότι ο φετινός τελικός μοιάζει να είναι ο πιο ισορροπημένος των τελευταίων ετών.
Η Γιουβέντους είχε την ίδια βαριά φανέλα, αλλά και το ίδιο εξωαγωνιστικό βάρος και το 2015 όταν έχασε στο Βερολίνο από την Μπαρτσελόνα, όμως τώρα δύο χρόνια αργότερα δείχνει πολύ πιο ώριμη ως ομάδα, έτοιμη να αντιμετωπίσει την καλοκουρδισμένη μηχανή του Ζινεντίν Ζιντάν.
Κι αν οι πρωταγωνιστές εντός γηπέδου είναι πολλοί, αν μη τι άλλο ο Γαλλοαλγερινός είναι ένας από τους πρωταγωνιστές εκτός γηπέδου καθώς στη Γιούβε ξεκίνησε να χτίζει το μύθο του (όπου μέτρησε δύο χαμένους τελικούς, ο ένας κόντρα στην Ρεάλ το 1998), αλλά στην Ρεάλ τον… απογείωσε φτάνοντας μαζί της στην κορυφή όπου την οδήγησε πέρσι και ως τεχνικός.
«Ο αγώνας είναι 50-50 κι ας λένε όλοι ότι εμείς είμαστε το φαβορί…», είπε ο Ζιζού χθες το βράδυ στην συνέντευξη Τύπου σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει το κλίμα αν και όπως παραδέχθηκε ο ίδιος και οι παίκτες του έχουν μάθει να ζουν με την πίεση.
Το 2014 στην Λισαβόνα ήταν το άγχος για το 10ο που παραλίγο να τους πνίξει (ισοφάρισαν στις καθυστερήσεις την Ατλέτικο), τώρα θέλουν να γίνουν οι πρώτοι που θα πανηγυρίσουν back to back τίτλους…
Δεδομένου ότι οι «μερένχες» σε 14 τελικούς (πρωταθλητριών ή Champions League) μετρούν 11 κατακτήσεις και η Γιουβέντους σε 8 έχει μόλις 2, λογικό είναι κάποιοι να πηγαίνουν με την… παράδοση, αλλά όπως προειδοποίησε ο Μαξ Αλέγκρι «πλέον έχουν ωριμάσει σαν ομάδα, έχουμε μεγαλώσει και είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε τον τίτλο».
Και δεν έχει κι άδικο να το λέει καθώς στο δρόμο προς το Κάρντιφ η Γιουβέντους δεν έχει χάσει ακόμη παιχνίδι μετρώντας 9 νίκες και τρεις ισοπαλίες…
Όχι ότι η Ρεάλ είχε κανένα άσχημο ρεκόρ καθώς τη μοναδική της ήττα την γνώρισε στους ημιτελικούς όταν έχασε με 2-1 από την Ατλέτικο στο Βιθέντε Καλντερόν.
Κι όσοι αμφισβητούν το ότι αυτό το ζευγάρι είναι το ιδανικό για το φετινό τελικό πρέπει να αναφέρουμε ότι συγκρούονται η κορυφαία επίθεση (η Ρεάλ 32 γκολ σε 12 ματς, 2.67 μ.ο.) κόντρα στην καλύτερη άμυνα (η Γιουβέντους με μόλις 3 γκολ σε 12 ματς!). Είναι κι αυτό ένα από τα στοιχήματα του τελικού, η οικονομική αποτίμηση του οποίου αναφέρει πως στο χορτάρι θα παραταχθούν 1,215 ευρώ με την αξία της Ρεάλ να είναι στα 746 εκατ. ευρώ και αυτή της Γιουβέντους στα 450.80 εκατ. ευρώ…
Έτσι προκύπτει και η χαώδης διαφορά στο πριμ της νίκης καθώς ο γνωστούς χουβαρντάς πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ έχει τάξει 1.5 εκατ. ευρώ σε κάθε μέλος της ομάδας, την ώρα που ο ρεαλιστής Αντρέα Ανιέλι έχει υποσχεθεί μόλις 350.000 ευρώ.
Αυτοί πάντως που θα βγουν κερδισμένοι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα είναι οι επιχειρηματίες του Κάρντιφ.
Η πρωτεύουσα της Ουαλίας, η μικρότερη πόλη που έχει φιλοξενήσει τελικό Champions League καθώς έχει πληθυσμό μόλις 350.000 κατοίκων, αναμένεται να έχει κέρδη 53 εκατ. ευρώ από τον αγώνα κι αυτή η εκτίμηση έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες τουρισμού…
Επιστρέφοντας στα αγωνιστικά, για την Ρεάλ υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά καθώς τον τελευταίο μήνα είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα τραυματισμών, αλλά τόσο ο Καρβαχάλ, όσο και ο Μπέιλ έχουν τεθεί στη διάθεση του Ζιντάν ο οποίος θα αποφασίσει αν θα τους ξεκινήσει (Νάτσο και Ίσκο οι υποψήφιοι), ενώ ο Αλέγκρι δεν έχει προβλήματα καθώς υπολογίζει όλους τους ποδοσφαιριστές του.