Υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας πραγματοποιείται στην Κίνα η διήμερη Σύνοδος των ηγετών της G20, με αντικείμενο όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως η παγκόσμια οικονομία, η τρομοκρατία και το προσφυγικό, αλλά και το περιβάλλον.
Για το τελευταίο, μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, που έφτασε από χθες στην πόλη Χανγκζόου όπυ διεξάγεται η Σύνοδος, συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Ζινπινγκ.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επικυρώσουν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Η σύνοδος αυτή αποτελεί την πρώτη συμμετοχή της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέσα Μέι, σε διεθνή διοργάνωση μετά την ψήφο υπέρ του Brexit. Κύρια επιδίωξή της, όπως μεταδίδει το Bloomberg, είναι να καταστήσει σαφές ότι η Βρετανία μπορεί να αποτελέσει την ηγέτιδα δύναμη στο ελεύθερο εμπόριο, προειδοποιώντας, παράλληλα, για τον κίνδυνο του κλίματος αντι-παγκοσμιοποίησης από όσους θεωρούν ότι πλήττονται από τη μείωση των εμποδίων.
Εξάλλου, οι επικεφαλής τριών κορυφαίων οικονομικών οργανισμών (ΔΝΤ, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και ΟΟΣΑ) προειδοποίησαν για τους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο από τα «τείχη» προστατευτισμού που υψώνουν πολλά αναπτυσσόμενα κράτη.
Από τη Σύνοδο των G20 στην Κίνα η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τους επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων να ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις τους να κρατήσουν ανοιχτούς τους εμπορικούς διαύλους.
«Οι κινήσεις που προκαλούν εμπόδια στο εμπόριο έχουν υποτιμηθεί. Οι ροές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα», δήλωσε η κα. Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Bloomberg. «Αν δεν υφίσταται διεθνές εμπόριο, τότε δεν υπάρχουν διακρατικές επενδύσεις. Αν δεν διακινούνται εμπορεύματα και υπηρεσίες τότε υπάρχει χαμηλότερη δραστηριότητα και απασχόληση», συμπλήρωσε.
Aνάλογες απόψεις εξέφρασε ο Ρ. Αζεβέδο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, που χαρακτήρισε ιδιαίτερα δυσάρεστα τα μέτρα προστατευτισμού. Τα εσφαλμένα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα οδηγήσουν σε λανθασμένες οικονομικές πολιτικές, υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία, τόνισε ότι από το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης τα κράτη έχουν περάσει περί τα 1.400 μέτρα «προστατευτισμού». Ο ίδιος ανέφερε ότι το Brexit αποτελεί μια επιπρόσθετη πηγή ανησυχίας.
Παρόμοιες επιφυλάξεις για το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων εξέφρασαν οι ηγέτες των BRICs. Σε κοινή διακήρυξή τους υπογράμμισαν την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος και η διαπραγματευτική ικανότητα του ΠΟΕ. Παράλληλα εξέφρασαν προβληματισμό για την ενίσχυση των προστατευτικών μέτρων στο εμπόριο.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο πριν φτάσει στην Χανγκζόου, η κα. Μέι ανέφερε, πάντως, ότι μετά το Brexit, προμηνύονται δύσκολα χρόνια για τη Βρετανία. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός T. May, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου υπογράμμισε ότι ενισχύεται ο σκεπτικισμός κατά της παγκοσμιοποίησης και πως οι διεθνείς συμφωνίες εμπορίου πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης ώστε να μην βλάψουν καμία πλευρά.
Παράλληλα υπογράμμισε πως η οικονομία της Βρετανίας θα πληγεί ως αποτέλεσμα της απόφασης για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ενδείξεις στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που φανερώνουν ότι η επίδραση του Brexit δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο είχε προβλεφθεί, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανία.
Τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα οικονομικά δεδομένα τους επόμενους μήνες, πριν καθορίσει τα δημοσιονομικά μέτρα που θα λάβει για την προστασία της οικονομίας αργότερα αυτό το χρόνο.
Ο Γάλλος υπουργός εμπορίου σημείωσε από την πλευρά του ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το ζήτημα του ελεύθερου εμπορίου δεν έχουν αποδώσει τίποτα και πρέπει να διακοπούν.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του προσφυγικού, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και τον Αμερικανό πρόεδρο.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησεπως οι δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη «πλησιάζουν τα όριά τους» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επέμβει.
«Οι δυνατότητες της Ευρώπης να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων, χωρίς να ξεχνάμε τους παράτυπους μετανάστες, πλησιάζουν τα όριά τους», διαβεβαίωσε ο Τουσκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και πραγματιστές», εξήγησε. «Το πρόβλημα, δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες που έρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία (…) Μιλάμε για 60 ως 70 εκατ. εκτοπισμένους ανθρώπους στον κόσμο, ένα φαινόμενο που συμβαίνει κι εδώ στην Ασία».
«Μόνο μια προσπάθεια σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι σε θέση να φέρει αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Τουσκ και κάλεσε τα μέλη της G20 –περιλαμβανομένης της Κίνας, δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο– να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.
Για το θέμα του πολέμου στη Συρία, που συνδέεται άμεσα με την προσφυγική κρίση, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία είναι το κλειδί για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία, όμως οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και σοβαρές διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε , στο περιθώριο της Συνόδου, ότι μένουν να επιλυθούν μερικά θέματα, ωστόσο μια συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και αργότερα σήμερα.
Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της συνόδου Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντζι, θα συζητήσουν με τον πρόεδρο της Τουρκίας για τη μεταναστευτική κρίση.
Πάντως η κινεζική πόλη Χανγκτζόου, με εννέα εκατομμύρια κατοίκους, μοιάζει σήμερα με πόλη φάντασμα πριν από την άφιξη των ηγετών των 20 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου, αφού η κυβέρνηση ενθάρρυνε τους κατοίκους να την αδειάσουν και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας για τη σύνοδο κορυφής.
Στην πόλη κυκλοφορούν ελάχιστα αυτοκίνητα και λίγοι άνθρωποι κυκλοφορούν και τα καταστήματα έχουν κατεβασμένα τα ρολά.
Πηγή: protothema.gr