Πρεμιέρα… αιθαλομίχλης στον Βόλο – Εκκληση για χρήση μόνο κατάλληλων υλικών προς καύση
Πρεμιέρα… ωριαίων υπερβάσεων των ορίων αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα του Βόλου για τον φετινό χειμώνα. Η βαριά ατμόσφαιρα με μυρωδιά καμένου επέστρεψε στην πόλη, με την είσοδο του χειμώνα και την πρώτη πτώση της θερμοκρασίας, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες πολιτών . Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που πλήττει ιδίως κάθε χειμώνα τα τελευταία χρόνια τον Βόλο, θα γίνει αντικείμενο έρευνας από τρία ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ΤΕΙ Πειραιά θα δρομολογήσουν πρωτοποριακό ηλεκτρικό αυτοκίνητο για ένα τρίμηνο στους δρόμους της πόλης, και θα κάνουν μετρήσεις συλλέγοντας δεδομένα.
Χθες το απόγευμα, κάτοικοι της συνοικίας Οξυγόνου κατήγγειλαν ότι η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες, η ατμόσφαιρα μύριζε έντονα καμένο, σε ανυπόφορο σημείο. Η ατμόσφαιρα όμως είναι βαριά και τα δύο τελευταία πρωινά.
Ηδη στον σταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καταγράφτηκαν και οι πρώτες ωριαίες υπερβάσεις των ορίων αιωρούμενων σωματιδίων, που ανέβασαν τον ημερήσιο μέσο όρο.
Οι υπερβάσεις καταγράφτηκαν το βράδυ της Πέμπτης από τις 9 το βράδυ και μετά. Στις 21:00 ο δείκτης μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα κατέδειξε συγκεντρώσεις 91μgr/m3 με όριο τα 50 μgr/m3. Στις 22:00 οι συγκεντρώσεις ήταν 61 μgr/m3 , στις 23:00 ήταν 70 μgr/m3 και τα μεσάνυκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στα 55 μgr/m3. Οι υπερβάσεις είχαν ως αποτέλεσμα να ανέβει και ο μέσος ημερήσιος όρος που διαμορφώθηκε στα 41 μgr/m3, πολύ κοντά δηλαδή στα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια.
Αντικείμενο μελέτης ο Βόλος
Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πλήττει κάθε χρόνο, ιδίως τη χειμερινή περίοδο, τον Βόλο. Δεν είναι τυχαίο ότι το φαινόμενο θα μελετήσουν τρία ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που συμπράττουν για ένα τρίμηνο.
Συγκεκριμένα θα συμπράξουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το ΤΕΙ Πειραιά.
Σύμφωνα με τον υποψήφιο διδάκτορα του Π.Θ. και του ΕΚΠΑ, Γιώργο Πρώια, που αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο για τη συνεργασία των ιδρυμάτων πάνω στη μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο, η έρευνα θα γίνει το τρίμηνο Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.
Στο πλαίσιο της έρευνας, θα δρομολογηθεί στον Βόλο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ένα ποδήλατο. Και τα δύο οχήματα που εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες, όργανα και φίλτρα. Θα κυκλοφορούν στην πόλη, και μέσω του εξοπλισμού τους θα συλλέγουν δεδομένα για την αέρια ρύπανση.
Όπως ανέφερε ο κ. Πρώιας, υπάρχουν δυνατότητες μέτρησης αιωρούμενων μικροσωματιδίων αλλά και ρύπων, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου και το διοξείδιο του θείου.
Μέσω ειδικών φίλτρων θα παρέχεται επίσης η δυνατότητα να αναλυθεί η σύσταση των ρύπων. Παράλληλα, υπάρχει δυνατότητα συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων, όπως για παράδειγμα της υγρασίας και κατά πόσο επηρεάζει την ποιότητα της ατμόσφαιρας, ενώ δίνεται ακόμη η δυνατότητα και μέτρησης βιοκλιματικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα κατά πόσο συμβάλλει στην ανακούφιση από το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ένα πάρκο στην πόλη.
Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το ποδήλατο που θα κινούνται μέσα στην πόλη θα μπορούν να καταγράψουν τις περιοχές με το εντονότερο πρόβλημα.
Μάλιστα, με βάση τα δεδομένα που θα συλλεχθούν και θα αναλυθούν, θα υπάρξει συνεργασία και με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο σχετίζεται η ατμοσφαιρική ρύπανση με τα αυξημένα πνευμονολογικά περιστατικά που καταγράφονται.
Εκκληση για χρήση μόνο κατάλληλων υλικών προς καύση
Έκκληση προς τους κατοίκους των τεσσάρων μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων της Θεσσαλίας (κυρίως σε Λάρισα και Βόλο) απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, να χρησιμοποιούν νόμιμα προϊόντα προς καύση στις οικίες τους, για να μην παρουσιάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων, κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (20:00 έως 24:00).
Παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος των μετρήσεων δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τις τιμές λήψης έκτακτων μέτρων, τις ημέρες και ώρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υγρασίας οι σημειακές τιμές μπορούν να φτάσουν το όριο αυτό.
«Γνωρίζουμε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες. Θα πρέπει όμως όλοι οι πολίτες να δουν το θέμα προσεκτικά και να φροντίσουν για την υγεία τους και την υγεία των συνανθρώπων τους. Με υπευθυνότητα και ρεαλισμό πρέπει να κάνουμε όλοι μας, ατομικά και συλλογικά, ότι είναι δυνατό έτσι ώστε να διαφυλάξουμε το κοινό μας σπίτι που είναι το περιβάλλον. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιούμε ελέγχους στην αγορά για κακής ποιότητας καύσιμα υλικά, ώστε να προλάβουμε τη διάθεσή τους και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Εδώ όμως θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί στο τι υλικά επιλέγει για οικιακή καύση», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός.
Παράλληλα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας προέβη σε συστάσεις για την αποφυγή φαινομένων υψηλών συγκεντρώσεων αιθαλομίχλης:
ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΛΕΒΗΤΑ – ΚΑΥΣΤΗΡΑ – ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΥ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Η λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας ή της μονοκατοικίας μας, στοιχίζει αρκετά σε χρήμα, σκοτούρες και βέβαια σε ρύπανση της ατμόσφαιρας. Ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου και προκειμένου να συμμετέχουμε αποφασιστικά στην κοινή προσπάθεια μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, φροντίζουμε για τα παρακάτω.
Ο έλεγχος της καύσης γίνεται με ειδικά όργανα (καυσαναλυτές), που πρέπει να διαθέτει ο ειδικά αδειοδοτημένος τεχνίτης, που κάνει τη συντήρηση – ρύθμιση – έλεγχο του συστήματος καυστήρα – λέβητα – καπνοδόχου και μετά την ρύθμιση και συντήρηση του συστήματος θέρμανσης σας θα πρέπει να σας χορηγήσει το σχετικό δελτίο συντήρησης. Με τα παραπάνω όργανα γίνεται ανάλυση των καυσαερίων, δηλαδή μετράται: η θερμοκρασία τους, η ποσοστιαία αναλογία του CO2 ή του O2, o δείκτης αιθάλης Rz της κλίμακας Bacharach, υπολογίζεται και ο βαθμός απόδοσης (%) του συστήματος από τα ζεύγη τιμών CΟ2 ή Ο2 και Δt= θερμοκρασία αέρος στο λεβητοστάσιο.
Η σωστή συντήρηση – ρύθμιση της εγκατάστασης έχει τα παρακάτω οφέλη για εμάς τους χρήστες της κεντρικής θέρμανσης:
Τα χρήματα από το επιπλέον πετρέλαιο που καίμε κάθε μέρα, χωρίς να ζεσταινόμαστε, πολλές φορές.
Τα χρήματα (και το κρύο) που θα μας κόστιζε μια βλάβη το καταχείμωνο.
Τα χρήματα που θα μας κόστιζε να αλλάζουμε κάθε τόσο μια εγκατάσταση, η οποία φθείρεται πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες, γιατί δεν συντηρείται.
Την μείωση της ρύπανσης που αναπνέουμε εμείς και η οικογένειά μας.
Η συντήρηση της εγκατάστασης πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Ο καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο – Μάιο), ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός και υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης των εσωτερικών τοιχωμάτων του λέβητα. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει την πιο πάνω χρονική περίοδο, θα πρέπει να γίνει πριν την έναρξη λειτουργίας των κεντρικών θερμάνσεων.
Στο λέβητα πρέπει να γίνουν:
Καθαρισμός της θερμαντικής εσωτερικής επιφάνειας και των αεριαυλών με συρμάτινες βούρτσες.
Στεγανοποίηση τυχόν διαρροών καυσαερίων.
Στον καυστήρα πρέπει να γίνουν:
Καθαρισμός του ακροφύσιου (μπεκ) του καυστήρα ή αντικατάστασή του, αν διαπιστωθεί ότι είναι μικρό ή μεγάλο για το λέβητα ή έχει συμπληρώσει τον αριθμό ωρών λειτουργίας, που προδιαγράφει ο κατασκευαστής του.
Καθαρισμός της κεφαλής καύσης και του στροβιλιστή.
Καθαρισμός και έλεγχος των ηλεκτροδίων ανάφλεξης και του φωτοστοιχείου.
Καθαρισμός της αντλίας πετρελαίου και των φίλτρων πετρελαίου στη σωληνογραμμή, που φέρνει το καύσιμο από τη δεξαμενή στον καυστήρα.
Καθαρισμός των πτερυγίων του ανεμιστήρα.
Στην καπνοδόχο πρέπει να γίνει:
Επιμελημένος και τακτικός καθαρισμός του καπναγωγού και της καπνοδόχου από τις κάπνες, τουλάχιστον κάθε δύο (2) χρόνια.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΕΡΕΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ
Ακόμα από την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία της υπ.αριθ.οικ.189533/07-11-11 (ΦΕΚ 2654/Β’/9-11-11) Υπουργική Απόφαση “Περί ρύθμισης θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού”, επιτρέπεται η χρήση στερεών καυσίμων που παράγονται από στερεή βιομάζα (pellets, πυρηνόξυλο, woodchips και άλλα), όπως ορίζονται στο Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 14961-1 της Υ.Α. 198/30.9.2013 «Καύσιμα στερεής βιομάζας για μη βιομηχανική χρήση − Απαιτήσεις και Μέθοδοι Δοκιμών», αρκεί να υπάρχουν τα σχετικά αποδεικτικά-πιστοποιητικά για την τήρηση των προδιαγραφών της καύσιμης ύλης που χρησιμοποιείτε στον καυστήρα, όπως επιβάλλεται με την παραπάνω Υ.Α.
Επίσης απαιτείται επίσημη βεβαίωση από τον κατασκευαστή του λέβητα ότι ο τοποθετημένος λέβητας πληροί εκ κατασκευής τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 303.05 (κλάση3) β) και επικυρωμένες από τον κατασκευαστή του λέβητα, οδηγίες χρήσης και συντήρησης του συστήματος, όπου θα περιγράφονται αναλυτικά τα ενδεδειγμένα για το λέβητα καύσιμα στερεής βιομάζας, οι συνθήκες αποθήκευσης τους, τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία πρέπει να εκτελείτε καθαρισμός της καμινάδας, και άλλες απαραίτητες λεπτομέρειες για την καλή λειτουργία της εγκατάστασης, τα οποία είναι υποχρεωμένος να σας χορηγήσει ο εγκαταστάτης του συστήματος θέρμανσης σας και θα τα παραλάβετε ενυπογράφως από αυτόν, με υπεύθυνη δήλωση που θα λέει ότι παραλάβατε μαζί με το σύστημα και τις παραπάνω βεβαιώσεις – οδηγίες λειτουργίας και συντήρησης, τις οποίες θα έχετε αναρτημένες σε εμφανές σημείο του λεβητοστασίου, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 9 της ανωτέρω απόφασης, ακόμη πρέπει να εφαρμόζονται και να τηρούνται τα άρθρα 4 – 5 – 6 της Υ. Α. που αφορούν, α) Λειτουργικές Απαιτήσεις, β) Συντήρηση – Ρύθμιση Εγκαταστάσεων και γ) Υπεύθυνοι Εγκαταστάσεων Σταθερών Εστιών Καύσης – Υποχρεώσεις.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΟΥ (ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ)
Από την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία δεν προβλέπεται η απαγόρευση χρήσης της ατομικής θερμάστρας ξύλου (ξυλόσομπα) ή τζακιών εφόσον χρησιμοποιούνται παραδοσιακά υλικά καύσης (καυσόξυλα).
Σύμφωνα με το άρθρο 2, § 3 της υπ.αριθ.οικ.189533/07-11-11 (ΦΕΚ 2654/Β’/9-11-11) Υπουργική Απόφαση “περί ρύθμισης θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού”, σε ολόκληρη τη χώρα, στα τζάκια, τις σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η χρήση, ως καύσιμο πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων, απορριμμάτων, βαμμένα και βερνικωμένα ξύλα περασμένα από λαδομπογιές, κομμάτια από έπιπλα.
ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ – Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ