Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025 15:18
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στην απ’έξω» άφησαν τους συνταξιούχους από τα 1,8 δισ. ευρώ






Πήραν 1,8 δισ. από τους δανειστές αλλά έδωσαν μόνο 27 εκατ. ευρώ για συντάξεις που καθυστερούν και δημιουργούν και νέα χρέη  

 Ούτε ένα «ψίχουλο» δεν άφησαν για τους συνταξιούχους που φυτοζωούν χωρίς να παίρνουν τις συντάξεις τους, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, όταν μοιράζανε το πακέτο των 1,8 δισ. ευρώ που πήρε η κυβέρνηση από τους δανειστές για να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη στους ιδιώτες.

Ενώ δηλαδή η κυβέρνηση κόβει συντάξεις σε αυτούς που ήδη τις παίρνανε, δεν πληρώνει τα 1,4 δισ. ευρώ που χρωστά σε αυτούς που σταμάτησαν μεν να εργάζονται, αλλά μάταια περιμένουν να πάρουν συντάξεις και εφάπαξ.

Επιπλέον, παρότι το ελληνικό Δημόσιο πήρε νέο δάνειο και πιέζεται από τους δανειστές για να πληρώσει παλαιά χρέη σε ιδιώτες, όχι μόνον τα δίνει με το στραγονόμετρο, αλλά δημιουργεί και νέα χρέη.

Όπως αποκαλύπτει η Έκθεση του ESM με την οποία εγκρίθηκε η επόμενη δόση των 1,7 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας:

-Τέλος Ιουνίου 2016, όταν μπήκαν τα λεφτά στον ειδικό λογαριασμό για πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών, το δημόσιο χρωστούσε σε συνταξιούχους 1,439 δισ. ευρώ. Σε δύο μήνες, μέχρι τέλος Αυγούστου, πλήρωσε σε διαφόρους δικαιούχους 1,443 δισ. ευρώ, αλλά ούτε 1 ευρώ σε συνταξιούχους που τους χρωστούσε συντάξεις και εφάπαξ. Το χρέος παρέμεινε 1,443 δισ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο μόνον «θυμήθηκε» το κράτος να πληρώσει κάποια 27 εκατομμύρια σε λίγους «τυχερούς» που περιμένανε στην ουρά να πάρουν σύνταξη, δίνοντας ίσως ελπίδες και σε άλλους πως κάποια στιγμή θα έρθει και η δική τους σειρά.

-Ο ESM αναγνωρίζει στην έκθεσή του ότι έχει συντελεστεί πρόοδος. Ωστόσο επισημαίνουν ότι «παρά τη ρευστότητα που παρέχεται μέσω του προγράμματος, οι διαρθρωτικές αδυναμίες που προκαλούν συσσώρευση καθυστερούμενων οφειλών παραμένουν».

Η στάση πληρωμών του Δημοσίου αποτυπώνεται και στα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού.

Ως τον Μάιο που το δημόσιο είχε ξεχάσει να πληρώνει τους ιδιώτες προμηθευτές, συνταξιούχους κλπ, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένες κατά 2,738 δισ. ευρώ έναντι του στόχου  πενταμήνου (μόλις 20 δισ. στο 5μηνο. ευρώ αντί 22,7 δισ. που ήταν ο στόχος). Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 η υστέρηση έφτασε στα 3,350 δισ. ευρώ έναντι του στόχου 6μήνου. Δηλαδή η «ψαλίδα» στις πληρωμές (δαπάνες 23,996 δισ. ευρώ έναντι στόχου 27,346 δισ. ευρώ) άνοιξε και άλλο αντί να κλείσει, κατά 650 εκατ. ευρώ επιπλέον από τον Μάιο που ήταν 2,7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο η καθυστέρηση πληρωμών δεν εμφανίζεται στα ληξιπρόθεσμα πριν περάσουν 90 μέρες. Δηλαδή τα απλήρωτα του Ιουλίου θα εμφανίζονται σαν ληξιπρόθεσμα τον Οκτώβριο, του Αυγούστου τον Νοέμβριο και του Σεπτεμβρίου τον Δεκέμβριο.

-«Πρόοδος», όπως δηλώνεται στην έκθεση του ESM που ενέκρινε την επόμενη δόση των 1,7 δισ. ευρώ, δεν προκύπτει ούτε στις επιστροφές φόρου που χρωστάει το δημόσιο σε ιδιώτες. Σε 100 μέρες, το δημόσιο πλήρωσε μόνον 108 εκατ. ευρώ.

Έτσι, παρότι από τα 1,8 δισ. ευρώ πληρώθηκαν 77 εκατομμύρια ευρώ για  εκκαθαρισμένες -αλλά απλήρωτες- επιστροφές φόρου, οι οφειλές αυτές τους κράτους αυξήθηκαν αντί να μειωθούν κατά 133 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου! Από 1,306 δισ. τον Ιούνιο, έφτασαν στα 1,439 δισ. τον Σεπτέμβριο.

Ακόμα λιγότερα έδωσε το δημόσιο σε «φρέσκες» -μη εκκαθαρισμένες- επιστροφές φόρων. Χρωστούσε άλλα 1,766 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, έδωσε 31 εκατομμύρια και τον Σεπτέμβριο οι οφειλές μειώθηκαν σε 1,58 δισ ευρώ. Πώς γίνεται να έδωσε 31 εκατομμύρια και να μειώθηκαν κατά 186 εκατ. ευρώ οι οφειλές; Τα υπόλοιπα έγιναν με συμψηφισμούς χρεών που είχε το κράτος, με χρέη από φόρους και χαράτσια που εκδόθηκαν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου (ΕΝΦΙΑ, δύο δόσεις φόρου εισοδήματος κλπ).

protothema.gr