Απρόσμενη αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο Κρεμλίνο, σημειώθηκε μεταξύ Τσίπρα-Πούτιν όταν τέθηκε το ζήτημα με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών το περασμένο καλοκαίρι.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν σε κάποια αποστροφή του λόγου του χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» τα περί συνωμοσιών της Μόσχας σε βάρος της Ελλάδας και τονίζοντας ότι είναι «Μαύρη σελίδα αυτή η υπόθεση».
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του είπε: «Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του προέδρου Πούτιν σε ότι αφορά ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Μια βροχερή ημέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι, δεν χάσαμε το καλοκαίρι. Η Ελλάδα σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας δεν κινούνται με βάση το τι λένε άλλες χώρες».
Η απέλαση των Ρώσων με εντολή Τσίπρα
Ας σημειωθεί ότι την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας είχε ζητήσει ο κ. Τσίπρας τον περασμένο Ιούλιο, μετά την υπογραφή για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Ανάμεσα στις κατηγορίες που απηύθυνε η Αθήνα προς τους διπλωμάτες ήταν οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.
Δωροδοκία για το Σκοπιανό
Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών είχε απασχολήσει και δημοσίευμα των FT που ανέφερε ότι η Ρωσία έκανε την παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας στην Αλεξανδρούπολη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που υπέγραφε η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Kerin Hope, οι δύο διπλωμάτες ήταν γνωστοί στην Αλεξανδρούπολη, όπου ζει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν ότι συνεργάστηκαν με επιχειρηματίες, με στόχο να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ που υπεγράφη στις Πρέσπες.
Πούτιν: «Θα εξετάσουμε σύνδεση της Ελλάδας στη νότια διαδρομή για το φυσικό αέριο»
Κατά τα λοιπά, «επίκαιρη» χαρακτήρισε κατά την ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, η οποία πραγματοποιείται με ευκαιρία τη συμπλήρωση 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας . «Μας ενώνουν πολλές προοπτικές» δήλωσε ο Πούτιν, ενώ υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: ενέργεια, πολιτισμός, τουρισμός. «Δώσαμε έμφαση στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία, που δείχνει καλή δυναμική. Πέρυσι αυξήθηκε το διμερές εμπόδιο κατά 27%, ενώ φέτος αυξήθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο κατά 11%. Οι διμερείς επενδύσεις ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν. «Ρωσικές εταιρείες θέλουν να βγουν στην οικονομική αγορά της Ελλάδας», πρόσθεσε.
Ως σημαντικό χαρακτήρισε τον ενεργειακό κλάδο, ενώ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές εξέτασαν τη δυνατότητα συμμετοχής στα έργα υποδομών του Turkstream, αλλά και στους τομείς καινοτομίας, και επιχειρηματικότητας. «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την πιθανότητα πρόσκλησης ελληνικών εταιρειών να συμμετάσχουν σε μεγάλα έργα υποδομής για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της νότιας διαδρομής» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Συζητήσαμε για την εμβάθυνση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε όλους τους επιμέρους κλάδους», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σε αυτό θα συμβάλλουν και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι η Ρωσία προμηθεύει με ενεργειακούς πόρους «πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα. «Εξετάσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νότια διαδρομή, τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας. Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες. Κάθε χρόνο έχουμε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ πολιτισμού. Το 2019 θα έχουμε έτος γλώσσας και λογοτεχνίας, σημείωσε χαρακτριστικά.
Παράλληλα, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν εκτενώς για τον τουρισμό και την ενίσχυσή του, με τον Ρώσο πρόεδρο να επισημαίνει ότι μόλις το περσινό ρεκόρ Ρώσων τουριστών στην Ελλαδα . «Ελπίζουμε ότι φέτος θα έχουμε κοντά στο ένα εκατ. τουρίστες στην Ελλαδα », σχολίασε.
Πηγή: iefimerida.gr