Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024 13:34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τουρκικές προκλήσεις στη Σύνοδο Κορυφής -Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας, ποια στάση θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι






Τη σκυτάλη της παρασκηνιακής διπλωματίας -με επαφές σε επίπεδο κορυφής- παίρνει ο πρωθυπουργός για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο χρόνος κυλάει αμείλικτα και η πολυήμερη κράτησή τους στις φυλακές της Αδριανούπολης εντείνει την ανησυχία της Αθήνας, ενώ τσαλακώνει ακόμα περισσότερο την εικόνα της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες. Στις 2 το μεσημέρι ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κοινή γραμμή με τη Λευκωσία, όπως προϊδεάζουν κυβερνητικές πηγές, θα επιδιωχθεί η αποστολή αλλά και η αποτύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου ενός ηχηρού μηνύματος με αποδέκτη τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στο Αιγαίο, στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στη ρητορική που αναπαράγεται (στον απόηχο και των νέων δηλώσεων Τσαβούσογλου για τα ασαφή σύνορα στο Αιγαίο). Ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κρίνει υπό ποιες συνθήκες και υπό ποιους…όρους θα πραγματοποιηθεί η ευρωτουρκική Σύνοδος που έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

 

Καμία επικοινωνία με Ερντογάν – Πιέσεις στους Ευρωπαίους

Η ελληνική πλευρά, είναι προφανές ότι ξεκινά να πιέζει με κλιμακούμενες παρεμβάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέμα περί «βέτο» στην παρούσα φάση δεν προκρίνεται. Ενώ είναι αξιοσημείωτο, ότι παρά τον ανοικτό διπλωματικό δίαυλο Αθήνας-Άγκυρας, δεν έχει υπάρξει τηλεφωνική (τουλάχιστον προς το παρόν) κάποια επικοινωνία σε επίπεδο κορυφής. Είτε με τον πρωθυπουργός Γιλντιρίμ,είτε με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνδρομή της Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία προσφάτως προχώρησε σε παρέμβαση σε συνομιλία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο. Το περιεχόμενο της οποίας παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

Άτυπες συνομιλίες θα υπάρξουν και με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, καθώς και με την Βρεττανή πρωθυπουργό Τ. Μέι. Όσο για τις επαφές με τον πρόεδρο Τουσκ, υπενθυμίζεται πως ο ίδιος είχε προ ημερών στείλει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες.

 

Στο τραπέζι και το ονοματολογικό – Στα Σκόπια ο Κοτζιάς

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει το απόγευμα στα Σκόπια (και στις 29 και 30 του μήνα στη Βιέννη), οπότε και θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό η προοπτική ή μη για συμφωνία και επίλυση του ζητήματος. Με το παζάρι επί των προτάσεων που έχουν ανταλλάξει Αθήνα και Σκόπια να αρχίζει για τα καλά. Η Αθήνα, παρά τη βούλησή της για επίτευξη λύσης, εξακολουθεί να επιμένει στην κόκκινη γραμμή της που δεν είναι άλλη από την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων και της απάλειψης του αλυτρωτικού περιεχομένου. Ενώ, όπως λένε αρμόδιες πηγές «χωρίς αναθεώρηση  του Συντάγματος, λύση μέσα στον Απρίλιο δεν είναι εφικτή».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί κατά τη Σύνοδο στις θέσεις της χώρας σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των – κρίσιμων για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας- ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Πηγή: iefimerida.gr