Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 22:26
Ελλάδα

Ολονυχτία έξω από τα Ειρηνοδικεία για να σώσουν τα σπίτια τους






Από τα μεσάνυχτα στήνονται στις ουρές εκατοντάδες δανειολήπτες προκειμένου προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες και να ενταχθούν στις παλιές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, καθώς από το 2016 αλλάζουν προς το αυστηρότερο οι όροι για την προστασία της α΄ κατοικίας. Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του protothema.gr έξω από το κτήριο του Ειρηνοδικείου στην οδό Λουκάρεως με εκατοντάδες άτομα να περιμένουν για να πάρουν αριθμό προτεραιότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον μήνα Νοέμβριο οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν έφτασαν περίπου τις 250, δηλαδή κατά μέσο όρο δέκα την ημέρα ενώ μόνο για χθες Τρίτη 29 Δεκεμβρίου υποβλήθηκαν περίπου 400 αιτήσεις.

Ο πρώτος δανειολήπτης έφτασε στις 12 το βραδυ για να γράψει πρώτος το όνομά του στη «χρυσή» λίστα προτεραιότητας. Με χρέη που αγγίζουν τις 150.000 ευρω ο κ. Ιωάννης εξηγεί τους λόγους που τα χρέη του έφτασαν τόσα πολλά χρήματα.

«Απο τις 12 το πρωί βρίσκομαι εδώ. Ήμουν όλομοναχός, ο δικηγόρος μου λέει οτι θα υπαχθώ στον νόμο δεν ξέρω τώρα. Τα χρέη μου ειναι στα 150.000 ευρώ, έχω δυο σπίτια και έπαιρνα σύνταξη 2.250 και τώρα παίρνω 1.050 ευρώ. Ήρθα τελευταία στιγμή λόγο των τραπεζών… Μας έλεγαν να τα ρυθμίσουμε μην φοβάστε μέχρι που φτάσαμε εδώ» εξομολογήθηκε ο κ. Ιωάννης στο protothema.gr.

Περίπου 170.000 νοικοκυριά με «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο “τρέχουν” στα Ειρηνοδικεία, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει την Πέμπτη. Την αγωνία επιτείνει αφενός το γεγονός ότι η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την αντιμετώπιση των δανείων για την α΄ κατοικία και το αν τελικά θα δοθούν στα κοράκια των funds και αφετέρου η τακτική των τραπεζών να στέλνουν επιστολές προς τους δανειολήπτες καλώντας τους να ρυθμίσουν ή να διακανονίσουν τις οφειλές τους.

Αυτοσχέδια σειρά προτεραιότητας για πάρουν σειρά για το Ειρηνοδικείο

Ήδη, οι τράπεζες χτυπάνε ήδη την πόρτα ακόμα και σε δάνεια με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, εφαρμόζοντας τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 500.000 είναι οι προειδοποιητικές επιστολές που έχουν στείλει οι τράπεζες και καλούν τους παραλήπτες να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες τους μέσα σε 15 ημέρες, ενώ τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι συνολικά ανάλογες επιστολές θα λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο δανειολήπτες. Αν αγνοήσουν την επιστολή, θα πάρουν και 2η προειδοποιητική επιστολή, όπου το μήνυμα θα είναι πιο αυστηρό: αν και στις επόμενες 15 ημέρες δεν προσέλθουν οικειοθελώς, τότε θα ξεκινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμού ακόμα και της κύριας κατοικίας τους.

Ο 37χρονος Κωστας ήρθε στο Ειρηνοδικείο Αθηνων στις 4 το πρωί και κατάφερε να πάρει το νούμερο 72 προκειμένου, όπως δήλωσε στο protothema.gr, να γλιτώσει το σπίτι του. «Έχω παρει το 72 νούμερο και βρίσκομαι εδώ απο τις 4 η ώρα είναι 6:30 και έχει φτάσει το 260. περιμένω να πανε καλά τα πράγματα, είμαι παντρεμένος και έκανα όνειρα και πήρα σπίτι με δάνειο. Οι τράπεζες μέχρι να μας δώσουν τα χαρτιά μας πήγαιναν ανα δέκα ημέρες…» λέει στην κάμερα του protothema.gr.

Υπολογίζεται ότι από τα 1.200.000 στεγαστικά δάνεια, τα 400.000 έχουν «κοκκινίσει» και από αυτά, τα 170.000 εκτιμάται ότι μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη αν  υποβάλουν αιτήσεις ως τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Οικονομίας έχουν δυνατότητα 47 ακόμα ημερών, προκειμένου να υποβάλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά. Όσοι δεν προλάβουν από τον Ιανουάριο του 2016 τίθενται σε ισχύ τα αυστηρότερα κριτήρια προστασίας για την πρώτη κατοικία. Με βάση το νέο πλαίσιο, παρέχεται απόλυτη προστασία στο 25% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που έχουν εισοδήματα στα όρια των εύλογων δαπανών διαβίωσης. Τα νοικοκυριά αυτά θα πληρώνουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 5 με 10% του εισοδήματος τους, στην οποία θα έχει, όμως, συμμετοχή και το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση έχει ανοίξει η πόρτα στα κοράκια των funds για τα «κόκκινα» μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια ενώ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για όλα τα δάνεια (στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων) με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

 

Πηγή: protothema.gr