Γράφει ο Τάσος Γ. Καπουρνιώτης, Αρχιτέκτονας
Πολεμικό εκτοξευόμενο όπλο των ιθαγενών της Αυστραλίας, που έχει την ιδιότητα να επανέρχεται στο σημείο ρίψης.
Μεταφορικά έχει επικρατήσει να χαρακτηρίζει και πράξεις που έχουν αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, συνήθως με την γνωστή σε όλους φράση «γύρισε Μπούμερανκ».
Η αναφορά αυτή, σημαίνει ότι κάποιος δέχεται τις αρνητικές συνέπειες των πράξεών του, ενώ δεν το περίμενε και αντίθετα υπολόγιζε ότι θα βγει και κερδισμένος ο ίδιος αλλά και το περιβάλλον του.
Θα την χρησιμοποιήσω λοιπόν και εγώ σαν αυταπόδεικτο τίτλο της μεταφορικής της έννοιας, σε γεγονότα που διαδραματίζονται αυτή την χρονική περίοδο στην πόλη μας.
Πριν αναφερθώ σε συγκεκριμένα παραδείγματα, θα κάνω μια γενική παρατήρηση η οποία καλό θα ήταν να γίνει αντιληπτή από όλους.
Είναι προκλητικό όπως και επικίνδυνο στην προσπάθεια να επηρεάσεις συνειδήσεις, σκέψεις και αποφάσεις να χρησιμοποιείς και να παρουσιάζεσαι με τίτλους όπως: πρόεδρος, διδάκτωρ, καθηγητής Πανεπιστημίου, κλπ.
Πρώτον κανένας από τους τίτλους αυτούς δεν σε κάνει να διαφέρεις από τον καλό φούρναρη, τον καλό μανάβη, επαγγελματία, εργάτη κλπ.
Οι γνώσεις, το ήθος και η συμπεριφορά σου είναι αυτά που κάνουν την διαφορά.
Αλλιώς αν τα πεπραγμένα σου αποδειχθούν εσκεμμένα φάλτσα και όχι αντάξια των τίτλων σου, κινδυνεύεις άμεσα να έχεις τις παθητικές επιπτώσεις που φέρνει στον νου η λέξη « Μπούμερανκ».
Είναι γνωστό πως άγραφα, ανεπίσημα ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ξαφνικά όλοι οι έχοντες συμφέροντα άρχισαν να παριστάνουν τους ένθερμους ειδικούς θεματοφύλακες των συμφερόντων των πολιτών, με απώτερο επιδιωκόμενο σκοπό την μείωση του κύρους ενός εκ των κυριότερων υποψηφίων διεκδικητών, του ΝΥΝ Δημάρχου.
Θα αναφερθώ σε δύο περιπτώσεις (θα υπάρξουν σίγουρα και πολλές, άλλες) στις οποίες οι επικριτές χρησιμοποίησαν προσωπικές ιδιότητες, περγαμηνές και τίτλους, που όμως αξιολογώντας τις ενέργειές τους αποδείχθηκαν ανεπαρκείς να τις κατέχουν.
Η πράξη τους διέψευσε, με αποτέλεσμα να δεχθούν την ρετσινιά του εσκεμμένα ενεργούντος συκοφάντη.
Η μία…
Η περίπτωση της Πρόεδρου του ΤΕΕ της πόλης μας, η οποία με άμεσο και απροκάλυπτο σκοπό υποβάθμισης του έργου της Δημοτικής Αρχής αναφέρθηκε επικριτικά σε ότι αφορά την ορθότητα της κατασκευής των «κυκλικών κόμβων».
Στην προσπάθεια επίτευξης αμφιβολιών προέβη σε σχόλια υποτιμητικά σχετικά με το κύρος των μελετητών, την ποιότητα της μελέτης και των έργων, όπως και για την ορθότητα της γραφειοκρατικής διαχείρισης.
Αποδείχθηκε πως στην προσπάθειά της να αποκομίσει ίδια οφέλη (υποψήφια για το αξίωμα του Δημάρχου στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές), ανέφερε ανακρίβειες (αποδεδειγμένες) που δεν την τιμούν σαν επιστήμονα αλλά και συνδικαλίστρια.
Λίγη παρατηρητικότητα χρειάζεται για να καταλάβει κάποιος, ο οποιοσδήποτε ότι στις δηλώσεις της υπήρχε δόλος…
Συγκεκριμένα μετά μια θεομηνία με βροχόπτωση που το έργο απέδειξε στην πράξη (Crash Test) την ορθότητα λειτουργίας του, δίχως να παρουσιάσει την παραμικρή αστοχία, εκείνη σε επιστολή της δήλωνε: «Το πρόβλημα είναι πως στο σημείο που πρόκειται να γίνει υπάρχει πρόβλημα με τη στάθμη των νερών. Σε κάθε βροχόπτωση πλημμυρίζει και όταν βάλεις ένα τεχνικό εμπόδιο μέσα σε έναν δρόμο όπου υπάρχει πρόβλημα απορροής, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει».
Απαράδεκτη δεοντολογικά δήλωση μιας επικεφαλής θεσμικού φορέα και κυρίως γιατί εκμεταλλεύτηκε την θέση της για λαϊκίστικη χειραγώγηση, επηρεασμό.
Αποτέλεσμα.. έχοντας δηλώσει εσκεμμένα ανακρίβειες, η πράξη και τα γεγονότα να την διαψεύσουν, κυρίως σαν υπεύθυνο επιστήμονα.
Απαράδεκτη ενέργεια, κάποιου που διεκδικεί την θέση του πρώτου πολίτη της πόλης και πιστεύω πως αυτό μετράει.
Η άλλη…….
Η περίπτωση του υποψήφιου διδάκτορα γεωλογίας, Μάρκου Μπαξεβανόπουλου.
Ας δούμε λοιπόν τι είναι Γεωλογία, είναι η επιστήμη που μελετά την Γη, και κυρίως το στερεό τμήμα της.
Συστηματοποιεί την έρευνα για σημαντικά ορυκτά και ιδιαίτερα για τα φυσικά αποθέματα υδρογονανθράκων, άνθρακα, μεταλλευμάτων αλλά και νερού, βασικά στοιχεία αναζήτησης στην εποχή μας.
Ασχολείται σημαντικά για την κατανόηση και την προσπάθεια για πρόβλεψη αρκετών ειδών φυσικών καταστροφών.
Προσφέρει αξιολόγηση των κάθε λογής περιβαλλοντολογικών προβλημάτων, καθώς μπορεί να «δει» τις κλιματικές αλλαγές που ήδη έγιναν στο παρελθόν.
Παίζει ακόμη ρόλο στη γεωτεχνική μηχανική και αποτελεί ένα μεγάλο πεδίο ακαδημαϊκής αναζήτησης και κατασυνέπεια συμβάλει και στην πρακτική των κατασκευών.
Συνήθως λοιπόν ένας καταξιωμένος γεωλόγος ερευνά, μελετά και αναλύει με επιστημονικές μεθόδους όλα τα πιο πάνω και κυρίως δεν κατευθύνεται πολιτικά.
Το έργο του είναι προσφορά και απαιτεί υπευθυνότητα, μεθοδικότητα, εμπειρία, παρατηρητικότητα, αναλυτική και κριτική απερίσκεπτη σκέψη.
Βασική προϋπόθεση η αγάπη του για τη γη, το περιβάλλον και κατ΄επέκταση για τον κάθε ζωντανό οργανισμό.
Πάνω από όλα οφείλει με τις γνώσεις του να αποτελεί σύμβουλο και κυρίως να πείθει με τις πράξεις του, τις προτάσεις και τα επιτεύγματά του.
Τον συγκεκριμένο δεν μπορώ να τον κρίνω σαν επιστήμονα για όλα αυτά, δεν μου έχει δώσει κατάλληλες ενδείξεις.
Συνήθως οι πραγματικοί επιστήμονες είναι μοναδικοί και ταυτόχρονα προσιτοί σε όλους και κυρίως δεν έχουν εχθρούς, οι γνώσεις τους γίνονται έργα όχι όπλα.
Με τον δικό τους ηθικοπνευματικό βίο αποτελούν πρότυπα για τους συνανθρώπους τους και καθίστανται πνευματικοί παράγοντες του τόπου τους.
Γίνονται οι φάροι που προστατεύουν από ιδεολογικούς υφάλους και ανήθικους σκοπέλους.
Αγωνίζονται διαρκώς να ωφελήσουν με το δίκαιο και την αλήθεια της επιστήμης τους, την πατρίδα, την κοινωνία και τον άνθρωπο.
Οι πράξεις όμως του συγκεκριμένου δείχνουν επηρεασμένες από εμπάθεια και ανάγκη εξυπηρέτησης πολιτικών συμφερόντων.
Παρά τους κανόνες της άτυπης δεοντολογίας που διέπει τους επιστήμονες, αυτός έχει δημιουργήσει πολιτικούς αντιπάλους, όντας οργανωμένος (γεγονός απαράδεκτο για πραγματικό επιστήμονα) σε μια αμφιλεγόμενη περιβαλλοντική ομάδα.
Συνήθως η ομάδα αυτή και αυτός μαζί της, συμπεριφέρεται σύμφωνα με την πασίγνωστη έκφραση «βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος».
Ένας επιστήμονας δεν αντιδρά συμμετέχοντας στον όχλο, κυρίως ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ το έργο του ασχολούμενος σφαιρικά και ΟΧΙ μεμονωμένα.
Παρένθεση:
Από τις πρώτες αναφορές για την επιστήμη και την σημασία του ρόλο της, ο Πλάτωνας σε κάποιο από τα έργα του (Θεαίτητος) αναφέρει: «έστιν ουν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου», η ΕΠΙΣΤΗΜΗ αποτελεί ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ με λογικά επιχειρήματα ΓΝΩΣΗ.
Παρατήρηση δική μου η γνώση αυτή πρέπει να αποτελεί σύμβουλο διαχείρισης και όχι μέσο αντιπολίτευσης.
Επανέρχομαι στον Μάρκο Μπαξεβανόπουλο
Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς, η επιστημονική μείωσή και η ταύτισή του με την βολική προχειρότητα της συμμετοχής σε κάποια οργάνωση με επιδιωκόμενο σκοπό την κατευθυνόμενη αντίδραση.
Δύο περιπτώσεις λοιπόν παραδείγματα του αποτελέσματος που διέπει ο χαρακτηρισμός «Μπούμερανκ».
Είναι προφανές και στις δύο, πως ο επιδιωκόμενος σκοπός κάθε άλλο παρά όφελος επέδωσε στους συμμετέχοντες υποκινητές.
Στην μια περίπτωση αποδείχθηκε ολοφάνερα η παραπλάνηση και ο λαϊκισμός, στην άλλη η εμπάθεια και η ΔΗΘΕΝ συμπεριφορά.
Αποτελέσματα που δεν κολακεύουν τους πρωταγωνιστές… το ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
Τελειώνω γράφοντας πως και με τους δύο δεν έχω να χωρίσω τίποτα, απλώς οι ίδιοι με την συμπεριφορά τους προκαλούν, λίγη λογική χρειάζεται και ενημέρωση, η κοροϊδία και το επιδιωκόμενο είναι «ηλίου φαεινότερον» .