Μυστηριώδη φαινόμενα στον Πανάγιο Τάφο: Φήμες για «γλυκιά οσμή» που αναδίδεται από το εσωτερικό
Σε διάφορες φήμες για «ανεξήγητα φαινόμενα» που άρχισαν να διαδίδονται αμέσως μετά το ιστορικής σημασίας άνοιγμα – μετά από αιώνες – της πλάκας του Πανάγιου Τάφου από Έλληνες επιστήμονες κάνει λόγο πρόσφατο δημοσίευμα του ιστότοπου aleteia.org.
Όπως αναφέρει το site, το οποίο παρουσιάζει άρθρα θρησκευτικής θεματολογίας, όταν η ομάδα των επιστημόνων που έχουν αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης απέκτησε πρόσβαση στον χώρο όπου πιστεύεται ότι εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού μετά τη μαρτυρική του σταύρωση, υπήρξαν κάποιες μαρτυρίες (χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένες πηγές) που έκαναν λόγο για μια «γλυκιά ευωδία» που αναδιδόταν από το εσωτερικό.
Μια δεύτερη φήμη που κυκλοφόρησε έντονα τις μέρες μετά το άνοιγμα της πλάκας ήταν εκείνη για «ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές» στα όργανα μέτρησης που χρησιμοποιούσε η ερευνητική ομάδα. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το άρθρο του aleteia.org, οι συσκευές φέρονται να εμφάνισαν δυσλειτουργία (ή σε κάποιες περιπτώσεις μόνιμη βλάβη) όταν τοποθετήθηκαν κάθετα στο σημείο όπου πιστεύεται ότι βρισκόταν το σώμα του Ιησού.
Η Marie-Armelle Beaulieu, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Terre Sainte, έλαβε ειδική άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τον Πανάγιο Τάφο και να διαπιστώσει κατά πόσο ευσταθούν οι εν λόγω φήμες. Αναφορικά με την οσμή, η ίδια επισημαίνει ότι δεν βίωσε καμία τέτοια εμπειρία. Επίσης, εκτιμά ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που μύρισαν αυτή τη «γλυκιά οσμή» πιθανόν αυθυποβλήθηκαν, έχοντας διαβάσει ανάλογες ιστορικές μαρτυρίες από την τελευταία φορά που άνοιξε ο τάφος από τον Νικόλαο Κομνηνό, το 1809.
Ωστόσο, στο ζήτημα των ηλεκτρονικών παρεμβολών η Beaulieu εμφανίζεται λιγότερο δύσπιστη, αναφέροντας ότι το φαινόμενο επιβεβαιώθηκε από έναν από τους επιστήμονες που είχαν πρόσβαση στον Πανάγιο Τάφο. Όπως αναφέρει, η ερευνητική ομάδα δοκίμασε μεγάλη έκπληξη όταν άνοιξε την πλάκα, αφού ο τάφος βρισκόταν πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι είχαν υπολογίσει οι συσκευές μέτρησης, κάτι που επιβεβαιώνει τη δυσλειτουργία.
Πηγή: protothema.gr