Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024 03:26
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπαράζ απαγωγών και κλοπών φοβάται η ΕΛΑΣ με την ανάρτηση των πόθεν έσχες






«Η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες στο διαδίκτυο θα δημιουργήσει νέα δεδομένα τόσο στις διαρρήξεις και τις εισβολές σε σπίτια όσο και σε απαγωγές. Μια πρώτη εκτίμηση λέει πως θα αυξηθούν κατακόρυφα οι απαγωγές με τη «μέθοδο της τίγρης», φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί στη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Μιλάμε δηλαδή για απαγωγές που διαρκούν λίγες ώρες βασιζόμενες στο αρχικό σοκ των οικογενειών και τα λύτρα των οποίων δεν είναι εκατομμύρια αλλά μερικές χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

Είναι τα λόγια αξιωματικού της Αστυνομίας με μεγάλη εμπειρία σε θέματα εγκληματικότητας που προσπαθεί να ερμηνεύσει τι θα συμβεί αν από τις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών πόθεν έσχες πολιτικών, αιρετών, δικαστικών, ιδιοκτητών ΜΜΕ και άλλων Ελλήνων πολιτών.

Το γεγονός ότι θα είναι προσβάσιμα στο ίντερνετ τα στοιχεία και όλη η περιουσία (ακόμη και τα χρήματα και τα κοσμήματα που θα έχει κάποιος σπίτι του) χωρίς μόνο να αναγράφεται η διεύθυνση κατοικίας δεν σώζει την κατάσταση αφού συμμορίες Ελλήνων και αλλοδαπών κακοποιών θα σερφάρουν καθημερινά στο διαδίκτυο για να εντοπίζουν τους στόχους τους και θα είναι εύκολο για αυτούς χρησιμοποιώντας μέχρι και τη μέθοδο της φυσικής παρακολούθησης να βρουν τη διεύθυνση του επόμενου θύματος τους για να φθάσουν στο σπίτι του.

Αν τελικά προχωρήσει αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης τότε η Αστυνομία θα πρέπει να αναθεωρήσει τα δεδομένα στο χώρο της εγκληματικότητας καθώς πλέον δεν θα κινδυνεύουν μόνο όσοι καταθέτουν πόθεν έσχες αλλά και οι οικογένειες τους ακόμη και τα ανήλικα παιδιά τους.


Απαγωγές της τίγρης 

Εκείνο που ανησυχεί τους αξιωματικούς της Ασφάλειας με τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες είναι το ενδεχόμενο οι « απαγωγές της τίγρης» να γίνουν καθημερινό φαινόμενο.  Ποιες είναι όμως αυτού του είδους οι απαγωγές και ποιες είναι περιπτώσεις πολιτών που βρίσκονται «στο κόκκινο»; «Δεν κινδυνεύουν κροίσοι με τεράστιες περιουσίες που λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας διαθέτουν σωματοφύλακες και σπίτια – φρούρια. Πιο πολύ κινδυνεύουν να γίνουν στόχοι ευκατάστατες οικογένειες που οι κακοποιοί θα δουν ότι έχουν καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ» λέει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Οι «απαγωγές της τίγρης» διαρκούν μερικές ώρες, οι δράστες είναι μικρομεσαίοι κακοποιοί και θα θύματα ευκατάστατοι πολίτες. Δεν χρειάζεται να βρουν κρησφύγετο για να οδηγήσουν τα θύματα τους απλά τα μεταφέρουν στο πορτ μπαγκαζ του αυτοκινήτου όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση. Στη συνέχεια, αφού βάλουν στην τσέπη τα λύτρα που δεν είναι εκατομμύρια αλλά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα απελευθερώνουν.

«Η δημοσιοποίηση μέσω ιντερνετ των πόθεν εσχες δίνουν στο πιάτο των συμμοριών χιλιάδες πολίτες που απλώς έχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάποια χρήματα. Για να γίνει αντιληπτό για τι μιλάμε μια παρόμοια περίπτωση απαγωγής ήταν αυτή του βιομηχάνου Μανώλη Καραμολέγκου όπου οι δράστες δεν είχαν ούτε κρησφύγετο, ζήτησαν χαμηλά λύτρα και έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του επιχειρηματία όταν τον περιέφεραν για ώρες στο πορτ μπαγκαζ ενός αυτοκινήτου. Στην αστυνομική ορολογία, αυτές οι απαγωγές ονομάζονται απαγωγές με τη  μέθοδο της τίγρης».

Φυσικά, εκτός από τους ίδιους τους πολιτικούς, δημάρχους, δικαστικούς, ιδιοκτήτες ΜΜΕ κ.λ.π που είναι υποχρεούνται να καταθέτουν πόθεν έσχες άμεσο κίνδυνο διατρέχουν οι οικογένειες και τα παιδιά τους. Όπως για παράδειγμα συνέβη στην περίπτωση του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Αστερα Τρίπολής Γιάννη Καυμενάκη όπου οι απαγωγείς δεν έβαλαν στο μάτι τη σύζυγο ή τα παιδιά του αλλά την ανιψιά του.


Κλοπές και εισβολές σε σπίτια  

Την ίδια ώρα η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα ανοίξει όπως λένε οι αστυνομικοί τον ασκό του Αιόλου σε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι των εισβολών αλλά και των διαρρήξεων σε σπίτια. Από απλοί… ψιλικατζήδες «ποντικοί» μέχρι άγριες συμμορίες με καλάζνικοφ, γνωρίζοντας πλέον ακριβή ονοματεπώνυμα και περιουσιακά στοιχεία, δεν θα χτυπούν στην τύχη και θα κατευθύνονται στοχευόμενα στα θύματα τους. Οικογένειες θα κινδυνεύουν να δεχτούν μεταμεσονύκτιες επισκέψεις καθώς οι κακοποιοί  θα γνωρίζουν τι διαθέτουν με αποτέλεσμα είτε να τους αποσπούν με τη βία το μετρητό και τα κοσμήματα είτε να τους οδηγούν στο ΑΤΜ για να βγάλουν και να τους παραδώσουν τα χρήματα.

 

 

Πηγή: protothema.gr