Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 04:23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάνε για ντέρμπυ οι εκλογές στην Κεντροαριστερά: Η πρώτη δημοσκόπηση






Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης φαίνεται να προσελκύει η κούρσα για την ηγεσία του νέου φορέα στον χώρο του Κέντρου ή της Κεντροαριστεράς και, εφόσον επιβεβαιωθούν οι τάσεις που διαμορφώνονται στην εκκίνηση της εκλογικής διαδικασίας, είναι πολύ πιθανό η μάχη να εξελιχθεί σε σκληρό και αμφίρροπο ντέρμπυ.

Το μόνο βέβαιο, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της πρώτης μέτρησης που έκανε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», είναι ότι η υπόθεση της ενοποίησης των δυνάμεων που κινούνται στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ συγκινεί σχεδόν έναν στους δέκα πολίτες που είτε έχει αποφασίσει, είτε εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσέλθει στις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου.

Από μια πρώτη οπτική, το άθροισμα όσων ανταποκρίνονται θετικά -το 4,5% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει «ναι» και το 5,3% «μάλλον ναι»- στο ερώτημα για την πιθανότητα να ψηφίσουν στις εκλογές οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το εν δυνάμει εκλογικό σώμα μπορεί να φτάσει έως και τις 500.000 με 550.000, εφόσον προσέλθει όντως το 10% του γενικού πληθυσμού που έχει δικαίωμα ψήφου και συνήθως το ασκεί.

Ωστόσο, ακόμη και αν ο υπολογισμός γίνει επί εκείνων που εκφράζουν βεβαιότητα, δηλαδή το 4,5% που απαντούν «ναι» στο ερώτημα για πιθανή συμμετοχή, ο αριθμός όσων θα φτάσουν έως την κάλπη μπορεί να ξεπεράσει και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, που κάνουν λόγο για 200.000 πιθανούς ψηφοφόρους. Αν και θεωρούνται πρώιμα τα ευρήματα σε σχέση με τα πρόσωπα τα οποία διεκδικούν την ηγεσία του υπό ίδρυση νέου σχηματισμού, καθώς η μέτρηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 4 και 7 Σεπτεμβρίου, προτού κλείσει η προθεσμία για την υποβολή του συνόλου των υποψηφιοτήτων, από την έρευνα προκύπτει ότι, παρά το καταρχήν προβάδισμα που φαίνεται να αποσπά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, το παιχνίδι της εκλογής είναι ανοιχτό και κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί σε δύο γύρους. Η εκτίμηση που κάνουν οι αναλυτές των στοιχείων της δημοσκόπησης είναι ότι όλα -πρωτίστως η συμμετοχή και κατ’ ακολουθία η κατάταξη των υποψηφίων- θα εξαρτηθούν από τα όσα θα γίνουν στη διάρκεια της σχεδόν δίμηνης προεκλογικής εκστρατείας που θα κάνουν οι επτά υποψήφιοι που μέτρησε η Marc και οι άλλοι τρεις που προστέθηκαν προχθές Παρασκευή, και δεν ήταν δυνατόν να περιληφθούν στην έρευνα.

Η κυρία Γεννηματά προπορεύεται τόσο στο σύνολο των ερωτηθέντων όσο και σε όσους δηλώνουν ότι σίγουρα ή μάλλον θα προσέλθουν για να ψηφίσουν. Ειδικότερα στο ερώτημα «Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για επικεφαλής της Κεντροαριστεράς;», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παίρνει κεφάλι στον γενικό πληθυσμό με 19%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 32,3% όταν η μέτρηση γίνεται στους εν δυνάμει ψηφοφόρους.

Και στις δύο περιπτώσεις, δεύτερος αναδεικνύεται ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος συγκεντρώνει 8,5% στον γενικό πληθυσμό και ανεβάζει το ποσοστό του στο 20,2% όταν ερωτώνται εκείνοι που είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν. Σε απόσταση βολής βρίσκονται από τη μία ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος κρατά την τρίτη θέση με 7,4% και 12,9% αντίστοιχα, και από την άλλη ο ευρωβουλευτής της Ελιάς Νίκος Ανδρουλάκης, που από το χαμηλό 4% στο σύνολο των ερωτηθέντων ανεβαίνει στο 12,1% μεταξύ των πλέον αποφασισμένων. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του Γιάννη Μανιάτη, με 3,4% στο σύνολο και 11,3% στους εν δυνάμει ψηφοφόρους, ενώ πιο χαμηλά κινούνται ο Γιάννης Ραγκούσης (2,1% και 4,8%) και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (2,1% και 2,4%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφορετικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό τους. Η Φώφη Γεννηματά, για παράδειγμα, προηγείται σε όλες τις κατηγορίες, αλλά είναι ψηλότερα στις γυναίκες και στους έχοντες ηλικία άνω των 45 ετών. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει μεγαλύτερη απήχηση στις νεότερες γενιές και παίρνει κεφάλι από τον Γιώργο Καμίνη σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι». Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος από τους επτά που μετρήθηκαν ήταν ο τελευταίος που μπήκε στην κούρσα, προτιμάται συγκριτικά περισσότερο από όσους θεωρούν τους εαυτούς τους «κεντροαριστερούς», κατηγορία στην οποία «ψηλώνει» και ο δήμαρχος Αθηναίων.

 

 

 

Πηγή: protothema.gr