Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024 13:30
Τοπικά

Ο Βόλος αρχίζει να γίνεται βιώσιμη πόλη για τα ΑμΕΑ






Η συνεργασία του “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ” με το Δήμο Βόλου και ιδιαίτερα με την Αντιδημαρχία Δόμησης, Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου αρχίζει να αποδίδει.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα τέλη Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, συνάντηση του Αντιδημάρχου Δόμησης, Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού & Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου κ. Αθανασίου Σταυρίδη, ύστερα από σχετική πρωτοβουλία του ιδίου, με το Δ.Σ. του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ». Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Συγκοινωνιολόγος κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Αθανάσιος Σταυρίδης μετέφερε την πρόθεση της Νέας Δημοτικής Αρχής να συνεργαστεί με τα μέλη του «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ», προκειμένου να εξευρεθούν από κοινού οι βέλτιστες λύσεις, ώστε η πόλη του Βόλου να αποκτήσει σταδιακά ένα πρόσωπο πιο φιλικό προς τα Άτομα με Αναπηρίες.

‘Έτσι, μετά τις ράμπες πρόσβασης που κατασκευάστηκαν με τις σύγχρονες προδιαγραφές στη διασταύρωση των οδών Κ. Καρτάλη και Ανθ. Γαζή (έναντι του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού), η Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου προχώρησε στη δημιουργία τριών (3) νέων θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου, στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου και στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ν. Ιωνία Βόλου.

Το προσεχές διάστημα, θα υλοποιηθεί και μία πρότυπη «ανεμπόδιστη και ασφαλής διαδρομή» που θα ενώνει την Πλατεία Ελευθερίας με το Παραλιακό Μέτωπο της πόλης, όπως αυτή έχει σχεδιαστεί από την Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας.

Ο Πρόεδρος του «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ» κ. Πέτρος Μπέλλος, αναφερόμενος σχετικά σημείωσε πως τον τελευταίο χρόνο το Σωματείο μας βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Δήμο Βόλου και ιδιαίτερα με τον Αντιδήμαρχο κ. Αθανάσιο Σταυρίδη και τον Συγκοινωνιολόγο Μηχανικό κ. Κωνσταντίνο Καραγιάννη, οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την διασφάλιση της προσβασιμότητας.

Στην τελευταία συνάντηση μας προχωρήσαμε σε περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των παρεμβάσεων που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει κατασκευές ραμπών πρόσβασης και νέες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ στους Ι. Ναούς, Δημόσιες Υπηρεσίες, πλατείες της πόλης, Σχολεία και όπου αλλού κρίνεται απαραίτητο και είναι εφικτό. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται ένα πρωτότυπο κέντρο γυμναστικής για ΑμεΑ.

Με προσωπική πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Βόλου δημιουργήθηκε ράμπα πρόσβασης έμπροσθεν της εισόδου του Σωματείου μας.

Παράλληλα ο Αντιδήμαρχος αποδέχτηκε σχετική πρόταση του Σωματείου μας, για μια από κοινού δράση με το Δήμο Βόλου και τη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας. Η δράση θα αφορά τις υφιστάμενες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ και θα υλοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον μας έδωσε πρακτικές οδηγίες και τρόπους παρέμβασης του Σωματείου μας, έτσι ώστε να συνδράμουμε και εμείς στην άμεση παρέμβαση και αποκατάσταση των υφιστάμενων τεχνικών αστοχιών και τη δημιουργία των απαραίτητων νέων προδιαγραφών προσβασιμότητας.               Ο Δήμος Βόλου άρχισε σταδιακά να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη και την υφιστάμενη οικονομική συγκυρία. Σίγουρα θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διάθεση συνεργασίας. Αυτό όμως δεν αρκεί από μόνο του.

Θα πρέπει όλοι οι συνδημότες μας να σέβονται και να προστατεύουν τις ειδικές κατασκευές.

Να έχουν αυξημένη προσοχή και π.χ.  να μην παρκάρουν σε ράμπες ή σε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, να μην βάζουν μηχανάκια, ζαρντινιέρες, ψυγεία, σκουπίδια, κ.ά. σε ελεύθερες διαδρομές, δηλαδή εν ολίγοις να μην κοιτούν μόνο την προσωρινή ευκολία τους, αδιαφορώντας και για το δικό μας αύριο και για τους συμπολίτες μας.

Με τη συμμετοχή όλων, δηλαδή πολιτείας και πολιτών, είναι βέβαιο ότι, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια πόλη κατάλληλη για όλους τους δημότες της, αλλά και για τους επισκέπτες της.

Δεν επαιτούμε – απαιτούμε.

Απαιτούμενα τα αυτονόητα και τον απαιτούμενο σεβασμό.

Η πόλη μας ανήκει σε όλους και όχι μόνο στους “αρτιμελείς”.

Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με άλλες λέξεις και να φέρουμε στο προσκήνιο έναν άλλο όρο για να εκφράσουμε αυτό που πρέπει να γίνει.

Τώρα είναι η ώρα της «ευθύνης»

Πολιτικής ευθύνης, κοινωνικής, ατομικής και ταυτόχρονα συλλογικής στη δημιουργία κοινωνικού κλίματος έμπρακτης αλληλεγγύης.

Καμιά τοπική πολιτική, καμιά στρατηγική κοινωνικής προστασίας δεν μπορεί να αποδώσει ολοκληρωμένα εάν δεν αναπτυχθεί κουλτούρα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αν η ίδια η κοινωνία δεν εμπνευσθεί ώστε να δημιουργήσει το δικό της δίχτυ προστασίας για τους ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη τη στήριξη.

Είναι προφανές, ότι η πλήρης και ισότιμη ένταξη όλων των πολιτών στην οικονομική και κοινωνική ζωή είναι επ’ ωφελεία του συνόλου της κοινωνίας.

Η πλήρης ένταξη όλων των πολιτών, συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο πολιτισμού και δημοκρατίας. Επιπροσθέτως, εξοικονομεί δημοσιονομικούς πόρους, αφενός διότι δεν θα είναι αναγκαία η προνοϊακή υποστήριξή τους, αφετέρου διότι θα διευρύνει τη βάση παραγωγής του πλούτου.