Η Χίλαρι Κλίντον έγινε και επισήμως η πρώτη γυναίκα που θα διεκδικήσει την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών -μετά από μια ταραχώδη και διασπαστική πρώτη μέρα -έδωσε και επίσημα το χρίσμα της προεδρικής υποψηφίου στην Χίλαρι Κλίντον και έγραψε ιστορία, καθώς επέλεξε μία γυναίκα ως «σημαιοφόρο» ενός μεγάλου κόμματος.
Η δεύτερη μέρα των διεργασιών του Συνεδρίου χαρακτηρίστηκε από την ιστορικότητά της, καθώς η Χίλαρι Κλίντον έγινε η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει το προεδρικό χρίσμα μεγάλου κόμματος. Ο Μπιλ Κλίντον που θέλησε να δώσει ακόμα πιο πανηγυρικό κλίμα χαρακτήρισε την σύζυγό του «την μεγαλύτερη μεταρρυθμίστρια που γνώρισε ποτέ υπογραμμίζοντας ότι αυτή η γυναίκα δεν έχει συμβιβαστεί με το κατεστημένο ποτέ της και σε τίποτα».
Ο Κλίντον παρουσίασε την ανθρώπινη εικόνα της συζύγου του και της έπλεξε το εγκώμιο για τις φιλελεύθερες καταβολές της: «Έχω ζήσει μια μακρά ευλογημένη ζωή, η οποία απογειώθηκε όταν γνώρισα και ερωτεύτηκα αυτό το κορίτσι το 1971», είπε χαρακτηριστικά αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στα πιο μελανά σημεία της κοινής τους πορείας, όπως το σκάνδαλο Λεβίνσκι και τις δικαστικές μάχες που ακολούθησαν.
Η Χίλαρι άφησε πίσω της την πολιτική ήττα του 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά κι έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα έναντι του συνυποψηφίου της, Μπέρνι Σάντερς.
Το σύνολο των 2.383 ψήφων που χρειάζονταν για να κερδίσει υποψήφιος το χρίσμα «κλείδωσε» με τις 15 ψήφους των εκπροσώπων της πολιτείας Νότιας Ντακότα, κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας ανά πολιτεία στο συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια.
Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς κάλεσε τους παρευρισκόμενους στο συνέδριο να επιβεβαιώσουν το χρίσμα δια βοής, το οποίο και έκαναν.
Μετά από σκληρή μάχη με τον Σάντερς, η Κλίντον αποτελεί πια την σημαιοφόρο του κόμματος εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ στην πορεία για τις κάλπες στις 8 Νοεμβρίου.
Οι εκλέκτορες επαναλάμβαναν το σύνθημα «Χίλαρι, Χίλαρι». Οι υποστηρικτές της Κλίντον ισχυρίζονται ότι η θητεία της στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι έχει την αναγκαία εμπειρία για την προεδρία αυτή την δύσκολη εποχή καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αυξήσουν τους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης, ενώ αντιμετωπίζουν προκλήσεις ασφάλειας στο εξωτερικό.
Οι αντίπαλοι τής Κλίντον θεωρούν ότι διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το κατεστημένο και ότι έχει βεβαρημένο παρελθόν που ξεκινά από την αρχή της πρώτης προεδρικής θητείας του συζύγου της Μπιλ Κλίντον, την δεκαετία του ‘90.
Οι εξαγγελίες της Κλίντον για αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, αλλά και για έλεγχο στη Wall Street ικανοποιούν τον Μπέρνι Σάντερς.
Κατά την τρίτη μέρα του Συνεδρίου, τα φώτα του ενδιαφέροντος έπεσαν πάνω στους σημαντικούς ομιλητές και φυσικά πάνω στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχρισε την Χίλαρι Κλίντον διάδοχο της πολιτικής κληρονομιάς των 8 χρόνων της προεδρίας του.
Η 102 ετών εκλέκτορας στο πλευρό της Χίλαρι
Η επισημοποίηση της υποψηφιότητας προκάλεσε συγκίνηση στον χώρο του συνεδρίου, όταν η 102 ετών εκλέκτορας του Πρέσκοτ της Αριζόνα Τζέρι Έμετ ψήφισε κραδαίνοντας ταμπέλα με την επιγραφή «Μία εκατονταετής για τη Χίλαρι».
Η ¨Εμετ είχε γεννηθεί πριν από τη θεσμοποίηση της ψήφου των γυναικών το 1920 και θυμάται τη μητέρα της να ψηφίζει για πρώτη φορά. Η Μπερ Άτγουντ, εκλέκτορας από το Τέρι του Μισισίπι και δικηγόρος για τα ατομικά δικαιώματα, ξέσπασε σε λυγμούς όταν «κλείδωσε» η υποψηφιότητα, δηλώνοντας ότι η στιγμή αυτή αποτελεί «την κορύφωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής της».