Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 02:44
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα 182,5 δισ. τα πραγματικά ληξιπρόθεσμα στην εφορία και πρέπει να δώσουμε άλλα 1,8 δισ. μέχρι την Παρασκευή






Πιο ζοφερή και πέρα από κάθε φαντασία αποδεικνύεται η πραγματική εικόνα για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην εφορία (και μόνον) καθώς αυτά έφταναν ήδη στις 10/8/2018 στο αστρονομικό ποσόν των 182,285 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Και αυτό γιατί, όπως αποκάλυψαν πριν δύο μήνες το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και το newmoney.gr, στα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνονται κάθε μήνα και δείχνουν ότι τα χρέη είχαν σκαρφαλώσει στα 101,59 δισ. ευρώ (ως τον Αύγουστο) δεν συμπεριλαμβάνονται και επιπλέον χρέη (ύψους 80,695 δισεκατομμυρίων ευρώ) τα οποία είναι προσαυξήσεις που μπαίνουν «καπέλο» και επιβαρύνουν τους οφειλέτες, «έξτρα» και πάνω από τα απλήρωτα χρέη των 101,59 δισ. ευρώ που έχουν ήδη στην εφορία.

Την ίδια στιγμή όμως, τα φορολογικά βάρη συνεχίζουν να αυξάνονται αλματωδώς μήνα με το μήνα! Έως μεθαύριο Παρασκευή 28/9/2018 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και άλλα 1,8 δισ. ευρώ στην εφορία, μόνον και μόνον για την α΄ δόση του ΕΝΦΙΑ και την β΄δόση του φόρου εισοδήματος. Κι αν δεν τα πληρώσουν (ή και αν επιλέξουν τα πληρώσουν με περισσότερες δόσεις) θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους τόκους, ανεβάζοντας σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη τα χρέη τους.

Ένα ΑΕΠ χρέος στην εφορία!

Η αρχική αποκάλυψη για το πραγματικό μέγεθος των χρεών στην εφορία, έγινε για πρώτη φορά από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και το newmoney.gr στις 5/8/2018. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής εμφανίζονται μόνον όταν κάποιος φτάσει «στο γκισέ» για να πληρώσει τα χρέη του. «Εκτιμήσεις αρμοδίων» στις οποίες στηρίχθηκε η δημοσιογραφική έρευνα, υπολόγιζαν τα πραγματικά χρέη των φορολογουμένων (μαζί με τις προσαυξήσεις) σε περίπου 130 ή και 150 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, με τα επίσημα στοιχεία που έρχονται πλέον στο φως, η πραγματικότητα αποδεικνύεται ακόμα χειρότερη και από τις εκτιμήσεις αυτές!

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής της Β΄ Πειραιώς, κύριος Δημήτρης Καμμένος, κατέθεσε την επόμενη ημέρα ερώτηση (6/8/2018) προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να κατατεθούν τα πλήρη στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Και τα στοιχεία που -για πρώτη φορά στα χρονικά- δόθηκαν εχθές δημόσια, συγκλονίζουν:

– Τα πραγματικά συνολικά χρέη που πρέπει να εξοφλήσουν 3,874 εκατομμύρια οφειλέτες ανέρχονται στα 182,3 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ολόκληρο το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας μας αφού, όπως εκτιμούσε η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο τον Ιούνιο, θα φτάσει φέτος τελικά στα 182,959 δισ. ευρώ.

Για την ακρίβεια, εμφανίζεται ένας πίνακας που έχει τα «γνωστά» ληξιπρόθεσμα (101,5 δισ. ευρώ) και ένας δεύτερος πίνακας με τα «κρυφά» χρέη, δηλαδή τις τρέχουσες προσαυξήσεις, που στις 10/8 ήταν άλλα 80,7 δισ. ευρώ επιπλέον στα 101,5 δισ. των χρεών.

Με άλλα λόγια, για να εξοφληθούν όλα αυτά τα χρέη, θα έπρεπε να δουλεύουν δωρεάν επί έναν χρόνο όλοι οι Έλληνες για να δίνουν όλα όσα βγάζουν ή παράγουν στην εφορία (και τίποτα άλλο σε τράπεζες, Ταμεία, εργαζόμενους, προμηθευτές κλπ) μόνον και μόνον για να εξοφλήσουν τα υφιστάμενα χρέη στην εφορία, χωρίς να τους μένει και τίποτα απολύτως όμως για να πληρώνουν κάτι από τους «τρέχοντες» φόρους της χρονιάς (47,5 δισ. ευρώ για το «τρέχον» έτος) ούτε φυσικά για ασφαλιστικές εισφορές κλπ.

– Τα «πανωτόκια» του δημοσίου φτάνουν τελικά στο 80% κατά μέσο όρο επί των οφειλών.

– Από τα 101,5 δισ. ευρώ χρέη που επισήμως ανακοινώνονται, τα 18,598 δισ. προέρχονται από απλήρωτους φόρους εισοδήματος. Αλλά αν έλθει η ώρα να πληρωθούν αυτά τα 18,6 δισ. ευρώ, τότε μπαίνουν «καπέλο» και άλλα 13,925 δισ. ευρώ για προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής!

– Ενώ έχουν μείνει απλήρωτα χρέη από φόρους Περιουσίας 2,450 δισ. ευρώ, αυτοί που τα χρωστάνε επιβαρύνονται ήδη και με άλλα 930 εκατ. για προσαυξήσεις, που συνεχώς αυξάνονται.

– Κάθε ένα από τα περίπου 6 εκατομμύρια ελληνικά ΑΦΜ χρωστάει από περίπου 30.000 ευρώ στην εφορία κατά μέσον όρον, και όχι περίπου 16.900 ευρώ που θα αναλογούσαν αν τα χρέη ήταν πράγματι 101,5 δισ. ευρώ.

«Καπέλο» αντί … «γραβάτας» στα χρέη ιδιωτών

Όπως αποκάλυπτε στις 5/8 το ρεπορτάζ, η πραγματική εικόνα των χρεών στην εφορία είναι άλλη από αυτήν που εμφανίζουν τα επίσημα στοιχεία, γιατί αν οι 3,8 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας προσπαθούσαν να εξοφλήσουν ολοσχερώς τις οφειλές τους, δεν θα τους αρκούσαν να καταβάλουν 101,5 δισ. ευρώ -τα οποία ανακοινώνονται ως ληξιπρόθεσμα- αλλά θα καλούνταν να πληρώσουν «καπέλο» και άλλα τόσα σχεδόν, σαν τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Αρμόδιες πηγές που είχαν μιλήσει τότε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και στο Newmoney.gr, εξηγούσαν γιατί δεν ανακοινώνονται επισήμως οι τρέχουσες οφειλές για προσαυξήσεις, αλλά μόνον η βασική οφειλή και τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί. Όπως ανέφεραν, αυτό συμβαίνει γιατί συνεχώς μεταβάλλονται, καθώς κάθε μέρα άλλοι εξοφλούν ενώ άλλοι δημιουργούν νέα χρέη και προσαυξήσεις. Επίσης άλλα επιτόκια ίσχυαν και άλλα «πλαφόν» ανάλογα με το πόσα παλαιά είναι κάθε οφειλή και ποια χρονιά ακριβώς ξεκίνησε να «τρέχει» (πχ 100% – 300% επί της αρχικής οφειλής ή και κανέναν «πλαφόν» για χρέη μετά το 2013 κλπ). Επιπλέον, κατά καιρούς εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες διαγράφονται ή αλλάζουν οι προσαυξήσεις, ενώ έρχονται κατά καιρούς νέοι νόμοι και ρυθμίσεις χρεών με βάση τις οποίες όποιος τις προλάβει έχει μεγάλη έκπτωση (έως και 80% σε κάποιες περιπτώσεις), αλλά εάν τις χάσει, τα ποσά αυτά εκτοξεύονται αυτομάτως και πάλι στα ύψη.

Τα ίδια στοιχεία πάντως επιβεβαιώνουν και τα άλλα σημεία του ρεπορτάζ που είχαν δημοσιεύσει στις 5/8 το ΘΕΜΑ και το newmoney.gr:

– Οι μεγαλύτερες προσαυξήσεις πάντως βαρύνουν παλαιές πτωχευμένες επιχειρήσεις με τεράστια χρέη από δεκαετίες πριν, όπως πχ η πρώην Ολυμπιακή, η Πειραϊκή Πατραϊκή ή, πιο πρόσφατα, η «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» ΑΧΕΠΕΥ, που φαίνεται μεν να χρωστάει 6 δισ. ευρώ αλλά με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής ξεπερνάει κατά πολύ και τα 10 δισ. ευρώ.

Από τα «αρχικά» 101,5 δισ. των οφειλών (χωρίς τις προσαυξήσεις αυτές) μόνον τα μισά προέρχονται από φόρους. Τα υπόλοιπα αφορούν μη φορολογικά έσοδα (πρόστιμα ΚΒΣ, δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αποφάσεις δικαστηρίων και λοιπά μη φορολογικά έσοδα). Μόλις 41.232 οφειλέτες με χρέη από 100.000 ευρώ και άνω, χρωστούν τα 91,263 (από το «κεφάλαιο χωρίς τους τόκους» των 101,5 δισ. ευρώ).

 

 

Πηγή: protothema.gr