Με κουπόνι (τοκομερίδιο) 4,375% και την απόδοση (συνολικό επιτόκιο) για τους αγοραστές να κινείται στο 4,625%, έκλεισε στις 16.00 το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε η Ελληνική Δημοκρατία.
Αν και οι συγκρίσεις δεν είναι εύκολες με το ομόλογο που εξέδωσε η χώρα το 2014 («για πρώτη φορά» μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας το 2010 και δύο χρόνια μετά το «κούρεμα» των ομολόγων με το PSI) το ετήσιο κουπόνι στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου «Σαμαρά» είχε διαμορφωθεί τότε στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%.
Μετά από τρία χαμένα χρόνια και πάνω από 15 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας που μεσολάβησαν, η κυβέρνηση πετυχαίνει εξοικονόμηση 0,375% για τα ομόλογα που λήγουν το 2019. Και αυτό επιτυγχάνεται σε συνθήκες μεγάλης ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομίας (λόγω ποσοτικής χαλάρωσης κλπ) και ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες δανείζονται πολύ φθηνότερα από τότε. Για παράδειγμα, σήμερα πλέον η Πορτογαλία δανείζεται για το 5ετες ομόλογό της με 1,4%, η Ιταλία και η Μάλτα κάτω από 1%, ενώ χώρες εκτός της Ευρωζωνης όπως η Πολωνία με 2,8% και η Ρουμανία με 2,7%.
Στην πραγματικότητα, το «νέο χρήμα» που προσέλκυσε η έκδοση είναι το μισό σε σχέση με το 2014 καθώς, σύμφωνα με πηγές μεταξύ των αναδόχων, αναμένεται να υπάρχει ίση κατανομή μεταξύ επενδυτών που διατήρησαν («ρολάρανε») τις θέσεις τους στα 5ετή ελληνικά ομόλογα για άλλα δύο χρόνια και εκείνων που έβαλαν για πρώτη φορά χρήματα.
Πανηγυρισμοί από το Μαξίμου
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, το Μαξίμου έσπευσε να πανηγυρίσει για το επιτόκιο του 4,625% για το πενταετές ομόλογο. Σε άτυπη ενημέρωση η κυβέρνηση κάνει σύγκριση με το επιτόκιο που είχε επιτευχθεί προ τριετίας επί κυβερνήσεως Σαμαρά, καθώς το «στοίχημα» που είχε η ίδια θέσει ήταν να επιτύχει επιτόκιο σήμερα χαμηλότερο από εκείνο του Απριλίου του 2014.
Όπως αναφέρεται στο non paper του Μαξίμου το ύψος του επιτοκίου διαμορφώθηκε στο 4,625%, «σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχε διαμορφωθεί στο 4,95%». Η κυβέρνηση μιλά παράλληλα για «απόλυτη επιτυχία» που «επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας».
Το πλήρες κείμενο του Μαξίμου, ακολουθεί:
Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική
πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο
από την κρίση και τα μνημόνια.
Συγκεκριμένα, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος
της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της
χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και
4,95% αντίστοιχα.
Είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5
δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι
κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής
κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού
ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις
αγορές χρήματος.
Τσακαλώτος: Ήταν κάτι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε
Είχε προηγηθεί του κυβερνητικού non paper η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος με φόντο το Μέγαρο Μαξίμου και προφανή σκοπό να στείλει στους πολίτες το μήνυμα ότι η δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι υλοποίηση πρωθυπουργικού σχεδίου, ενημέρωσε σε απ’ ευθείας μετάδοση μέσω της κρατικής ΕΡΤ για τους όρους με τους οποίους η χώρα δανείστηκε το ποσό των 3 δισ. με επιτόκιο 4,625%.
«Με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος. Με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ’ αυτό που περιμέναμε» είπε ο κ. Τσακαλώτος εξηγώντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να βελτιώσει κατά 0,3% το επιτόκιο με το οποίο είχε δανειστεί η Ελλάδα το 2014 επί κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά.
Κατά την άποψη του υπουργού των Οικονομικών η έξοδος στις αγορές «μας δείχνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».
Επίθεση στην αντιπολίτευση
«Φανταστείτε τι θα έλεγε ένας υπουργός πιο κυνικός από μένα να μην ήταν η απόλυτη επιτυχία η διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Τσακαλώτος και εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδόν επαναλαμβάνοντας το περιεχόμενο του χθεσινού κυβερνητικού non paper.
«Νομίζω ότι διαψεύδονται» συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την επίθεση στη αντιπολίτευση, απευθυνόμενος πάντα στο εσωτερικό ακροατήριο και σχεδόν αποκαλύπτοντας ότι ένας από τους στόχους της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές ήταν οι εσωτερικοί πολιτικοί συσχετισμοί.
«Νομίζω ότι δεν είναι το τέλος σήμερα, είναι μια αρχή να δούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στους αγορές. Αποφασίσαμε ότι ήταν καλή στιγμή αλλά είμαστε στοχευμένοι στον Αύγουστο του 2018» συνέχισε ο υπουργός των Οικονομικών.
«Νομίζουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ. Βάλαμε ένα λιθαράκι να γίνει μια πρώτη έξοδος στις αγορές ώστε να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να βγούμε τον Αύγουστο του 2018 από τα μνημόνια» κατέληξε στη δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πηγή: protothema.gr