Παχύ στρώμα από πλαγκτόν -όπως πιθανολογείται- εμφανίστηκε τις τελευταίες 20 τουλάχιστον ημέρες τον Παγασητικό κόλπο. Η εμφάνιση της καφέ κηλίδας που δεν περιορίζεται απλώς στον χώρο του λιμανιού του Βόλου, ανάγκασε και τους ψαράδες να μαζέψουν τα δίχτυα, αφού κάθε φορά που επιχείρησαν να τα απλώσουν, η… ψαριά αποτελούνταν μόνο από πλαγκτόν.
Ήδη το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω των υπηρεσιών τους έχουν προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων. Επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν πάρει ακόμη στα χέρια τους, εκτιμάται ωστόσο ότι πρόκειται για πλαγκτόν και όχι για κάποιο άλλο ανησυχητικό φαινόμενο.
Εμφανίζεται πιο έντονα μετά τις μεσημεριανές ώρες οπότε και ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο στο λιμάνι του Βόλου όσο και προς Αγριά. Οι αλιείες να εκτιμούν ότι οφείλεται στις πολλές βροχές αυτής της περιόδου.
Το φαινόμενο πάντως έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες παρενέργειες, με τους ψαράδες να μη βγαίνουν για ψάρεμα και στα εστιατόρια και τσιπουράδικα να παρατηρούνται ελλείψεις διαφόρων ψαριών.
Η ύπαρξη του πλαγκτόν είναι φυσικό φαινόμενο που συνήθως εμφανίζεται στη θάλασσα μετά από χειμώνες που πέφτει πολύ νερό, αλλά και στην περίπτωση του Παγασητικού λόγω και της μεγάλης ποσότητας ανόργανου αζώτου (λύματα από Βιολογικό). «Είχαμε και ένα περίεργο χειμώνα μει μετάβαση ξαφνικά στο καλοκαίρι, με έντονεες βροχοπτώσεις που εμπλουτίζουν και αυτά τον Παγασητικό. Επίσης είχαμε και έχουμε απότομες αυξήσεις στην ηλιοφάνεια. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα έχουν ως αποτέλεσμα απότομη αύξηση φυτοπλαγκτού. Πρόκειται για ένα περισταστιακό φαινόμενο που θα διαρκέσει μία έως δύο εβδομάδες, θα αποσυντεθεί και δεν αποτελεί δείκτη μιας έντονης μόλυνσης των νερών», επισήμανε στην ΕΡΤ Βόλου ο χημικός Αλέκος Γούναρης που χθες έλαβε και δείγματα για λογαριασμό της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.
Και στη Σκιάθο
Στη γύρη δέντρων σε συνδυασμό με το πλαγκτόν οφείλεται η πρασινο-κίτρινη απόχρωση που έχει το σχήμα γραμμής στην ακροθαλασσιά ή τα υπολείμματά τους που βρίσκονται στην άμμο αφού τα ξεβράσει η θάλασσα από την περιοχή Πλάκες έως και το θαλάσσιο μέτωπο της Καναπίτσας.