Σήμερα η δίκη 79 Βολιωτών για παράνομο στοίχημα και «φρουτάκια» – Στο Εφετείο της Λάρισας
Στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας ανεβαίνει σήμερα, Δευτέρα, η πολύκροτη υπόθεση της διεξαγωγής παράνομου στοιχηματισμού και του τυχερού παιχνιδιού «φρουτάκια», η οποία αποκαλύφθηκε το Δεκέμβριο του 2012 σε έλεγχο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, και οδήγησε στη σύλληψη 79 κατηγορουμένων.
Το ογκωδέστατο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου, το οποίο μετράει 352 σελίδες, σχημάτισε κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με συνολικό περιουσιακό όφελος και ζημία άνω των 30.000 ευρώ, απάτη με υπολογιστή, διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών- στοιχήματος χωρίς άδεια, εγκατάσταση και λειτουργία τυχερών παιγνίων με μηχανήματα χωρίς την κατάλληλη πιστοποίηση, κατοχή ναρκωτικών ουσιών, κατοχή ναρκωτικών σε ποσότητα που εξυπηρετεί τις ανάγκες των δραστών από κοινού. Για την ίδια υπόθεση είχαν συλληφθεί επιπλέον 44 κατηγορούμενοι σε βαθμό πλημμελήματος. Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είχαν σφραγιστεί.
Από την ανάλυση των στοιχείων, τη λήψη σειράς καταθέσεων και την απομαγνητοφώνηση συνομιλιών προέκυψε ότι είχαν συγκροτηθεί δύο δομημένες και διακριτές -μεταξύ τους- ομάδες που επεδίωκαν απάτες. Ο ένας εκ των κατηγορουμένων είχε αρχηγικό ρόλο και στις δύο ομάδες, οι οποίες είχαν εσωτερική διάρθρωση και δομή.
Συγκεκριμένα, σκοπός τους ήταν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες, καθώς ενώ αυτοί κέρδιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τη συμμετοχή τους στα τυχερά παίγνια ή από τον στοιχηματισμό, ωστόσο δεν τους απέδιδαν τα κέρδη.
Τα παράνομα παιχνίδια και στοιχήματα διεξάγονταν στα καταστήματα που λειτουργούσε ο ιδρυτής της εγκληματικής οργάνωσης στο Βόλο και στον Αλμυρό, χωρίς να φαίνεται ο ίδιος στα χαρτιά, ενώ όπως προέκυψε περαιτέρω ήταν και ο κάτοχος τουλάχιστον δύο εταιρειών παράνομου στοιχήματος με ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.
Τα παίγνια που είχαν εγκατασταθεί ήταν παράνομα, καθώς οι εταιρείες των μελών της οργάνωσης, μπορούσαν να κάνουν μόνο ατομικό στοιχηματισμό μέσω διαδικτύου και όχι μέσω πρακτορείων.
Ωστόσο, η εγκληματική ομάδα είχε δίκτυο καταστημάτων εν είδει πρακτορείων, δέχονταν ατομικά στοιχήματα κυρίως μέσω τηλεφώνου από άγνωστο αριθμό παιχτών, καταστρατηγώντας έτσι το Νόμο.
Στο φάκελο της υπόθεσης είχε επισυναφθεί πλήθος συνομιλιών, καθώς διατάχθηκε άρση του απορρήτου, όπως επίσης και κάθε ψηφιακού ηλεκτρονικού πειστηρίου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ο αρχηγός είχε δύο εταιρείες παράνομου στοιχηματισμού με σχετικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.
Τα παιχνίδια διεξάγονταν από τον Ιούνιο του 2015 έως τις 11/12/12. Στα καταστήματα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου είχαν εγκατασταθεί συνολικά 73 πλήρη συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Η εγκληματική οργάνωση ρύθμιζε τους κανόνες διεξαγωγής των παιχνιδιών, καθόριζε τους όρους συμμετοχής, δηλαδή το ελάχιστο αποδιδόμενο ποσό κέρδους στον παίκτη, και διατηρούσε τον απόλυτο έλεγχο της οικονομικής διαχείρισής τους, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.
Έλεγχε τα άτομα με τα οποία συνεργάζονταν, τους παίκτες που επισκέπτονταν τα καταστήματα, είχε τηλεχειριστήριο ώστε τα μηχανήματα να τίθενται αυτομάτως εκτός λειτουργίας σε αιφνίδιο έλεγχο της Αστυνομίας.
Ειδικά, για τον παράνομο στοιχηματισμό προέκυψε ότι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ήταν διαχειριστής δύο ιστοσελίδων. Τα στοιχήματα γίνονταν σε κωδικούς δύο εταιρειών αλλά τα κέρδη δεν αποδίδονταν στους παίκτες, καθώς παρακρατούνταν από την εγκληματική οργάνωση.
Τα μέλη της όταν διέβλεπαν ότι ο στοιχηματισμός θα απέφερε ζημίες, προωθούσαν άλλο γεγονός, συνήθως ποδοσφαιρικό αγώνα, προκειμένου οι παίκτες να αλλάξουν προτίμηση στο ποντάρισμά τους, ενώ παρέμβαιναν αλλάζοντας και τις αποδόσεις, μειώνοντάς τες.
Παρέμβαση έκαναν και στο παιχνίδι «φρουτάκια» αφού είχαν στη διάθεσή τους για να διαχειρίζονται την πλέον σύγχρονη τεχνολογία.
Από την εν λόγω πράξη, αλλά και την υποδομή που είχαν διαμορφώσει (με δυνατότητα παρέμβασης στο πρόγραμμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών που υποστήριζαν τα τυχερά παίγνια), εξασφάλιζαν κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό από τρεις ιστοσελίδες αποκόμισαν τα ποσά 822.960 ευρώ, 348. 622ευρώ και 63.096 ευρώ. Από τον έλεγχο του αρχηγού προέκυψε ότι στο διάστημα της δράσης είχε αποκτήσει σειρά διαμερισμάτων στο Βόλο και τον Αλμυρό, ενώ είχε και μεγάλο αριθμό πλούσιων αυτοκινήτων.
Ο αρχηγός των οργανώσεων απέκρυπτε τα κέρδη με τη συνδρομή δύο λογιστών, που υπέβαλαν ψευδείς φορολογικές δηλώσεις. Πέραν των λογιστών συγκάλυψη γινόταν και από συγκατηγορουμένους του που εκμεταλλεύονται πρακτορεία ΠΡΟΠΟ.
Ο αρχηγός προμηθευόταν από γνωστούς του πράκτορες κερδισμένα δελτία διαφόρων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και εμφανιζόταν ως ο νόμιμος κομιστής τους και υπέβαλε αίτηση προς την εταιρεία ΟΠΑΠ προκειμένου να του χορηγήσει βεβαίωση κερδών για να τη χρησιμοποιήσει στην Εφορία. Κατάφερνε έτσι να νομιμοποιεί τα μεγάλα ποσά που καρπώνονταν.
Τα μέλη της οργάνωσης είχαν στήσει δίκτυο καταστημάτων εν είδει πρακτορείου δέχονταν ατομικά στοιχήματα μέσω τηλεφώνου από άγνωστο αριθμό παικτών. Η πληρωμή τους δεν γίνονταν μέσω τραπέζης αλλά με φακέλους. Οι κατηγορούμενοι στοιχημάτιζαν μέσω των ανωτέρω κωδικών στις ιστοσελίδες.
Μέλη της οργάνωσης μετέφεραν ακόμη τους πελάτες στα καταστήματα κατόπιν τηλεφωνικής κλήσης, είτε σε ενεχυροδανειστήρια προκειμένου να πουλήσουν πολύτιμα αντικείμενα και τιμαλφή που διέθεταν, ώστε με το χρηματικό αντάλλαγμα να είναι σε θέση να ξαναπαίξουν στα τυχερά παιχνίδια.
Οι δώδεκα από τους κατηγορούμενους είχαν συστήσει τις δύο ομάδες στις οποίες είχαν διακριτικούς ρόλους. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είχαν ενταχθεί και συμμετείχαν στην εγκληματική δράση. Μεταξύ των κατηγορουμένων, περιλαμβάνονται και αρκετοί τότε ιδιοκτήτες καταστημάτων παροχής υπηρεσιών που εξασφάλιζαν στο κύκλωμα πελατεία για παράνομο στοιχηματισμό.