Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025 01:24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις Τσίπρα-Καμμένου για την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης»






Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και μπαράζ συνεννοήσεων προηγήθηκε προκειμένου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να… αναδιπλωθούν, τόσο για το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού ως «Τουρκικής» της Μουσουλμανικής Ένωσης Ξάνθης, όσο και για το νομοσχέδιο που αφορά στην ταυτότητα φύλου.

Μετά την πλήρη στήριξη που παρείχαν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά στον κυβερνητικό εταίρο για την υπόθεση του Noor1, οι ΑΝΕΛ ήταν κάτι παραπάνω από σαφές ότι θα έπρεπε να βάλουν πλάτη καταπατώντας μία ακόμα από τις «κόκκινες γραμμές» τους.

Ποιοι συναντήθηκαν στο Μαξίμου 
Ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, για την αλλαγή στάσης από τους ΑΝΕΛ αναφέρουν πως χθες το απόγευμα υπήρξαν συννενοήσεις «κορυφής» στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να συναντά τον Πάνο Καμμένο, ενώ παρόντες ήταν στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ και η σύσκεψη διήρκεσε περί τη μία ώρα. Καταλήγοντας στο ότι θα προστεθεί η φράση «τηρουμένων και των διατάξεων του άρθρου 11 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)», ώστε να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες των ΑΝΕΛ περί αμφισβήτησης της ελληνικότητας της Θράκης.

«Αναγκαία συμβίωση»
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι και οι δύο πλευρές αναγκάζονται σε εκατέρωθεν υποχωρήσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν την πλειοψηφία των «153». Συχνά-πυκνά, δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμίζουν ότι «είναι άλλο η κυβερνησιμότητα της χώρας και άλλο οι απόψεις», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ενίοτε κάποια πράγματα λειτουργούν εκτονωτικά, πλην όμως στα κρίσιμα συσπειρώνονται χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ενδιαφέρον έχει, τέλος, η δυσφορία ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όλο το καλοκαίρι ανέλαβαν την «υπεράσπιση Καμμένου» με αποτέλεσμα να χαιρετίζουν την… αναδίπλωση των ΑΝΕΛ και να σημειώνουν με νόημα: «Αν μπορούσαν, ας έκαναν και διαφορετικά»!

Το χρονικό της αναδίπλωσης των ΑΝΕΛ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να υπερασπισθεί μέχρι κεραίας στη Βουλή τον Πάνο Καμμένο για τις συνομιλίες που είχε με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη και την υπόθεση του Noor 1 και τώρα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και οι βουλευτές του δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου και τη ρύθμιση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», στα οποία είχαν αντιταχθεί αρχικά.

Ενώ αρχικά τάχθηκαν απολύτως κατά, ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του θα υπερψηφίσουν τελικά το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ ανακοίνωσε με λακωνικό τρόπο και χωρίς παραπάνω αναλύσεις (στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στη Βουλή) ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι «εμείς ως ΑΝΕΛ ψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Να ξεκαθαρίσουμε όμως δύο πράγματα. Αυτά που θα πω είναι άποψη των ΑΝΕΛ και προσωπική μου και δεν μου την επέβαλε κανείς. Είμαστε κατά της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Επίσης, λέμε “όχι” στη δεύτερη αλλαγή φύλου γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει υιοθεσία. Ξέρω ότι αυτά είναι ζητήματα που θα μας απασχολήσουν σε άλλη συνεδρίαση, όταν θα συζητήσουμε τα άρθρα, όμως εμείς ως ΑΝΕΛ θέλουμε να τα επισημάνουμε λέγοντας ότι επί της αρχής ψηφίζουμε θετικά».

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΑΝΕΛ θα πουν «ναι» και στην τροποποιημένη από το υπουργείο Δικαιοσύνης ρύθμιση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», στην οποία είχαν αντιταχθεί -με αποτέλεσμα να την αποσύρει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, για να την επαναφέρει τροποποιημένη.

Η νέα συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου ερμηνεύεται και ως απάντηση στο «μπλόκο» που προσπάθησε να στήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στους κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς της κυβέρνησης. «Διπλές πλειοψηφίες, τέλος», «επιλέξατε τον Καμμένο, θα μείνετε με τον Καμμένο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίζει διατάξεις, ακόμη κι αν συμφωνεί, εφόσον αυτές δεν στηρίζονται και από την κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή και από τους ΑΝΕΛ. Με το «μπλόκο» στα κυβερνητικά νομοσχέδια είχε συνταχθεί και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Τι είναι η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»
Ας σημειωθεί ότι το 1927 το Πρωτοδικείο Ξάνθης είχε κάνει δεκτή την αίτηση ίδρυσης του σωματείου με την επωνυμία «Στέγη της Τουρκικής Νεολαίας Ξάνθης», ενώ λίγα χρόνια αργότερα το  1936 το Πρωτοδικείο Ξάνθης έκανε δεκτή την αίτηση του ίδιου σωματείου για μετονομασία του σε «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» (υπ’ αριθ. 122/1936 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου).

Στις 2.12.1983 όμως , το ίδιο Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αίτηση του νομάρχη Ξάνθης (στις 29.11.1983) να απαγορευτεί στο σωματείο η χρήση του όρου «τουρκικός» σε κάθε έγγραφο και σφραγίδα του (απόφαση αρ. 561/1983). Στις 30.1.1984, ο νομάρχης Ξάνθης έκανε εκ νέου αίτηση στο Πρωτοδικείο Ξάνθης για τη διάλυση του σωματείου, διότι όσα όριζε το καταστατικό του αποτελούσαν προσβολή στη δημόσια τάξη.

Έτσι η Τουρκική Ένωση Ξάνθης κρίθηκε από τα Ελληνικά δικαστήρια ότι παρήγε κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ότι η λειτουργία της αντίκειται στη Συνθήκη της Λωζάννης επειδή προσπαθούσε να δημιουργήσει εθνική μειονοτική συνείδηση.
Τα Ελληνικά δικαστήρια επικαλέστηκαν ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αναγνωρίζει θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα και ότι το σωματείο επιδίωκε να διαδώσει την ιδέα της ύπαρξης μιας τουρκικής μειονότητας στα πλαίσια του ελληνικού κράτους και να εξυπηρετήσει έτσι συμφέροντα τρίτου κράτους.

Μετά την απόφαση διάλυσης του σωματείου αυτού, η υπόθεση έφθασε ενώπιον του ΕυρΔΔΑ μετά από την προσφυγή (no 26698/05) κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας και στις 27.3.2008 καταδικάστηκε η Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 11 και 14 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) που κατοχυρώνει την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι και επιτάσσει απόλαυση των δικαιωμάτων και ελευθεριών που αναγνωρίζονται στη Σύμβαση να διασφαλίζεται, χωρίς καμία διάκριση, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, λόγω της ένταξης σε μια εθνική μειονότητα, περιουσίας, γέννησης ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης αντίστοιχα.

Πηγή: iefimerida.gr