Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024 07:51
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρουκέτα ΔΝΤ: Αν το πλεόνασμα παραμείνει στο 3,5% θα ζητήσουμε σκληρά μέτρα






Νέα «ρουκέτα» στην Αθήνα έριξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και μετά από το 2018, για να συμμετάσχει το Ταμείο- όπως ζητάει το Βερολίνο- τότε θα χρειαστούν οπωσδήποτε κι άλλα μέτρα.

«Αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε υψηλότερα πλεονάσματα (σ.σ. από το 1,5% που ζητάει το ΔΝΤ) για κάποιο διάστημα, εμείς θα το υποστηρίξουμε εφόσον υπάρξουν αξιόπιστα και υψηλής ποιότητας μέτρα», ξεκαθάρισε ο Τζέρι Ράις, χαρακτηρίζοντας επί της ουσίας ευρωπαϊκή υπόθεση το αν θα επιβληθεί περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα. Αυτό που «καίει» την Αθήνα δεν είναι μόνο ότι το Ταμείο ζητάει μέτρα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα- περίπου 4,2 δις ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών- αλλά ότι ζητάει μέτρα που χτυπάνε στο «ψαχνό».

Η αναφορά του εκπροσώπου του Ταμείου σε «αξιόπιστα και υψηλής ποιότητας μέτρα» σημαίνει πολύ απλά ότι τα σενάρια περί επέκτασης του «κόφτη» δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, κάτι που είχε ξεκαθαρίσει, άλλωστε και πριν ψηφιστεί η πρώτη εκδοχή του «κόφτη», με τη διαφορά ότι τότε μιλούσαμε για ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ενώ τώρα το παζάρι αφορά στη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι ακριβώς εννοεί το Ταμείο μιλώντας για «αξιόπιστα και υψηλής ποιότητας μέτρα», ο Π. Τόμσεν στο Eurogroup της Δευτέρας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του ΔΝΤ για μείωση του αφορολογήτου και των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.

Όσον αφορά στις διαβουλεύσεις για το Χρέος, ο Τ. Ράις επανέλαβε επισήμως αυτή τη φορά, ότι το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που ενέκρινε το Eurogroup είναι καλοδεχούμενο και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. Τόνισε, όμως, ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους μεσομακροπρόθεσμα. Όπως ανέφερε, μάλιστα, λίαν συντόμως το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει τη νέα Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους, που θα βασίζεται στα ευρήματα της πρόσφατης αποστολής του στην Αθήνα και θα επικαιροποιηθεί αφενός με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αφετέρου με τα όσα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι προφανές ότι θα πρόκειται για μια προκαταρκτική Ανάλυση, η οποία θα αναδεικνύει το πρόβλημα βιωσιμότητας χωρίς τα μέτρα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, ασκώντας έτσι πίεση προς την πλευρά των Ευρωπαίων.

Το κακό για την Αθήνα τριτώνει, αφού ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια προθεσμία για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά και τους Ευρωπαίους, για τους όρους συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι από τη στιγμή που το Ταμείο δεν «καίγεται», μπορεί να τραβήξει τα παζάρια και να τινάξει στον αέρα όλα τα χρονοδιαγράμματα και τους σχεδιασμούς για συμμετοχή στο QE, για σταδιακή άρση της αβεβαιότητας, για έξοδο στις αγορές…

Πηγή: iefimerida.gr