Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025 11:04
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε τελικά το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο -Με 151 ψήφους






Ανατροπή στη Βουλή καθώς τελικώς πέρασε η κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Συντάγματος, με οριακή πλειοψηφία 151 ψήφων.

Ετσι, θα τεθεί προς ψήφιση και στη δεύτερη ψηφοφορία της παρούσας Βουλής που ακολουθεί στην Ολομέλεια στις 13 Μαρτίου.

Με 151 ψήφους πέρασαν και οι αλλαγές στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου. Η αναθεώρηση της παραγράφου 3 του άρθρου 3 συγκέντρωσε 167 ψήφους.

Νωρίτερα είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 απορρίφθηκε με 150 ψήφους, αλλά τελικώς διαψεύστηκαν από την επίσημη καταμέτρηση που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε στις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης ότι όλες οι προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος τελικά υπερψηφίστηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 3 αφορά στους σχέσεις Eκκλησίας και Πολιτείας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να αλλάξει με το «ουδετερόθρησκο», με την κατοχύρωση δηλαδή, της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.

Τι είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος ώστε να επισημαίνεται ότι «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία» αλλά με την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ότι «ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας».

Επίσης, να καταργηθεί η απαγόρευση της μετάφρασης της Αγίας Γραφής σε άλλο γλωσσικό τύπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε επίσης αλλαγές στις προβλέψεις για την ορκωμοσία των κρατικών αξιωματούχων και δημοσίων λειτουργών κι υπαλλήλων ώστε να γίνει με πολιτικό όρκο, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση ο υπόχρεος επιλέγει αν θα δώσει πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο. Επίσης προτείνονται αλλαγές στο όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών ώστε να δίνουν πολιτικό όρκο.

Η αναθεώρηση

Πάντως, με απουσίες και διαφοροποιήσεις που θα αναδειχθούν και θα εκτιμηθούν έπειτα από αναλύσεις ολοκληρώθηκε η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, μετά την οποία ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο, μια μακρά διαδικασία καταμέτρησης.

Στην ψηφοφορία που έγινε με ενοποιημένο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιείχε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ αλλά και όσες συγκέντρωσαν παραπάνω από 50 υπογραφές, μετείχαν 274 βουλευτές ενώ απείχαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου, οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων πλην του Γιάννη Σαρίδη και δεν ψήφισαν επίσης ο Πάνος Καμμένος, ο Αριστείδης Φωκάς, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Στάθης Παναγούλης.

Τι ψήφισε η ΝΔ
Η ΝΔ ψήφισε συνολικά πέντε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο παραγράφους του άρθρου 32 για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το άρθρο 62 για το ακαταδίωκτο των βουλευτών (στην κατεύθυνση περιορισμού της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα αδικήματα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής, αναφέρεται στη σχετική πρόταση), το άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών και το άρθρο 101Α που αφορά στον περιορισμό της δυνατότητας ίδρυσης ανεξάρτητων αρχών.

Τι ψήφισε το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ υπερψήφισε συνολικά 15 διατάξεις από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (10 από την αρχική πρόταση και 5 από συμπληρωματικές) που αφορούσαν 11 άρθρα του Συντάγματος και επίσης 2 διατάξεις από την πρόταση της ΝΔ που αφορούσαν δύο άρθρα.

Μεταξύ άλλων υπερψήφισε ώστε να προωθηθούν για συζήτηση στην επόμενη αναθεωρητική βουλή: Το άρθρο 86 για το οποίο ωστόσο εξέφρασε την κριτική του, καθώς, παρά τις βελτιώσεις, όχι μόνο δεν καταργείται πλήρως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλά παραμένουν βασικά προβλήματα, όπως είναι ο κυρίαρχος ρόλος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην άσκηση της ποινικής δίωξης, το αρ. 5, παρ. 2, ενάντια στις διακρίσεις λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, το άρθρο για τη διασφάλιση της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία», καθώς και για την απαγόρευσης επίταξης απεργών. Επίσης το 24Α για την «προστασία των ζώων» και τις εισηγούμενες ρυθμίσεις σχετικά με τη «λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία».

Επίσης ψήφισε «παρών» στα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, στα άρθρα που αφορούν στο εκλογικό σύστημα, στις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα δημοψηφίσματα που δεν είναι δεσμευτικά και εξαρτώντας από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία.

Καταψήφισε όμως και άρθρα π.χ. για τον ΠτΔ, εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας κ.α. που θεωρεί ότι «κινούνται στην αντιδραστική λογική της εξασφάλισης, με κάθε τρόπο, της κυβερνητικής σταθερότητας, στόχο στον οποίο συμπίπτουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ».

Η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος, δίχασε σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων, κάτι που απορρίπτει η ΝΔ και συμπαρατάσσεται μαζί της η ΔΗΣΥ.

Οι βουλευτές πήραν στα χέρια τους ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με τετραγωνίδια «Ναι», «Όχι» και «Παρών», δίπλα από κάθε πρόταση και το ερώτημα ήταν αν αποδέχονταν ή όχι την αναθεώρηση

Η δεύτερη ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε ένα μήνα. Οι βουλευτές πήραν στα χέρια τους ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με τετραγωνίδια «Ναι», «Όχι» και «Παρών», δίπλα από κάθε πρόταση και το ερώτημα ήταν αν αποδέχονταν ή όχι την αναθεώρηση των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Οι βουλευτές σημείωναν στο ψηφοδέλτιο την προτίμησή τους, το ονοματεπώνυμο τους, την εκλογική τους περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εκλέγονται, και με την υπογραφή τους το παρέδιδαν στους ψηφολέκτες.

Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή ήταν υποχρεωμένη να σχηματίσει πρωτόκολλο καταμέτρησης και στο τέλος συνυπολογίστηκε στο αποτέλεσμα κάθε επιτροπής.