Ντοκουμέντο: Η κυβέρνηση αποδέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια μετά το 2018!
Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που έχει συναινέσει επισήμως στην απαίτηση των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% όχι μόνο για το 2018 αλλά και για τα10 επόμενα χρόνια!
Όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφο της συμφωνίας συμμόρφωσης (compliance report) για την πρώτη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου με ημερομηνία 9 Ιουνίου 2016, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί και έχει συμφωνήσει τα εξής: «Εις ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για μια περίοδο 10 ετών, μετά την οποία θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά για να φτάσει στο 1,5% μέχρι το 2040».
Από το απόσπασμα αυτό, της σελίδας 14 στο compliance report του Ιουνίου του 2016 προκύπτει χωρίς καμιά αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ότι η ελληνική οικονομία θα πιάνει το δυσθεώρητο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα 10 χρόνια! Δηλαδή, οι κύριοι Τσακαλώτος και Τσίπρας έχουν αποδεχθεί την απαίτηση των Ευρωπαίων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2028 και τώρα προσπαθούν να υπαναχωρήσουν από τη δέσμευσή τους!
Κι ενώ η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την απαίτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για το έτος 2018 και για τα επόμενα 10 χρόνια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει τη δέσμευσή της για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018…
Δυστυχώς για το οικονομικό επιτελείο η πραγματικότητα διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Τσακαλώτου.
Τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία μετά το 2018 έφερε στη δημοσιότητα ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.
«Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει με τίποτα ακόμα» έλεγε ο κ. Τσακαλώτος στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στον Guardian. «αρνείτο εμφατικά ότι η Αθήνα έχει συμφωνήσει με την απαίτηση των ευρωπαίων εταίρων της για να πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο μετά το τρίτο Μνημόνιο».
Τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup
Στο τελευταίο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όλοι οι υπουργοί Οικονομικών, του Ευκλείδη Τσακαλώτου περιλαμβανομένου συμφώνησαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% «μεσοπρόθεσμα» και πάντως μετά το 2018, όταν και λήγει το τρέχον πρόγραμμα. Η γερμανική πλευρά ερμηνεύει το «μεσοπρόθεσμο» διάστημα ως δεκαετία, δηλαδή έως και το 2027, με την πιο ήπια προσέγγιση από άλλους ευρωπαίους παράγοντες να κάνει «σκόντο» στην τριετία (έως και το 2021 σίγουρα).
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του Eurogroup είναι ξεκάθαρη και αποκαλυπτική, καθώς προβλέπει τη λήψη μέτρων πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, που θα ισχύσουν μετά από αυτό! Η σχετική αναφορά είναι σαφής: «Για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με έναν τρόπο βιώσιμο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε έναν μηχανισμό και δομικά μέτρα που θα το εξασφαλίσουν αυτό»!
Για να μην μείνει μάλιστα καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ομοβροντία νέων μόνιμων μέτρων η απόφαση το κάνει ακόμη πιο λιανά: «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε έναν μηχανισμό και δομικά μέτρα (a mechanism and structural measures)που θα το εξασφαλίσουν αυτό (τους δημοσιονομικούς στόχους δηλαδή)».
Μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών επέμειναν στη δατήρηση πλεονασμάτων ύψους 3,5% σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου αναφερόταν ότι: «Η κυβέρνηση κράτησε στάση αρχής τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια» σε μια προφανή προσπάθεια να διακινήσουν τον ισχυρισμό ότι η χώρα και οι πολίτες δεν έχουν δεθεί χειροπόδαρα με τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% που σημαίνουν φόρους πάνω στους φόρους και λιτότητα χωρίς τέλος.
Πηγή: protothema.gr