Πολιτική και νομοθετική παρέμβαση στη κυβέρνηση θα κάνει ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ) για να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος συνεταιριστών σε συνεταιριστικές οργανώσεις που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκκαθαρίσεις. Αυτό αποφασίστηκε σε σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΕΒΟΛ παρουσία του προέδρου της Αλ. Κοντού, του αντιπροέδρου της ΣΑΣΟΕΕ του προέδρου της ΕΒΟΛ, Νικ. Πρίντζου και εκπροσώπων συνεταιριστικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα.
Ο κ. Πρίντζος ανέφερε ότι θα ληφθούν αποφάσεις και θα αναδειχθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης που έχουν οδηγηθεί Συνεταιριστικές Οργανώσεις. «Δεν έχουν τέλος, οι δικαστικές διώξεις, οι ποινές, η δέσμευση προσωπικών λογαριασμών κ.α. Η Πολιτεία θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να δώσει λύση στο θέμα» επισήμανε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Κοντός τόνισε ότι είναι άδικο να διώκονται άνθρωποι που δεν έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται γιατί όπως εξήγησε «στις περισσότερες οργανώσεις έγιναν διαχειριστικοί έλεγχοι δε βρέθηκε τίποτα μεμπτό για τους ανθρώπους αυτούς, ωστόσο διώκονται με ποινές 50 – 60 χρόνων κάθειρξη. Θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση γι αυτό το θέμα. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν καλύπτουμε κανέναν που έχει βάλει το δάχτυλο στο μέλι. Όμως αθώοι άνθρωποι δεν μπορούν να συνεχίζουν να διώκονται. Ζητούμε από την Πολιτεία να προχωρήσει σε ρύθμιση, έτσι ώστε όσο διαρκεί η εκκαθάριση και μετά αυτοί που αποδεδειγμένα δεν έχουν προβεί σε πράξεις που να έχουν θίξει την περιουσία των οργανώσεων να σταματήσουν να διώκονται». Στη σημερινή σύσκεψη που συμμετέχει και η νομική υπηρεσία της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης θα ετοιμαστεί ένα σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που θα δοθεί στην κυβέρνηση.
Ο κ. Κοντός ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Αποστόλου ότι το υπουργείο με τα συναρμόδια υπουργεί διερευνά πως θα διασφαλιστεί η ακίνητη περιουσία των συνεταιριστικών οργανώσεων με τα μεγάλα χρέη, σχολίασε: «Ο κ. Αποστόλου πήρε πίσω την διάταξη που έλεγε ότι μέχρι το τέλος της εκκαθάρισης σταματούν οι διώξεις και πέρα από αυτό, δεν ξέρω αν νομικά ο κ. Αποστόλου μπορεί να πάρει την περιουσία από τους εκκαθαριστές και να την περάσει σε άλλο νομικό πρόσωπο. Ένα μέρος είναι η αξιοποίηση της περιουσίας, όμως πρέπει να γίνει σαφές τι θα γίνει με τους ανθρώπους αυτούς, που έχουν οικογένειες και κινδυνεύουν με φυλακή για 50 χρόνια για κάτι που δεν έκαναν. Είναι τραγικό. Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου και πρέπει το Κράτος να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να δώσει λύση».
Μάλιστα αναφέρθηκε σε περίπτωση στην Ξάνθη όπου σε δύο συνεταιριστικές οργανώσεις μπήκαν δικηγόροι εκκαθαριστές για δυο – τρεις μήνες και τους καταλογίζονται στον καθένα 70εκ. ευρώ χρέη των οργανώσεων από το παρελθόν. “Όλα αυτά αποτελούν παραλογισμό. Πρέπει η κυβέρνηση να το αντιληφθεί”.