«Αν ήμουν θετικός στον HIV θα γελούσες με τα αστεία μου;», ρωτά ο Γιώργος Καπουτζίδης, ενώ η Καίτη Γαρμπή αναρωτιέται «Αν ήμουν θετική στον HIV θα με φιλούσες;»…
Πρόκειται για ιδιαίτερα ανθρώπινα ερωτήματα, που από σήμερα το πρωί απασχολούν, και θα απασχολούν για πολλές ακόμα ημέρες, τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς της Αθήνας. Με τη συμμετοχή οικείων στο ευρύ κοινό προσώπων η μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο Ζωής πραγματοποιεί μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το HIV/AIDS και ειδικότερα το κοινωνικό στίγμα που σχετίζεται με αυτό.
Ετσι στην καμπάνια «Αν ήμουν θετικός/ή» ο Γιώργος Καπουτζίδης, η Καίτη Γαρμπή, η Εθνική Ομάδα Πόλο Ανδρών, η Βίκυ Αρβανίτη, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, η Βίκυ Καγιά, ο Φώτης Σεργουλόπουλος, η Μαρία Μπακοδήμου, η Αννα Κουρουπού, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Μιχάλης Μουρούτσος και ο Παύλος Μάμαλος προσκαλούν τον αποδέκτη του μηνύματος ουσιαστικά να σκεφτεί για το αν μπορεί, χωρίς διακρίσεις, ένα οροθετικό άτομο να είναι ενεργό και παραγωγικό μέλος της κοινωνίας. Οι αφίσες με τα ερωτήματά τους έχουν ήδη αναρτηθεί σε κεντρικά σημεία των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης (αποτελεί προσαρμογή της αντίστοιχης καμπάνιας της γαλλικής οργάνωσης AIDES, που από το 1984 στηρίζει οροθετικά άτομα) επιδιώκει την υπεύθυνη ενημέρωση μέσα από έναν διαφορετικό, περισσότερο βιωματικό τρόπο προσέγγισης υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την πρόληψη και την εκπαίδευση. Η καμπάνια προσπαθεί να απαντήσει σε απλά ερωτήματα που ο καθένας μας ενδεχομένως να έχει για τα άτομα με HIV/AIDS έχοντας ως στόχο της να άρει τις προκαταλήψεις. Και όπως λένε στο «Εθνος» οι συμμετέχοντες «…για μας η απάντηση είναι θετική, από εσένα ζητάμε απλά να σκεφθείς τη δική σου».
«Χωρίς καμία διάκριση»
Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με το θέμα ο Γιώργος Καπουτζίδης δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Η καμπάνια αυτή δεν έγινε για να γιορτάσει την 1η Δεκεμβρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα του AIDS, ο κύριος στόχος της είναι να πάει ένα βήμα πιο πέρα και να αλλάξει τις αντιλήψεις. Εχω φίλους οροθετικούς, τους οποίους αντιμετωπίζω χωρίς καμία απολύτως διάκριση και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Η χώρα μας βρίσκεται πίσω σε σχέση με κάποιες δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες όχι μόνο σε ό,τι αφορά το HIV/AIDS αλλά γενικά στο θέμα των διακρίσεων, της ισότητας… Μπορεί να φταίει η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης σχετικά με τον ιό, μπορεί η έλλειψη παιδείας… πολλά είναι τα μπορεί αν επιθυμούμε να αποφύγουμε την ευθύνη, η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό βαραίνει εμάς τους ίδιους. Γιατί όποιος θέλει να ενημερωθεί, ενημερώνεται και όποιος θέλει να εκπαιδευτεί, εκπαιδεύεται. Και εγώ δεν γνώριζα πολλά για το AIDS αλλά όταν μου ανακοίνωσε ένας φίλος μου πως είναι οροθετικός, το έψαξα, ενημερώθηκα και αν θέλεις εκπαιδεύτηκα… Είναι θέμα προσωπικό, πόσο δηλαδή ενδιαφερόμαστε να εξελιχτούμε και να γίνουμε καλύτεροι. Η καμπάνια σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιμετωπίζεις διαφορετικά έναν φορέα. Για εσένα εξακολουθεί να είναι ο ίδιος φίλος, ο ίδιος συγγενής…».
«Με θλίβει η έλλειψη σεβασμού
Η Καίτη Γαρμπή με τη σειρά της μας λέει πως το έργο του Κέντρου Ζωής το γνωρίζει αρκετά χρόνια, «… έχω συναναστραφεί οροθετικούς. Δεν με τρόμαξε και ούτε με τρομάζει. Το πρώτο πράγμα που ένιωσα ήταν η ανάγκη για στήριξη. Η θέση μου και η στάση μου απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με τον HIV είναι ισότιμη με εκείνους που δεν ζουν με τον ιό. Στην Ελλάδα γίναμε όλοι μας μάρτυρες της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών το 2012. Μια ιστορία που πραγματικά με σόκαρε! Σκέφτηκε κανείς από εμάς τι αντιμετώπισαν και τι αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αυτές και οι οικογένειες τους από τότε και μετά; Με θλίβει αληθινά η έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη φύση… Υπάρχουν ακόμα πολλά αρνητικά στερεότυπα γύρω από τη λέξη AIDS. Η πλειονότητα χρησιμοποιεί τον όρο φορέας του AIDS ενώ το σωστό είναι φορέας του ιού HIV. Το ένα ακούγεται άσχημο, το άλλο ανθρώπινο…».
«Ανοίγουμε μια αγκαλιά»
Την άποψη αυτή ενστερνίζεται και ο Χρήστος Αφρουδάκης, αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Πόλο, ο οποίος μας λέει ότι «… ο Κωστής Χατζημωράκης, διευθυντής του Κέντρου Ζωής, μου εξήγησε τον στόχο της καμπάνιας, ο οποίος είναι να βοηθήσουμε στην άρση του κοινωνικού στιγματισμού των φορέων του HIV. Μετέφερα την πρότασή του στους συμπαίκτες μου και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε και οι 13 που κερδίσαμε το χάλκινο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι σήμερα οι περισσότεροι γνωρίζουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για μετάδοση του ιού με τη συναναστροφή, τη χειραψία, το φιλί… Οσο ονειροπόλο και αν ακούγεται οφείλουμε να ανοίγουμε μια αγκαλιά σε εκείνους που έχουν πρόβλημα. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα τού να είσαι άνθρωπος».
«Δέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη»
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο μπιτς βόλεϊ Βίκυ Αρβανίτη δηλώνει πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα αν η συμπαίκτριά της ήταν οροθετική: «… με ενημέρωσαν ότι είχε γίνει μια αντίστοιχη καμπάνια στη Γαλλία και δέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη να συμμετέχω. Είναι σημαντικό εμείς ως αθλητές να μεταφέρουμε στον κόσμο το μήνυμα πως τα οροθετικά άτομα μπορούν να είναι ενεργά και παραγωγικά μέλη. Πρέπει ως κοινωνία να είμαστε ανοιχτοί στη διαφορετικότητα. Μέσω του Κέντρου Ζωής μου έγινε μεγαλύτερη ενημέρωση σχετικά με τον HIV, όπως για παράδειγμα ότι ένας φορέας μπορεί να φέρει στον κόσμο ένα υγιέστατο παιδί. Η ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα για την άρση των προκαταλήψεων».
«Οπλο η ενημέρωση»
Ο ηθοποιός Θανάσης Τσαλταμπάσης εξηγεί στο «Εθνος» τη δική του προσέγγιση στο θέμα «….πριν από κάποια χρόνια έμαθα πως μια φίλη ενός κοντινού μου προσώπου ήταν οροθετική. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ενημερωθώ. Αισθάνθηκα περίεργα, κυρίως γιατί δεν γνώριζα αρκετά για τoν ιό, όταν όμως ενημερώθηκα, αντιλήφθηκα ότι τα οροθετικά άτομα μπορούν να απολαμβάνουν μια καθ’ όλα φυσιολογική ζωή. Οι Ελληνες θέλουμε να παριστάνουμε τους μοντέρνους και τους εξελιγμένους αλλά δεν είμαστε. Θέλει δουλειά και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Το κοινωνικό στίγμα για τους φορείς είναι ένα είδος ρατσισμού. Η ενημέρωση και η καλλιέργεια αποτελούν δυο σημαντικά όπλα στον αγώνα ενάντια στις προκαταλήψεις. Είναι αναγκαίο, όχι μόνο για το AIDS αλλά και για άλλα φλέγοντα θέματα, να εκφράζουμε το ενδιαφέρον μας όλο τον χρόνο και όχι μόνο όταν γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα του».
Boηθήστε Το Κέντρο Ζωής
Το Κέντρο Ζωής (www.kentrozois.gr) είναι η μη κυβερνητική οργάνωση που από το 1991 παρέχει δωρεάν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, στους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS, στις οικογένειες και στους συντρόφους τους. – Οποιος θέλει να στηρίξει το έργο του Κέντρου Ζωής μπορεί να στείλει SMS στο 54345 γράφοντας KZ με κόστος 2,94 ευρώ συν ΦΠΑ. Ισχύει για συνδέσεις Cosmote, Vodafone και Wind.
Πηγή: Ethnos.gr