Σε ένα μικρόβιο –ή συνδυασμό μικροβίων– φαίνεται ότι οφειλόταν ο μαζικός θάνατος πουλιών στη λίμνη Κάρλα, στα μέσα του καλοκαιριού. Τα κρατικά εργαστήρια που εξέτασαν τα νεκρά πτηνά απέκλεισαν το ενδεχόμενο ιού, όπως και το ενδεχόμενο θανάτου από κυανοτοξίνες, όπως αρχικά είχε διατυπωθεί. Το θετικό πάντως είναι πως δεν έχουν μέχρι στιγμής εμφανιστεί νέα κρούσματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του φορέα διαχείρισης της «Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου», το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο οποίο είχαν σταλεί δείγματα των νεκρών πουλιών, βρήκε το μικρόβιο Moraxella spp. and staphylococcus sciuri στο περικάρδιο υγρό. «Είδη του γένους Moraxella έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση αιφνίδιων θανάτων ιδιαίτερα σε νεαρά άγρια πτηνά καθώς και με την εμφάνιση συμπτωμάτων από το νευρικό, αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα», αναφέρει ο φορέας.
Παράλληλα, το Εργαστήριο Παθολογίας Πτηνών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι το αποτέλεσμα ιολογικής εξέτασης για τη γρίπη των πτηνών ήταν αρνητικό, ενώ αναμένονται περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.
«Ολα τα έως τώρα ευρήματα συνηγορούν στην υπαιτιότητα ενός ή περισσότερων μικροβιακών παραγόντων», αναφέρει η πρόεδρος του φορέα, Ιφιγένεια Κάγκαλου. «Μόλις αποκλείστηκε το ενδεχόμενο ο θάνατος των πουλιών να οφείλεται σε ιό, με τη συνεργασία της Περιφέρειας και υπό την επίβλεψη της Κτηνιατρικής Σχολής, οι υπάλληλοι του φορέα απομάκρυναν όλα τα νεκρά πουλιά, που εστάλησαν προς αποτέφρωση, και απολύμαναν την περιοχή όπου βρέθηκαν. Το θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν είχαμε νέα κρούσματα θανάτων». Πάντως, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του φορέα, η μόλυνση ευνοήθηκε από την υποβάθμιση του οικοσυστήματος της λίμνης.
Από την πλευρά της, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) θεωρεί ότι δεν έχει ακόμα δοθεί μια σαφής απάντηση. «Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μικρόβιο που ο φορέας μας ενημέρωσε ότι ανιχνεύθηκε είναι δευτερογενής αιτία θνησιμότητας, δηλαδή εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό του πουλιού έχει ήδη κατασταλεί», λέει η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, υπεύθυνη θεμάτων περιβαλλοντικής πολιτικής στην ΕΟΕ. «Αναμένουμε λοιπόν την ολοκλήρωση των τοξικολογικών εξετάσεων, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν περάσει δύο μήνες από τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν τα πρώτα νεκρά ζώα, και δεν έχουν ακόμα ληφθεί μέτρα». Υπενθυμίζεται ότι τα νεκρά πτηνά ξεπέρασαν τα 160, ανάμεσα στα οποία μεγάλος αριθμός αργυροπελεκάνων, που είναι απειλούμενο είδος.
πηγή: Καθημερινή