Μοσκοβισί: Κόψτε δαπάνες και συντάξεις, βρείτε φόρους και για το χρέος… βλέπουμε
Περισσότερους φόρους και περικοπές σε συντάξεις και φάρμακα, προκειμένου να διασωθεί από τους πλειστηριασμούς η πρώτη κατοικία, ήταν το deal που πρότεινε στην κυβέρνηση ο Επίτροπος Μοσκοβισί.
Παρά τις θυσίες όμως, και αυτή διαπραγμάτευση θα έχει αμφίβολα αποτελέσματα, αφού εκτός από καλές προθέσεις, ο κύριος Μοσκοβισί απέφυγε να αναλάβει και δεσμεύσεις. Η τελική συμφωνία θα περάσει από σαράντα κύματα αφού ο κύριος Μοσχοβισί έθεσε σαν ορίζοντα ολοκλήρωσής της το τέλος του χρόνου, και όχι το τέλος Νοεμβρίου.
Στην πράξη, ελάχιστες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, φαίνεται πως ανοίγουν μέτωπα, αντί να κλείνουν. Εκτός από τους πλειστηριασμούς α΄κατοικίας, ζήτημα για το οποία δεν φαίνεται να βρίσκεται κοντά πολιτική λύση, από την επίσκεψη Μοσκοβισί προέκυψε πως παραμένουν ακόμη ανοικτά άλλα δυο-τρία ανοικτά μέτρα, όπως:
– τα φορολογικά ισοδύναμα μέτρα, αντί της επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Ο κύριος Μοσκοβισί, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισε στην κυβέρνηση πως πρέπει να το λύσει με τους θεσμούς.
– οι αλλαγές στις 100 δόσεις, καθώς οι θεσμοί δείχνουν να μην έχουν «χωνέψει» ότι ακόμα δεν έχει σφίξει ο κλοιός στους μεγαλοφειλέτες που «τρύπωσαν» σε αυτήν.
– το ασφαλιστικό, για το οποίο ο κύριος Μοσκοβισί θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό κ.Κατρούγκαλο.
– οι δαπάνες Υγείας και ειδικά τα γενόσημα για τα οποία οι θεσμοί εξετάζουν σχολαστικά τις αλλαγές στην τιμολόγησή τους.
«Χρησμοί» Μοσκοβισί
Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί άφησε ανοικτό να συνεχίζεται έως τέλος Δεκεμβρίου (αντί Νοεμβρίου) το παζάρι της αξιολόγησης. Έστειλε τελεσίγραφο όμως στην κυβέρνηση να τελειώνει άμεσα με τα πρώτα προαπαιτούμενα για να πάρουν σειρά τα επόμενα: «θα έχουμε συνεργασία με την Κυβέρνηση ως την Δευτέρα, πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα ως το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, γιατί πρέπει να φτάσουμε τις επόμενες μέρες στα δεύτερα προαπαιτούμενα και στις δόσεις» τόνισε.
Αναφερόμενος στα «τέσσερα-πέντε εκκρεμή ζητήματα που μένουν προς διευθέτηση», προειδοποίησε πως «πρέπει, σε πνεύμα συνεργασίας, να επιλυθούν. Αν δεν επιλυθούν, θα είναι πιο δύσκολη η συμφωνία».
Σε μια αμφίσημη δήλωσή του μάλιστα, μετά τη συνάντηση χθες με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κύριος Μοσκοβισί τόνισε πως «πρέπει πάση θυσία η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα να ευημερεί και να επιστρέψει στην ανάπτυξη» μεταφέροντας έτσι πίεση και στην πλευρά των δανειστών.
Ανέλαβε και επισήμως έτσι τον ρόλο του διαιτητή, λέγοντας πως «η Κομισιόν δείχνει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, οι υπουργοί του Eurogroup περιβάλλουν την κυβέρνηση στη φάση αυτή με εμπιστοσύνη, υπάρχει σημαντική πρόοδος στα πρώτα προαπαιτούμενα, οι ελληνικές προτάσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».
«Μερικά πράγματα δεν γίνονται»
Στο άκουσμα των λόγων αυτών ο κύριος Τσακαλώτος αντέτεινε πως «αν υπάρχει καλή πίστη, δεν βλέπω γιατί να μην υπάρχει συμφωνία την Δευτέρα στο Eurogroup».
Τόνισε μάλιστα πως η Αθήνα δεν μπορεί να δεχτεί τις αξιώσεις των δανειστών στο σύνολό τους. «Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους δανειστές πως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Σε συνθήκες ύφεσης, υπάρχουν πράγματα που γίνονται και πάντα που δεν γίνονται».
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κύριος Τσακαλώτος είπε και ότι «η συζήτηση για χρέος θα ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση δεν θα περιμένει πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση».
Ενώ δηλαδή ο κύριος Μοσκοβισί δεν αποσυνέδεσε την ανακεφαλαιοποίηση από την αξιολόγηση, ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος αποσυνέδεσε την αξιολόγηση από την συζήτηση για το χρέος!
Σιβυλλικός ήταν ο κύριος Μοσκοβισί και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Είναι ένα σύνθετο θέμα» είπε. «Στόχος είναι η θωράκιση των καταθετών.
Έγινε ένα πρώτο βήμα αυτό το Σαββατοκύριακο, η προσπάθεια συνεχίζεται».
Ξεκαθάρισε δε πως το θέμα του χρέους θα είναι δύσκολο: «Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα success story. Πρέπει να προχωράμε με μικρά βήματα (baby steps). Όταν έρθει η ώρα θα συζητήσουμε και το χρέος. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα είναι πολιτικά αποδεκτό και από τις άλλες κυβερνήσεις» συμπλήρωσε, για να δείξει πως δεν αποφασίζει μόνος του για όσα θα συμβούν.
Πηγή: protothema.gr