To παράθυρο για εκλογές τον Μάιο, ανοίγει για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου εμφανίστηκε μεν να υποστηρίζει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιθυμία της κυβέρνησης είναι να πάει ως το τέλος της τετραετίας» δηλαδή το Φθινόπωρο του 2019, ωστόσο οι εκλογές «είναι πιθανό να γίνουν τον Μάιο».
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που τέθηκε το ορόσημο του Μαΐου για τριπλή ουσιαστικά εκλογική αναμέτρηση, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη ξόρκιζαν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Ο πρωθυπουργός προκάλεσε αρκετούς τίτλους με την προτροπή του στους δημοσιογράφους να πάνε για μπάνια στην ερώτηση για εκλογές. Στους συντρόφους του όμως αποκάλυψε μεγαλύτερο μέρος των σκέψεών του, αφού εμφανίστηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- να έχει γνώση των δυσκολιών που έχει μπροστά της η κυβέρνηση και με δεδομένο το πως διαμορφώνεται η κατάσταση να αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο των Ανοιξιάτικων εκλογών.
Ενώπιον του πολιτικού συμβουλίου ο κ.Τσίπρας εμφανίστηκε αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους στην ολοκλήρωση της υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, για το οποίο πάντως η εκτίμηση είναι ότι σιγά-σιγά υποχωρεί.
Την ίδια ώρα όμως, φαίνεται ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις τελικές επιλογές του κυβερνητικού εταίρου. Μπορεί η αίσθηση του Αλέξη Τσίπρα να είναι ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ανατρέψουν την κυβέρνηση, ωστόσο παραμένουν άγνωστες οι βουλές του Πάνου Καμμένου, ο οποίος -όπως αναφέρθηκε χθες- με την στάση του δυσκολεύει τα πράγματα σε ό,τι έχει να κάνει με το «Μακεδονικό».
Τα πολιτικά ανοίγματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές
Στη μακρά συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (πάνω από 3 ώρες) άνοιξαν τα περισσότερα από τα πολιτικά θέματα. Εκείνο όμως ίσως υποδηλώνει επιδιώξεις ήταν η επιστροφή του ενδιαφέροντος για το κόμμα και την λειτουργία του. Μάλιστα συζητήθηκε εκτενώς η στρατηγική της Κουμουνδούρου στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τρεις υποψηφιότητες να αποτελούν το επίκεντρο.
Του Γιάννη Μπουτάρη, του Σταύρου Αρναουτάκη, και του Απόστολου Κατσιφάρα. Με δεδομένο το ενδιαφέρον για «άνοιγμα» στον Σοσιαλιστικό χώρο στις αυτοδιοικητικές εκλογές γίνεται μεγάλη συζήτηση για την στήριξη υποψηφιοτήτων που προέρχονται από την Κεντροαριστερά όπως οι ποραναφερθείσες για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφέρεια Κρήτης.
Η επόμενη ημέρα και οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ
Μήνυμα χειροπιαστό του τέλους των μνημονίων σκοπεύει να στείλει η κυβέρνηση από την ΔΕΘ και γι αυτό το λόγο το οικονομικό επιτελείο θα εργαστεί νυχθημερόν το επόμενο διάστημα ώστε να παραμετροποιήσει το πακέτο των παροχών που θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης. Αν και πολλά ακούγονται τα σημεία που φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση είναι η αποφόρτιση των μικρομεσαίων με φοροαπαλλαγές αλλά και των συνταξιούχων με «από-νομοθέτηση» ουσιαστικά των μειώσεων στις συντάξεις.
Αν και ο Ε.Τσακαλώτος απέφευγε στις ερωτήσεις των συντρόφων του να δώσει ως τετελεσμένη την αποφυγή του «ψαλιδιού» οι αναφορές ότι «είμαστε πολύ κοντά σε αυτό» σε κάποια μέλη του πολιτικού συμβουλίου, έδωσε την αίσθηση ότι συμφωνία θα υπάρξει γι αυτό με την Κομισιόν και τους άλλους θεσμούς.
Ωστόσο, παρά την πίεση που υπάρχει στο κόμμα για «αριστερή στροφή»
ο υπουργός οικονομικών εμφανίστηκε πολύ προσεκτικός και μακριά από την λογική του «Δώστα Όλα». Μάλιστα υποστήριξε ότι οι επιλογές να μην έχουν χαρακτήρα φιλοδωρήματος αλλά μονιμότητας γι αυτό και θα πρέπει να είναι στοχευμένες.
Προσπάθεια να ξεφύγει από την σκανδαλολογία
Την ίδια ώρα αρκετά στελέχη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει την παγίδα του «λασποπόλεμου» καθώς εκεί επενδύει η ΝΔ με δύο προφανείς σκοπιμότητες.
Από τη μια για να αποδομήσει το «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς, και από την άλλη για να κρύψει πίσω από τους καυγάδες αυτούς το πραγματικό πρόγραμμά της που σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κοινωνικό πρόσημο, και γι αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να το κρύβει πίσω από τη σκανδαλολογία την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να εστιάζει την αντιπαράθεση στο πολιτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με προσεκτικής και διαρκή άρση των μέτρων λιτότητας με αντικατάστασή τους από πολιτικές επιλογές που θα στηρίζουν την κοινωνική πλειοψηφία που σήκωσε στις πλάτες το κόστος των μνημονίων και επηρεάστηκε άμεσα από το σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης. Όλα πάντως θα «καδραριστούν» στα τέλη Αυγούστου με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.