Παρέμβαση Δήμου Βόλου για τα προσφυγόπουλα – Παρέχει στέγη για την εκπαίδευσή τους
Ουσιαστική παρέμβαση, για να λυθεί άμεσα και πρακτικά, χωρίς περαιτέρω ανησυχίες και κοινωνικές αναταράξεις, πραγματοποιεί η Δημοτική Αρχή του Βόλου και στο θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στην πόλη μας, θέτοντας στη διάθεση του προϊσταμένου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τον χώρο, που απαιτείται για τη διαδικασία αυτή.
Συγκεκριμένα στην επιστολή προς τον κ. Πολύζο αναφέρονται τα εξής:
«Η Δημοτική Αρχή του Βόλου παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία το θέμα που ανέκυψε με την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης στα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στην πόλη μας, ένα ζήτημα που φρονούμε ότι πρέπει να τύχει εξαιρετικά προσεκτικών χειρισμών, προκειμένου να μην υπάρξουν κοινωνικές αναταράξεις.
Εκ προοιμίου σας ενημερώνουμε ότι κάθε προσπάθεια για τη μόρφωση και τη γενικότερη κοινωνική ένταξη αυτών των παιδιών μας βρίσκει αρωγούς, αφού ανταποκρίνεται σε θεμελιώδεις ανθρωπιστικές και πολιτισμικές αρχές και αξίες που αυτή η κοινωνία του Βόλου, επί δεκαετίες ανέδειξε και υπηρετεί.
Συμβάλλοντας, λοιπόν, όπως σε κάθε περίπτωση πρακτικά και αποτελεσματικά, θέλοντας να δώσουμε μια ουσιώδη λύση στο πρόβλημα, που φαίνεται να δημιουργείται, σας ενημερώνουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να παράσχουμε τον αναγκαίο χώρο, σε δική μας, δημοτική, δομή, προκειμένου να λειτουργήσει εκεί η αναγκαία διαδικασία.
Εν αναμονή της απάντησής σας»
Οι αντιδράσεις
Τους λόγους για τους οποίους η τοπική κοινωνία, αλλά και οι γονείς των μαθητών εκφράζουν την αντίθεσή τους στη φοίτηση των προσφυγόπουλων στο Δημοτικό Σέσκλου, ανέφερε χθες ο Σύλλογος Γονέων, ενώ ο διευθυντής του σχολείου απέστειλε σε όλους τους γονείς επιστολή που αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης. Από την πλευρά της η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Αναστασοπούλου επισήμανε πως αρχίζει νέα διερεύνηση σχολείου για την υποδοχή των μαθητών από τις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα.
Η Ένωση Γονέων Βόλου
Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Βόλου, επισημαίνει, ότι «το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση, δυστυχώς μπαίνει στη δίνη των όποιων αντιπαραθέσεων, ειδικά μάλιστα που ως θέμα, αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας. Η οποιαδήποτε άρνηση, η οποία ίσως πηγάζει από τη μη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση εκ μέρους των αρμοδίων, αποτελεί παραφωνία μπροστά στο «κύμα αλληλεγγύης» που έδειξε ο λαός και της Μαγνησίας. Οφείλουμε να γνωρίζουμε, ότι οι υποδομές των σχολικών κτιρίων, είναι δημόσιες, ανήκουν σε όλους και δε μπορεί να «απαγορευτεί» η μάθηση σε κανέναν, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί. Άλλωστε το μήνυμα της σημερινής Επετείου της 17 Νοέμβρη «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», είναι αποδεκτό, ότι παραμένει επίκαιρο, για όλους, πόσο μάλλον για τους πρόσφυγες που πασχίζουν και για τις τρεις διεκδικήσεις. Η Παιδεία, είναι το βασικό συστατικό της Δημοκρατίας και ο πυρήνας, θεωρούμε ότι παραμένει το σχολείο. Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε, ότι και το Υπουργείο Παιδείας, φέρει τις δικές του ευθύνες, καθώς έχει ήδη καθυστερήσει, όπως έχει σημειώσει με αναφορές της η Ένωση, να φροντίσει για την εκπαίδευση των προσφύγων, την πρόσληψη αναπληρωτών για την εκπαίδευσή τους, την εξεύρεση χώρων, την σωστή ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών, την ολοκλήρωση των εμβολιασμών και οτιδήποτε άλλο θα αφορούσε στην ομαλή ένταξη στις σχολικές κοινότητες. Τιμητικό αποτελεί το γεγονός, ότι τα προσφυγόπουλα, θα γαλουχηθούν με την πολιτισμό και την ελληνική νοοτροπία, ενώ το μάθημα της «Ελληνικής Γλώσσας», θα αποτελέσει ένα από τα βασικά μαθήματα της απογευματινής τους διδασκαλίας, η οποία σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, δε θα εμποδίζει τη λειτουργία του υπόλοιπου σχολείου. Η Ένωση, έχει εδώ και αρκετά χρόνια στους κόλπους της μέλη, που δραστηριοποιούνται μάλιστα έντονα και στους πρωτοβάθμιους συλλόγους, γονείς παιδιών, που προέρχονται από άλλα κράτη, έχοντας παράλληλα ίσως άλλη θρησκεία, άλλο πολιτισμό, άλλη κουλτούρα, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Ίσως είναι επίκαιρο για μία ακόμη φορά, το σύνθημα που υπάρχει αναρτημένο σε πολλά σχολεία, «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι», αλλά και μια πτυχή απ΄ τον «Δεκάλογο» του Paulo Coelho, ότι «Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Και θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν έτσι…».
Η «Επιλογή Ευθύνης»
Με αφορμή την άρνηση του συλλόγου γονέων δημοτικού σχολείου Σέσκλου να αποδεχτούν στο σχολείο τη λειτουργία προγράμματος φοίτησης για τα προσφυγόπουλα του Μόζα, η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Στον απόηχο της επίσκεψης και της εμπνευσμένης ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα για τη δημοκρατία, την ανοιχτή κοινωνία, τη φιλοξενία, το ελληνικό φιλότιμο, την έννοια του πολίτη, το σεβασμό στη διαφορετικότητα και τη γενναιοδωρία των Ελλήνων πολιτών προς τους πρόσφυγες, και ενώ τιμούμε σήμερα την επέτειο του Πολυτεχνείου, το πιο ουσιαστικό μάθημα πολιτικής και ηθικής στη νεότερη ιστορία μας για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια, τη μόρφωση, ένα γεγονός στην τοπική μας κοινωνία ήρθε να αμαυρώσει την εικόνα της δημοκρατικής και εθνικής ανάτασης. Η άρνηση των γονέων στο Σέσκλο, παρά τη θετική εισήγηση του Διευθυντή, να αποδεχτούν τη λειτουργία στο δημοτικό σχολείο της περιοχής προγράμματος φοίτησης για τα προσφυγόπουλα του Μόζα. Και μάλιστα προγράμματος, που θα υλοποιηθεί στην απογευματινή ζώνη, με άλλους εκπαιδευτικούς και με τη δέσμευση του υπουργείου ότι θα προηγηθούν βεβαιώσεις εμβολιασμού των προσφυγόπουλων.
Η οικονομική κρίση, τα προβλήματα ταυτότητας, η διεθνής αστάθεια, οι τρομοκρατικές ενέργειες, δίνουν τροφή στις ξενοφοβικές αντιλήψεις σε όλη την Ευρώπη. Όμως δεν επιτρέπεται, με τις αξίες και την ιστορία που έχουμε, να μας κυριαρχήσει ο φόβος και να δείξουμε αδιαφορία απέναντι στο δράμα των προσφύγων. Το σχολείο δεν είναι κτήμα κανενός. Το σχολείο είναι, πρώτ’ από όλα, χώρος προαγωγής του ανθρωπισμού, της αρμονικής συνύπαρξης και της αλληλεγγύης.
Με το όραμα των φοιτητών στο Πολυτεχνείο αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο σχολείο που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, που θα εξοπλίζει τα παιδιά με αξίες, γνώσεις, δεξιότητες, διανοητικά και ψυχικά εφόδια, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν την πραγματικότητα. Όχι για να υποτάσσονται σ’ αυτή, αλλά για την ερμηνεύουν πολύπλευρα και να αγωνίζονται να την αλλάξουν και να τη βελτιώσουν. Γιατί η μόρφωση δεν είναι μόνο υπόθεση γνώσεων, είναι στάση ζωής.
Και καλούμε τους συλλόγους των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας να αντιδράσουν θετικά στη μεγάλη πρόκληση με την οποία έρχεται αντιμέτωπο το εκπαιδευτικό μας σύστημα: την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Καλούμε, ακόμη, τη Δημοτική Αρχή, την Περιφέρεια, τους κοινωνικούς, επιστημονικούς, παραγωγικούς και πολιτιστικούς φορείς, την Ένωση γονέων και κηδεμόνων, την πανεπιστημιακή κοινότητα, την τοπική κοινωνία στο σύνολό της, να υπερασπιστούν το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση. Δεν αξίζει στον Βόλο του Ρήγα, του Κοραή, του πρώτου εργατικού κέντρου στη χώρα, του Δελμούζου, των ριζοσπαστικών ιδεών και της Εθνικής Αντίστασης, η ρετσινιά του ξενοφοβικού. Δεν αξίζει στα παιδάκια του Σέσκλου να γαλουχούνται με τέτοιες αντιλήψεις.».