Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024 00:34
Τοπικά

Μελέτη – «καμπανάκι» του ΙΓΜΕ: Οι κίνδυνοι από σεισμούς και πλημμύρες για το Βόλο






Καθησυχαστικοί για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου, καταστρεπτικού σεισμού, στο Βόλο στο προσεχές διάστημα, με βάση τις πολύμηνες παρατηρήσεις που έκαναν στο πλαίσιο μιας ευρύτατης έρευνας, εμφανίστηκαν οι επιστήμονος του ΙΓΜΕ, που παρουσίασαν σήμερα σε ημερίδα στο Δημαρχείο τα αποτελέσματα του έργου «Γεωλογικές Συνθήκες της Αστικής και Περιαστικής Περιοχής Βόλου», που ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε φέτος.
Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι απαιτείται εγρήγορση, αλλά όχι και ανησυχία, για ένα μεγάλο ενδεχόμενο σεισμό, συμπέρασμα στο οποίο τους οδήγησαν οι μετρήσεις σεισμικότητας που έκαναν το τελευταίο εξάμηνο, με ένα δίκτυο σεισμογράφων που εγκατέστησε το τμήμα Γεωφυσικής του ΙΓΜΕ σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας.
Αυξημένη σεισμικότητα καταγράφηκε στο διάστημα αυτό στην ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου, όπου το ρήγμα του Ρηγαίου, που μαζί με αυτό της Νέας Αγχιάλου, συνιστούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για την περιοχή του Βόλου, αφού σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 5,4 και 7 Ρίχτερ, αντίστοιχα, που τα ρήγματα αυτά μπορούν κάποια στιγμή στο μέλλον να «δώσουν», θα έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για συγκεκριμένες περιοχές, και νευραλγικά σημεία, που έχουν εντοπιστεί και υπάρχουν πλέον όλες οι αναγκαίες πληροφορίες.
Όπως χαρακτηριστικά ελέχθη από τον διευθυντή του Τμήματος Γεωφυσικής του ΙΓΜΕ, κ. Κάρμη το ΙΓΜΕ μελέτησε δέκα περιοχές μέσα στην πόλη όπου π.χ. βρίσκεται το Νοσοκομείο, το Δημαρχείο που θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν σε περίπτωση σεισμού 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον ίδιο η παράκτια ζώνη, θεωρητικά αντιμετωπίζει κάποιο κίνδυνο από ρευστοποίηση σε περίπτωση σεισμού, με τα μεγέθη που προαναφέρθηκαν, αλλά όπως τόνισε ήδη έχει δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων που θα βοηθήσει πολιτικούς μηχανικούς να υπολογίσουν τις σεισμικές αποκρίσεις, τα φάσματα της επιτάχυνσης. Οι μηχανικοί είναι αυτοί που μπορούν να υπολογίσουν την σεισμική συμπεριφορά του κάθε κτιρίου.

Σημεία σε Βόλο κι Αγριά με πλημμυρική επικινδυνότητα
Από τους επιστήμονες του ΙΓΜΕ έγινε προσπάθεια προσέγγισης περιοχών που παρουσιάζουν πλημμυρική επικινδυνότητα. Σύμφωνα με την επιστήμονα κ. Μπαρσάκη, τα σημεία που παρουσιάζουν την έντονη πλημμυρική επικινδυνότητα είναι τα δέλτα που εκβάλλουν οι χείμμαρροι, Σεσκουλιώτης, Κραυσίδωνας, Ξηριάς, Άναυρος, σημεία στα οποία έχουν γίνει έργα διευθέτησης των χειμάρρων, ενώ τους επιστήμονες προβληματίζει το ρέμα Καρουτά στην Αγριά όπου δεν έχουν γίνει έργα, καθώς και η συνοικία στη Νεάπολη, αλλά και της Αγ. Παρασκευής.