Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024 14:58
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με συμψηφισμούς​ και κατασχέσεις «ξεζουμίζουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις






Το υπουργείο Οικονομικών αντί τον Οκτώβριο να δώσει επιστροφές φόρων 364 εκατ. ευρώ, έδωσε μόνο 237 εκατ. ευρώ – «Μη διατηρήσιμα» θεωρούν οι θεσμοί τα φορολογικά έσοδα   

 

Εξηγήσεις στην Τρόικα γιατί ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει υπερείσπραξη εσόδων 2,348 δισ. και πρωτογενές πλεόνασμα 6,497 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση καθυστερεί να πληρώσει 3,233 δισ. ευρώ που προϋπολογίζονταν ως τον Οκτώβριο και χρειάστηκε να πάρει και νέο δάνειο 6 δισ. για να πληρώσει 2 δισ. για ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, θα κληθεί να δώσει από σήμερα στους θεσμούς η κυβέρνηση.

Οι δανειστές αμφισβητούν σφόδρα τη «μαγική εικόνα» που προβάλλει η κυβέρνηση, θεωρώντας πως όχι μόνον δεν δικαιολογούνται πανηγυρισμοί και διαθέσεις παροχών που ήδη εκδηλώνονται από κυβερνητικά στελέχη, αλλά υπάρχει και δημοσιονομικό κενό 1 δισ. ευρώ για το 2017. Επιπλέον, με την υπερείσπραξη φόρων επιχειρείται να καλυφθούν απώλειες 940 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η ίδια η Κομισιόν στην τελευταία έκθεσή της πριν μια εβδομάδα χαρακτήριζε «υψηλού ρίσκου» τις προβλέψεις για υπερείσπραξη εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Τα στοιχεία για την υπερείσπραξη φόρων 2,3 δισ. ευρώ ως τον Οκτώβριο, που δημοσιοποίησε χθες η κυβέρνηση, κάνουν το οικονομικό επιτελείο να εφησυχάζει, επειδή επιχειρήσεις και νοικοκυριά «ματώνουν» για να πληρώνουν φόρους, παρότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη από απλήρωτους φόρους συνεχώς αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Ωστόσο για να «βγει» η υπερείσπραξη που θέλει να προβάλλει το υπουργείο Οικονομικών αντί τον Οκτώβριο να δώσει επιστροφές φόρων 364 εκατ. ευρώ, έδωσε μόνο 237 εκατ. ευρώ. Δηλαδή παρακράτησε 127 εκατομμύρια σε ένα μήνα από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα λεφτά αυτά θα πρέπει αργά ή γρήγορα να τα δώσει στους δικαιούχους.

Επιπλέον 15 εκατ. ευρώ δεν πληρώθηκαν τον Οκτώβριο, αλλά συμψηφίστηκαν αυτόματα από την ΓΓΔΕ με υπέρογκες πληρωμές φόρων που είχαν καταβάλει προκαταβολικά οι φορολογούμενοι, όταν είχαν λεφτά να τους πληρώσουν. Η «μπροστάντζα» όμως φαίνεται πως τελείωσε και πλέον οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πρέπει να βρίσκουν χρήματα για να πληρώνουν τους τρέχοντες φόρους.

Η αύξηση των εσόδων τον Οκτώβριο αποδίδεται στις αυξημένες εισπράξεις από το ΦΠΑ, την πληρωμή της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και την ολοένα αυξανόμενη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από τους φορολογούμενους, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται «μαύρο χρήμα» στην επίσημη οικονομία.

Με βάση τα ανωτέρω, οι προβλέψεις για υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος (0,5% του ΑΕΠ) φαίνεται ότι θα ξεπερασθεί, ενώ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι ακόμα υψηλότερο του 0,63% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Όπως προκύπτει τα έσοδα αυξήθηκαν εξαιτίας:

-των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ. Συγκεκριμένα η αύξηση του συντελεστή στο 24% που ισχύει από την 1η Ιουνίου σε συνδυασμό με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου βοήθησε σημαντικά στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα το «πλαστικό χρήμα» συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση των εσόδων και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

-της είσπραξης σε λιγότερες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

– των αυξημένων ελέγχων (περισσότεροι από 30.000 προληπτικοί έλεγχοι) που διενεργήθηκαν στις τουριστικές περιοχές και τα νησιά το καλοκαίρι και ο φόβος για κλείσιμο των καταστημάτων.

-του ότι πάνω από 200.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν φόρους τον Οκτώβριο αλλά… τους είχαν προπληρώσει. Επειδή τους τα χρωστούσε ήδη  εφορία, συμψηφίστηκαν με τρέχοντες φόρους του μηνός, χωρίς να βάλουν χέρι ξανά στο πορτοφόλι τους.

-των κατασχέσεων. Παρότι τον μήνα Σεπτέμβριο (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) προστέθηκαν και άλλοι 340.000 φορολογούμενοι στην λίστα των οφειλετών της εφορίας, αφήνοντας νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 1,2 δισ. στην εφορία, σχεδόν 1,5 εκατ. οφειλέτες έχουν νοιώσει άμεσα την απειλή των κατασχέσεων (από την αρχή του χρόνου) για χρέη στην εφορία. Και ενώ αυτοί πιέζονται να πληρώσουν την εφορία, αναβάλουν όμως τις πληρωμές στο υπόλοιπο δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, όπως δείχνουν τα μειωμένα έσοδα και τα χρέη σε ΔΕΗ, ΟΑΕΕ κλπ.