Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025 15:30
Τοπικά

Ο Ξηριάς, «αχίλλειος πτέρνα» του Βόλου






Ο Βόλος δεν κινδυνεύει από πλημμύρες από τους χείμαρρους Άναυρο και Κραυσίνδωνα. Ο κίνδυνος για την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων στην πόλη, σε περιπτώσεις μεγάλης έντασης και διάρκειας βροχόπτωσης, όπως αυτή του Οκτωβρίου 2006, προέρχεται από τον χείμαρρο Ξηριά, που αν υπερχειλίσει θα πλημμυρίσουν περιοχές όπως η Ν. Ιωνία και η Νεάπολη.

Ο Βόλος και ο Αλμυρός ανήκουν στην «κόκκινη ζώνη» από πλευράς πλημμυρικής επικινδυνότητας, σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συμμετέχει σε πρόγραμμα για τη μελέτη και κατάρτιση σχεδίων για τη διαχείριση των πλημμυρικών κινδύνων σε Θεσσαλία, Ηπειρο και Δυτική Στερεά. Πρόκειται για μελέτες που έχουν προκηρυχθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τέλος του 2017, και γίνονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις πλημμύρες (2007/60) στην οποία οφείλει να εναρμονιστεί η χώρα.

Στο πλαίσιο των μελετών γίνεται αναγνώριση των επικίνδυνων περιοχών υδρολογική προσομοίωση (τι απορροές υπάρχουν) και υδραυλική διόδευση (τι θα συμβεί σε περιπτώσεις πλημμυρών).

Η μελέτη σχεδιασμού και διαχείρισης πλημμυρικού κινδύνου σε αστικές περιοχές, η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη στη Χωροταξία, στο πλαίσιο διάλεξης, εκπονήθηκε από τον διευθυντή του εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Πόρων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, κ. Θανάση Λουκά και τους συνεργάτες του: καθηγητή διαχείρισης υδατικών πόρων, Ν. Μυλόπουλο, το μέλος ΕΔΙΠ, Δρ. Λάμπρο Βασιλειάδη, τον Δρ. Παντελή Σιδηρόπουλο, τον Δρ. Ιωάννη Χρόνη, τον Δρ. Δημήτρη Φωτάκη και τους υποψήφιους διδάκτορες Γιώργο Παπαϊωάννου και Φίλιππο Γκανούλη.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκά, ο Βόλος ανήκει στον χάρτη των ευάλωτων στις πλημμύρες περιοχών. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο κίνδυνος για τον Βόλο δεν προέρχεται από τον Αναυρο ή τον Κραυσίνδωνα που είναι σε μεγάλο μέρος τους διευθετημένοι και έχουν σχετικά μικρή λεκάνη απορροής. «Ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από τον Ξηριά. Τελευταία έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα κυρίως προς την περιοχή της Μπουρμπουλήθρας, ωστόσο υπάρχουν μεγάλα τμήματά του στα οποία δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας. Επίσης υπάρχουν και τμήματα με μπαζώματα ιδίως στην περιοχή της Ν. Ιωνίας», είπε ο κ. Λουκάς.

Όπως ανέφερε αν υπερχειλίσει ο Ξηριάς, θα προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές της Ν. Ιωνίας και της Νεάπολης.

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και στις πλημμύρες στις 9 Οκτωβρίου 2006 που έπληξαν την πόλη. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 80 χρόνια.

Αντίστοιχα «ευάλωτος» είναι και ο Αλμυρός. Όπως εξήγησε ο κ. Λουκάς όλη η περιοχή του Αλμυρού που είναι σε χαμηλό υψόμετρο δέχεται όλο τον όγκο των νερών μέσω των ρεμάτων που ξεκινούν από την Οθρυ. Σημειώνεται ότι στον ορεινό όγκο αυξάνεται η βροχή και η ένταση.

Ο διευθυντής του εργαστηρίου υδρολογίας εκτίμησε ότι τις επόμενες δεκαετίες τα καιρικά φαινόμενα θα είναι έντονα. Ηδη υπολογίζει ότι ο ετήσιος υετός έχει αυξηθεί κατά 5% έως 10% περίπου, ωστόσο η σημαντική αλλαγή δεν αφορά τόσο στον όγκο της βροχής αλλά στη χρονική κατανομή της (σε λίγες ημέρες ή ώρες πέφτει μεγάλη ποσότητα βροχής).

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων από πλημμύρες που είναι εξειδικευμένα για κάθε περιοχή. Για παράδειγμα για την περίπτωση του Ξηριά στον Βόλο, τα σχέδια αναμένεται να περιλαμβάνουν αρκετά τεχνικά έργα ειδικά στον άνω ρου του χειμάρρου (φράγματα ανάσχεσης, έργα διευθέτησης) αλλά και μέτρα πρόληψης, προστασίας και ετοιμότητας.