Η Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοβελώνη στο χρονικό διάστημα από 19 έως και σήμερα 21 Σεπτεμβρίου, εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Βερολίνο στην Έκθεση Σιδηροδρομικού Υλικού InnoΤrans 2016, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη διεθνή έκθεση στον τομέα των σιδηροδρομικών υπηρεσιών και της βιομηχανίας συρμών.
Η πρόσκληση στην Υφυπουργό απευθύνθηκε από τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης της Ευρωπαϊκής Σιδηροδρομικής Βιομηχανίας (UNIFE) κ. Philippe Citroen σε συνέχεια επαφών τους τον περασμένο Μάιο στη Λειψία στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου του Διεθνούς Οργανισμού ¨International Transport Forum», και με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, το οποίο αποτελεί αποκλειστικό αντιπρόσωπο του Εκθεσιακού Οργανισμού του Βερολίνου στην Αθήνα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, η Υφυπουργός είχε διμερή συνάντηση με τον Έλληνα Πρέσβη στοΒερολίνο κο Δασκαρόλη, με τον οποίο συζητήθηκαν εκτενώς θέματα για τις εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνέχεια, ακολούθησε εκμέρους της Υφυπουργού ενημέρωση δημοσιογράφων στοΓραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στοΒερολίνο.
Στις 20-9-2016, η Υφυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στο χώρο της έκθεσης InnoΤrans. Η έκθεση αυτή, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια στο Βερολίνο, αποτέλεσε για το Υπουργείο ευκαιρία για την ανακάλυψη των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων του ευρωπαϊκού κλάδου προμήθειας σιδηροδρομικού υλικού, αλλά και για την ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας τόσο με ηγετικά στελέχη της σιδηροδρομικής βιομηχανίας όσο και με κυβερνητικούς αξιωματούχους άλλων κρατών μελών, καθώς και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, η Υφυπουργός στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης της Έκθεσης είχε επαφή με την Επίτροπο Μεταφορών κα Violeta Bulc στην οποία έγινε υπόμνηση αναφορικά με τρέχοντα θέματα μεταφορών μείζονος σημασίας, που αφορούν στη χώρα μας σε κοινοτικό επίπεδο.
Πρόσθετα, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε διμερή επαφή με τον Γενικό Διευθυντήτης UNIFE κο Philippe Citroen, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κλάδου προμήθειας σιδηροδρομικού υλικού, αλλά και για θέματα πολιτικής επενδύσεων της ΕΕ καθώς και για το πρόγραμμα Shift2RaiΙ της ΕΕ για την Έρευνα και την Ανάπτυξη στον σιδηροδρομικό τομέα. Πρόσθετα, προτάθηκε εκ μέρους της UNIFE η πραγματοποίηση, το επόμενο τρίμηνο, στην Αθήνα σχετικού επιμορφωτικού σεμιναρίου σε συνεργασία και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA) αναφορικά με επίκαιρα θέματα του κλάδου, όπως την ανάπτυξη του ERTMS (Europe an Rail Traffic Management System), τις δυνατότητες πρόσβασης και αξιοποίησης διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων κυρίως μέσω πακέτου Γιούνκερ, αλλά και του Κανονισμού CEF «Διασυνδέοντας την Ευρώπη».
Τέλος, υπήρξε διμερής επαφή με τον Εκτελεστικό διευθυντή της κοινοτικής πρωτοβουλίας «Shift2Rail» κο Carlo Borghini αναφορικά με τις δυνατότητες που δίνονται από την ενλόγω κοινή επιχείρηση (σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα) για την εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για την προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας στον σιδηροδρομικό τομέα. Τονίστηκε, επίσης, εκ μέρους της Υφυπουργού η επιτυχής συμβολή της πρόσφατης Ελληνικής Προεδρίας στην υιοθέτηση του Κανονισμού για τη σύσταση του «Shift2Rail». Η συζήτηση υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική και συμφωνήθηκε η διενέργεια ενημερωτικής Ημερίδας στο Υπουργείο, ενδεχομένως από κοινού και με άλληχώρα μέλος τηςσύμπραξης, με τη συμμετοχή πανεπιστημίων αλλά και εποπτευόμενων φορέων, τον Ιανουάριο 2017 για την παροχή εκ μέρους της εν λόγω σύμπραξης τεχνογνωσίας στην υποβολή προτάσεων για πρόσβαση σε κοινοτικά κονδύλια του «Shift2Rail» ενόψει των επόμενων open calls τον Δεκέμβριο 2016.