Μισθοί δημοσίου και συντάξεις ο πρώτος στόχος του κόφτη –Οδηγίες της ΕΕ για το κόψιμο μισθών και συντάξεων
Μισθοί του Δημοσίου και συντάξεις βρίσκονται στο στόχαστρο του κόφτη από το 2017, σε περίπτωση που η εκτέλεση του προϋπολογισμού υστερήσει έναντι του στόχου, όπως γίνεται πλέον σαφές και από το Τεχνικό Μνημόνιο, το οποίο ανήρτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Διαδίκτυο.
Ειδικότερα, οι περικοπές θα προέρχονται:
- Από τις συντάξεις κατά 15%
- Από μισθούς και αποδοχές κατά 45%
- Από καταναλωτικές δαπάνες κατά 19,3%.
Πώς θα κοπούν μισθοί και συντάξεις
Μάλιστα, η Κομισιόν στο τεχνικό αυτό κείμενο, το οποίο συνοδεύει το αναθεωρημένο Μνημόνιο της πρώτης αξιολόγησης, δίνει οδηγίες στην κυβέρνηση πως να υπολογίζει την εξοικονόμηση από τις συγκεκριμένες περικοπές δαπανών σε περίπτωση ενεργοποίησης του κόφτη.
Οπως επισημαίνει, πρέπει να συνυπολογίζεται η αρνητική επίδραση που έχουν στα φορολογικά έσοδα και στις ασφαλιστικές εισφορές. Ετσι από την περικοπή των μισθών η εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό είναι κατά 45% χαμηλότερη, αφού θα υπάρχει απώλεια φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών. Με άλλα λόγια, για 100 ευρώ περικοπής μισθών η εξοικονόμηση θα είναι μόνο 55 ευρώ. Στις συντάξεις η απώλεια περιορίζεται, σύμφωνα με τους ίδιους προϋπολογισμούς, στο 15%.
Οι περικοπές δαπανών που αφορούν αγαθά και υπηρεσίες συνεπάγονται απώλεια εσόδων 19,3% ενώ άλλες κατηγορίες δαπανών δεν συνεπάγονται απώλειες. Οι δαπάνες που δεν αφορούν μισθούς και συντάξεις, εξάλλου, δεν μπορούν να περικοπούν κατά περισσότερο από 5% επομένως μισθοί και συντάξεις μπαίνουν υποχρεωτικά στο κάδρο. Ολα αυτά θα συμβούν, βεβαίως, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού του 2016 για πρωτογενές πλεόνασμα του 0,5% του ΑΕΠ (ή του 2017 για 1,75% του ΑΕΠ και του 2018 για 3,5% του ΑΕΠ).
Συγκεκριμένα στο μνημόνιο περιγράφονται αναλυτικά οι δαπάνες που θα περικοπούν και ορίζεται ότι οι περικοπές μπορούν να φτάσουν στην τριετία 2017-2019 στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ στη συμφωνία δίνεται περιθώριο αποκλίσεων 0,2% λόγω του προσφυγικού.
Στο στόχαστρο όσοι χρωστούν στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία -Ερχονται κατασχέσεις
Οπως προκύπτει από το Τεχνικό κείμενο, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανέλαβαν τη δέσμευση να πετύχουν πολύ συγκεκριμένους και φιλόδοξους στόχους, εξαντλώντας την αυστηρότητα τους.
Οι αριθμοί- που μυρίζουν καταιγίδα κατασχέσεων από χιλιόμετρα- μιλάνε από μόνοι τους:
- Είσπραξη 1,730 δις ως το Σεπτέμβριο και 2,050 δις ως το Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές
- Είσπραξη του 21% ως το Σεπτέμβριο και του 23% ως το Δεκέμβριο των νέων οφειλών
- Είσπραξη 450 εκατ ως το Σεπτέμβριο και 600 εκατ ως το Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφείλετες
- Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% το Σεπτέμβριο και στο 81,5% το Δεκέμβριο
- Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου
- Είσπραξη το ΚΕΑΟ 563 εκατ από ασφαλιστικές οφειλές ως το Σεπτέμβριο και 750 εκατ ως το Δεκέμβριο
- Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρσι).
Σημειωτέον ότι εκκρεμεί η δημοσιοποίηση της νέας λίστας των μεγάλων οφειλετών (πάνω από 150.000 ευρώ), η οποία αν και ήταν βασικό παραδοτέο του Ιουνίου, δεν έχει ανέβει ακόμα στην ηλεκτρονική σελίδα της ΓΓΔΕ.