Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 07:13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς σε Τσίπρα: Η συμφωνία αυτή, να το θυμάστε, θα προκαλέσει εκρήξεις






Από νωρίς έχουν ξεκινήσει οι κόντρες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.

Η συζήτηση γίνεται σε κλίμα πόλωσης και στη σκιά της απαράδεκτης τοποθέτησης του Κώστα Μπαρμπαρούση, ο οποίος προέτρεψε σε πραξικόπημα και έκτοτε καταζητείται, για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας.

Το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει στο «κόκκινο» με τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του επιχείρησε μια συνολική αποτίμηση των χειρισμών που έκανε ως υπουργός Εξωτερικών και επί της ουσίας είναι και απάντηση στην κριτική που δέχτηκε όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία στο Σκοπιανό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η συμφωνία, κ. Τσίπρα, να το θυμάστε, θα προκαλέσει εκρήξεις».

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Θα σας διαβάσω τι γράφει σήμερα σε άρθρο του ένας πολιτικός μου αντίπαλος εδώ και δεκαετίες. Που γνωρίζει πολύ καλά τι έγινε το 1991 στο Σκοπιανό. Ο Θόδωρος Πάγκαλος. Με τον οποίο και τότε διαφωνούσα, και όλα τα επόμενα χρόνια. Για να δείτε ποιοι είναι οι ακροδεξιοί, ποιοι είναι οι δημοκράτες και ποιοι απλώς τα ξεπουλάνε όλα», είπε αρχικά ο κ. Σαμαράς.

Και συνέχισε:

«Γράφει λοιπόν ο κ. Πάγκαλος σήμερα: “Ο κ. Σαμαράς όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών θεωρούσε υποχρέωσή του να ενημερώνει τακτικά την αντιπολίτευση. Τουλάχιστον εμένα, που αντιπροσώπευα κατ’ εντολήν του Αντρέα Παπανδρέου την Αξιωματική αντιπολίτευση τότε, με έβλεπε δύο με τρείς φορές το μήνα… Διατηρώ, τριάντα χρόνια μετά, τεράστια εκτίμηση γι’ αυτές τις δημοκρατικές πρακτικές ενός πολιτικού, με τον οποίο τόσα πολλά μας χωρίζουν. Σε μια απ’ αυτές τις συναντήσεις μας, μου ανήγγειλε την, κατά πληροφορίες, προσεχή κήρυξη της ανεξαρτησίας της «Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας… Είχε ο κ. Σαμαράς την εντύπωση ότι ένα πλήθος προβλήματα θα δημιουργούντο για τη χώρα μας και η εντύπωση αυτή δεν ήταν εντελώς εσφαλμένη. Έδινε μεγάλη σημασία από τότε στον όνομα του νέου κράτους, και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε…”.

Και ο κ. Πάγκαλος κλείνει το σημερινό άρθρο του ως εξής: “Η κατά κράτος υποχώρηση, δεν είναι δυνατόν να επιλεγεί ως στρατηγική.  Βόρεια Μακεδονία, δεν είναι λύση, εν πάση περιπτώσει. Αφήνει ανοικτό το σφετερισμό του ιστορικού και πολιτιστικού παρελθόντος μας, από τους Σλάβους που έχουν επικρατήσει στα Σκόπια…”.

Αυτά τα λέει σήμερα ο πολιτικός μου αντίπαλος διαχρονικά Θεόδωρος Πάγκαλος. Όλοι οι Έλληνες έχουν καταλάβει τι γίνεται σήμερα.

Κύριε Τσίπρα (που δεν είστε εδώ, αλλά ξέρω ότι μας ακούτε), εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, ενώ εσείς τα δώσατε όλα! Εγώ αντιστάθηκα εκπροσωπώντας  την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου τότε, τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής τότε, και του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών. Όλων των Ελλήνων!

Κι εσείς τα δίνετε όλα σήμερα, χωρίς στήριξη από την Βουλή, χωρίς καν απόφαση του υπουργικού σας συμβουλίου… Tα δώσατε όλα σε μυστική διπλωματία, χωρίς τη στήριξη κανενός, ούτε καν του κυβερνητικού εταίρου σας… Με την αντιπολίτευση στο σκοτάδι και το λαό στα κάγκελα. Δηλαδή με ανύπαρκτη νομιμοποίηση και μηδενική συναίνεση… Από την ταραχή σας, βρίσκεστε και σε πλήρη σύγχυση.

Από τη μία εσείς και τα παπαγαλάκια σας με κατηγορείτε ότι εγώ δήθεν δημιούργησα το Σκοπιανό το 1992… Κι από την άλλη, εσείς και τα παπαγαλάκια σας, με κατηγορείτε ότι εγώ δήθεν πούλησα” το Σκοπιανό από τότε! Σε μένα τα λέτε αυτά; Με συκοφαντείτε ως πολύ “αδιάλλακτο”… Και ταυτόχρονα με συκοφαντείτε ως πολύ “υποχωρητικό”!

Διαλέξτε επιτέλους: για ποιό από τα δύο θα με συκοφαντήσετε; Γιατί και τα δύο δεν μπορούν να ισχύουν… Για να σοβαρευτούμε… Εγώ δεν “δημιούργησα” κανένα πρόβλημα το 1992. Το πρόβλημα του ψευδομακεδονικού αλυτρωτισμού, το δημιούργησαν ιστορικά ο Στάλιν και ο Τίτο… Γι’ αυτό, όμως, δεν μας είπατε τίποτε! Το… ξεχάσατε. έτσι; Το πρόβλημα ξέσπασε πολιτικά, όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία… Εγώ διαχειρίστηκα ως υπουργός Εξωτερικών τότε, την εθνική γραμμή! Η οποία συνοψίστηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, στις 12 Απριλίου του 1992… Και μάλιστα ομόφωνα – με μια αποχή. Και μάλιστα με μένα να μην είμαι καν παρών στην τελική απόφαση!

Η απόφαση των Πολιτικών Αρχηγών έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία, σύνθετα ή παράγωγα αυτού! Τότε απορρίφθηκε και το λεγόμενο «Πακέτο Πινέιρο»! Από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Αλλά απορρίφθηκε και από τα Σκόπια τότε, όπως γράφει ο ίδιος ο Γκλιγκόροφ στα απομνημονεύματά του. Και ως προς τις ανοησίες περί Επιτροπής Μπατεντέρ, τις διαψεύδει ο ίδιος ο Μπατεντέρ, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα πως η Επιτροπή του δεν είχε καμία αρμοδιότητα για το θέμα της ονομασίας. Παρά μόνο αν πληρούν οι καινούργιες δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας τα κριτήρια ανεξαρτησίας.

Άλλα αντ’ άλλων, αυτά που ακούστηκαν εδώ… Υπάρχουν, ευτυχώς, και τα ζωντανά ντοκουμέντα της εποχής. Υπάρχει η σκηνή όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής λέει: “Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Ακούτε; η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική! Δεν χώρισε τη… «Βόρεια» να τη δώσει σε άλλους…

Υπάρχουν και συνεντεύξεις του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου εξηγεί πλήρως γιατί το όνομα της Μακεδονίας είναι “όχημα αλυτρωτισμού σε βάθος χρόνου”. Δεν ήταν… “ανεύθυνος λαϊκιστής” ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν ήταν… “ακροδεξιός” ο Ανδρέας Παπανδρέου. Για όνομα του Θεού…

Είπατε και το απίστευτο, ότι δήθεν εγώ δεν αντέδρασα όταν έσκασε αιφνιδιαστικά  ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας! Καλά, είναι αποκαλυπτικό! Δεν ξέρετε απολύτως τίποτε. Ούτε για την πολύ πρόσφατη Ιστορία μας… Μάθετε, λοιπόν, πως σε εκείνο το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης, στις 16 Δεκεμβρίου του 1991, όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι de facto αναγνωρίζει Σλοβενία και Κροατία, εγώ έθεσα τους γνωστούς “τρείς όρους”…

Και ζήτησα – και πέτυχα μετά από μεγάλη μάχη – να ΜΗΝ αναγνωριστεί κράτος με όνομα που υποδηλώνει αλυτρωτικές βλέψεις κατά της Ελλάδας. Πράγμα που τελικά έγινε αποδεκτό από τους υπόλοιπους… Και πάψετε πια να λέτε ανοησίες. Και να μπλέκετε τις εμπορικές συμφωνίες που υπογράφονταν με την ενιαία Γιουγκοσλαβία πριν τη διάλυσή της, με την αναγνώριση των διαφορετικών κρατών που αποσχίστηκαν μετά τη διάλυσή της. Πριν την 16η Δεκεμβρίου του 1991, υπογράφαμε κι εμείς και όλα τα άλλα κράτη συμφωνίες με την ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Κανείς δεν επεμβαίνει  στο πως ονομάζει ένα ενιαίο κράτος τις περιοχές του – είναι εσωτερική του υπόθεση. Και κανένας δεν δεσμεύεται ούτε αναγνωρίζει διεθνώς τις εσωτερικές υποδιαιρέσεις άλλων κρατών! Άλλωστε, υπάρχουν δεκάδες εμπορικές συμφωνίες με την ενιαία Γιουγκοσλαβία από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 μέχρι τη διάλυσή τους, επί όλων των κυβερνήσεων που μεσολάβησαν… Και τώρα γίνονται δεκάδες εμπορικές συμφωνίες με την Ισπανία. Όπου αναφέρεται και η Καταλονία. Που τώρα ζητά απόσχιση. Είναι σαν να λέμε πως όλες οι χώρες που κάνουν συναλλαγές με την Ισπανία έχουν αναγνωρίσει την Ανεξαρτησία της Καταλονίας. Είμαστε στα καλά μας;

Εξ άλλου, η Γιουγκοσλαβία τότε, διασπάστηκε δύο βδομάδες αργότερα! Και από τότε μέχρι σήμερα, ούτε οι ίδιοι οι Σκοπιανοί διανοήθηκαν ποτέ να πουν, ότι εμείς τους είχαμε τάχα «αναγνωρίσει» – έστω και εμμέσως – από τότε. Ακούσατε, κύριοι; Ούτε οι Σκοπιανοί δεν το είπαν αυτό ποτέ! Γίνατε, μέσα στη “φούρια” σας, “Σκοπιανότεροι” των Σκοπιανών! Να σας ξεκαθαρίσω και κάτι ακόμα… Το ζήτημα των Σκοπίων δεν το χειρίστηκα εγώ ποτέ μετά τον Απρίλιο του 1992. Δεν ήμουν πια υπουργός Εξωτερικών. Και μέσα στον πολιτικό κόσμο της χώρας υπήρξαν έκτοτε απόψεις, και χειρισμοί και διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικοί χειρισμοί.

Εγώ, έτυχε να μην πάρω μέρος σε όλα αυτά. Όμως μπορώ να σας πω, πως όλος ο πολιτικός κόσμος, επί 26 χρόνια – με τις διαφωνίες του ακόμα – συνέπιπτε σε ένα πράγμα: ότι δεν μπορούσαμε να νομιμοποιήσουμε τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων! Εγώ υποστήριζα από τότε – κι εξακολουθώ να υποστηρίζω, και τα γράφω και τα λέω συνεχώς έκτοτε – πως το όνομα είναι όχημα αλυτρωτισμού. Άλλοι είχαν διαφορετική προσέγγιση… Όμως, όλοι συμφωνούσαμε, ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε, εμείς οι ίδιοι, τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων.

Και τις ενστάσεις μας για τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων τις αποδέχθηκαν και τα Ηνωμένα Έθνη, ήδη από το 1993! Γι’ αυτό και υποχρέωσαν τα Σκόπια να διαπραγματευθούν με την Ελλάδα το οριστικό τους όνομα. Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ… Γιατί από το 1993 μπήκαν στον ΟΗΕ ως «πρώην» χώρα, πρώην μέρος μιας Ομοσπονδίας – της Γιουγκοσλαβίας – που δεν υπήρχε πια.

Ποτέ στο παρελθόν, δεν μπήκε στον ΟΗΕ χώρα με προσωρινό όνομα. Ποτέ στο παρελθόν. δεν μπήκε στον ΟΗΕ χώρα ως… “πρώην κάτι”! Ποτέ στο παρελθόν, δεν υποχρέωσαν μια νέα χώρα να διαπραγματευθεί με το γείτονά της το όνομά της. Κάτι κατάλαβε λοιπόν η διεθνής κοινότητα, ήδη από 1993… Εσείς, δεν το καταλάβατε ποτέ! Κι αυτό επιβεβαίωναν και οι ίδιοι οι Σκοπιανοί, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι είχαν επιτύχει διεθνή αναγνώριση με το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή ως «Μακεδονία» – σκέτο – από 140 χώρες, ενδιαφέρονταν κυρίως για το πώς θα τους αναγνωρίσουμε εμείς – η Ελλάδα!

Όχι η Ακτή του Ελεφαντοστού, ούτε η Μπουρκίνα Φάσο… Γιατί εμείς θα νομιμοποιούσαμε – ή δεν θα νομιμοποιούσαμε – τον αλυτρωτισμό τους. Κι εμείς, ο Ελληνικός λαός και τα πολιτικά του κόμματα, με όλες τις διαφωνίες που είναι φυσικό να υπάρχουν, ΠΟΤΕ δεν νομιμοποιήσαμε τον αλυτρωτισμό τους. Εσείς, αυτό ακριβώς κάνετε τώρα. Εγώ επαναλαμβάνω: ήμουν πάντα αντίθετος με ονομασία που περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία». Όσον αφορά τα περί δηλώσεων Βενιζέλου στα Ηνωμένα Έθνη το Σεπτέμβρη του 2014, σας το απάντησε καθαρά ο ίδιος χθες: Ήταν δική του άποψη. Όχι δική μου. Παραμέναμε όμως, και τότε και πάντα, σύμφωνοι στο βασικό: στην εξουδετέρωση του αλυτρωτισμού!

Είμαστε λοιπόν, όλοι εμείς από τη μία πλευρά, που αντισταθήκαμε ή δεν συνθηκολογήσαμε. Κι εσείς μόνοι σας από την άλλη, που τα δώσατε όλα… Διάφορες κυβερνήσεις στο παρελθόν, προσπάθησαν να διαπραγματευθούν – πάντως όχι η δική μου. Διαπραγματεύθηκαν, αλλά δεν υπέγραψαν. Εσείς υπογράφετε! Διαπραγματεύθηκαν, αλλά δεν τα έδωσαν. Εσείς τα δίνετε!

Είμαστε, λοιπόν, κ. Τσίπρας, όλοι εμείς από δω – κι εσείς μόνος σας από κει! Γιατί μόνον εσείς από την αρχή, αναγνωρίζατε τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Δεν σας ενδιέφερε ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων. Βιαζόσασταν να τον προσυπογράψετε. Και το κάνατε… Δεν διαπραγματευθήκατε. Συνθηκολογήσατε σε όλα!

Αναμενόμενο, άλλωστε: Η νεολαία του κόμματός σας πήγαινε στα Σκόπια και διαδήλωνε να αναγνωριστούν από την Ελλάδα ως σκέτο “Μακεδονία”. Και με ποιους διαδηλώνατε εκεί, αντάμα αδελφωμένοι; Με του κόμμα του φίλου σας του Ζάεφ; Όχι! Με τη νεολαία των εθνικιστών του Γκρουέφσκι! Και του σημερινού προέδρου Ιβανόφ. Με αυτούς ταυτιζόσασταν!

Τους Έλληνες πατριώτες που βγαίνουν στους δρόμους τους βρίζετε ως… «φασιστοειδή»! Και στα Σκόπια πηγαίνατε και στηρίζατε τους απέναντι εθνικιστές, που στρέφονται κατά της Ελλάδας! Κι ακόμα, το 2008 στελέχη του Κόμματός σας – και σημερινοί υπουργοί – υπέγραφαν δημόσια δήλωση να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως “Μακεδονία” – σκέτο!

Τι μας λέτε λοιπόν, σήμερα για την “εθνική γραμμή”… Εσείς ήσασταν πάντα αντίθετοι με την εθνική γραμμή… Από τη μία πλευρά όλοι εμείς που αντισταθήκαμε – με τις όποιες διαφωνίες μεταξύ μας – αλλά όλοι θέλαμε να εξουδετερώσουμε τον Σκοπιανό αλυτρωτισμό… Κι από την άλλη εσείς, που πήγατε και τον αναγνωρίσατε πλήρως. Γιατί από την αρχή αυτό θέλατε και δεν το κρύβατε…

Η συμφωνία που φέρνετε τώρα, αναγνωρίζει και «Μακεδονική εθνότητα», και «Μακεδονική γλώσσα», κάτι που δεν διανοήθηκε να κάνει κανείς Έλληνας πολιτικός στο παρελθόν… Είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο πανηγύρισε ο ίδιος ο Ζάεφ στα Σκόπια προχθές. Και δεν τους δίνετε το σύνθετο όνομα αμετάφραστο, όπως ψευδώς ισχυριστήκατε… Μεταφρασμένο θα είναι!

Και δεν θα είναι erga omnes, όπως επίσης ψευδώς ισχυριστήκατε. Θα έχουμε, για την εθνότητά τους, τριπλή ονομασία! Γιατί; Γιατί όπως προβλέπεται στο άρθρο 7, αλλιώς θα λέγονται διεθνώς: «Mακεδόνες/ Πολίτες της Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας»… Αλλιώς θα λέγονται στην Ελλάδα: «Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας»… Και τελικά, αλλιώς θα λέγονται στο εσωτερικό των Σκοπίων: Σκέτο «Μακεδόνες», αφού στο τέλος του άρθρου 7 της Συμφωνίας σας,  προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει τροποποίηση στη χρήση των όρων που υφίσταται μέχρι σήμερα, μέσα στη χώρα τους! Πάει το erga omnes!

Και αυτές οι «διευκρινίσεις» που εμπεριέχονται στη Συμφωνία, στο άρθρο 7, για τις οποίες καμαρώνετε εσείς, εμπεδώνουν  και ενισχύουν τον αλυτρωτισμό τους!  Γιατί λένε αυτό ακριβώς που ισχυρίζονταν πάντα οι Σκοπιανοί: Ότι η «Μακεδονία» τους, δεν έχει σχέση με τον Ελληνικό Πολιτισμό. Όπως ακριβώς λένε τα σχολικά τους βιβλία. Και τώρα με το προσύμφωνο που υπογράψατε, μπορούν να ζητήσουν να αλλάξουμε και τα δικά μας σχολικά βιβλία… Να θυμάστε πως οι Βούλγαροι, μπορεί να αναγνώρισαν πρώτοι τα Σκόπια ως «Μακεδονία», αλλά ποτέ δεν αναγνώρισαν «μακεδονικό έθνος», ούτε «μακεδονική γλώσσα» ούτε «μακεδονική ταυτότητα»!

Και δεν είναι τυχαίο που η γειτονική Βουλγαρία εξέφρασε τους φόβους της προχθές – ουσιαστικά προειδοποίησε – να μην υπάρξουν πιέσεις για αλλαγές συνόρων μελλοντικά. Κάτι ξέρουν αυτοί… Δεν έχετε πάρει χαμπάρι, τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια: Διευκολύνετε αυτό που μας λέτε ότι δήθεν «αποτρέψατε»! Θέμα χρόνου είναι να αναβιώσουν όλοι οι επιθετικοί αλυτρωτισμοί.

Θέμα χρόνου θα είναι οι νέες βλέψεις για σύνορα και για δήθεν «ομοεθνείς». Αναδεύετε από τώρα το επόμενο κύμα βαλκανικών συγκρούσεων… Και την ίδια στιγμή, το άρθρο 6 που φέρατε, θα εκληφθεί ως … απαγόρευση ακόμα και των συλλαλητηρίων για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας!

Να σας το πω και διαφορετικά: Η δραστηριότητα του Μουσείου του Παύλου Μελά, είναι… «προπαγάνδα» που πρέπει να απαγορευθεί; Ή οι δραστηριότητες του Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη, θα θεωρηθεί κι αυτό «μηχανισμός προπαγάνδας»; Θα απαγορευτεί κι αυτό; Επιπλέον, με τη συμφωνία σας δεσμεύετε την Ελλάδα να μη βάλει κανένα πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων! Ούτε και για τα ζωτικά διμερή ζητήματα, όπως η μόλυνση του Αξιού. Για την οποία, ως τώρα οι γείτονές μας κωφεύουν, και θα  συνεχίσουν να κωφεύουν.

Αλλά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εμείς δεσμευόμαστε από τη συμφωνία να τους δώσουμε σοβαρές παραχωρήσεις. Τα πάντα λοιπόν χωρίς ανταλλάγματα! Ακόμα και για τα πιο στοιχειώδη διμερή…

Με δυο λόγια:

  • Αναγνωρίζετε, ένα «εθνικό κράτος Μακεδόνων», που συμπεριλαμβάνει, όμως, και μια ισχυρή μειονότητα αλβανόφωνων, ΜΗ «Μακεδόνων»! Την οποία ως σήμερα καταπιέζει…
  • Αναγνωρίζετε μια «Μακεδονική γλώσσα», που είναι, στην πραγματικότητα, ιδίωμα μιας άλλης διεθνώς αναγνωρισμένης γλώσσας.
  • Αναγνωρίζετε «Βόρειους Μακεδόνες», που θα είναι οι μόνοι διεθνώς αναγνωρισμένοι Μακεδόνες.

Κόντρα για τη διαδικασία

Οι αψιμαχίες ξεκίνησαν το Σάββατο ακόμη και για τα διαδικαστικά, αφού ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος διαφώνησαν με την πρόταση του Νίκου Βούτση για το πρόγραμμα των τοποθετήσεων, προκειμένου να γίνει στις 18:30 η ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε να μειωθεί ο χρόνος ομιλίας των βουλευτών και ο αριθμός όσων θα τοποθετηθούν. Ο Κωστής Χατζηδάκης διαφώνησε, τονίζοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί να μην μιλήσουν όλοι οι βουλευτές και να ολοκληρωθεί στις 21:00 η διαδικασία. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για έμμεση λογοκρισία. Με την πρόταση του κ. Βούτση διαφώνησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Τελικά, ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι θα μιλήσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ που επιθυμούν να τοποθετηθούν.

Καμμένος: Δέσμευση για μη κύρωση της συμφωνίας

Στο μεταξύ, με μία ανάρτησή του στο Twitter, ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι οι ΑΝΕΛ δεσμεύονται για τη μη κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια, όταν έρθει στη Βουλή, αλλά παράλληλα κατέστησε σαφή και τη θέση στην αποψινή ψηφοφορία.

«Για να τελειώνει μια και έξω η προπαγάνδα για την Μακεδονία. Αύριο ψηφίζεται το τέλος των μνημονίων και η πάταξη της διαφθοράς. Δεν ισχύει καμία συμφωνία, έστω κι αν υπογραφεί, αν δεν επικυρωθεί από τη Βουλή, όπως γράφει το τελευταίο άρθρο. Οι ΑΝΕΛ δεσμευόμαστε για τη μη κύρωση», έγραψε, αργά της Παρασκευής στο Twitter.

Η τοποθέτηση Καραμανλή

Στο μεταξύ, ο Κώστας Καραμανλής, το πρωί του Σαββάτου, παρέπεμψε στα όσα είπε την Παρασκευή η Ντόρα Μπακογιάννη, σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ για το ζήτημα, από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού επισημάνθηκαν τα εξής: «Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Πηγή: iefimerida.gr