Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024 09:43
Τοπικά

Στη λίστα με τις μίζες της De Puy και το Νοσοκομείο Βόλου






Είκοσι τέσσερα πρόσωπα, παραπέμπονται για να δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για το μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκίας με πρωταγωνιστή τη βρετανική εταιρεία προμήθειας ορθοπεδικού υλικού De Puy.

Στον πίνακα των Νοσοκομείων στα οποία δόθηκαν μίζες σύμφωνα με το κατηγορητήριο, περιλαμβάνεται και το Νοσοκομείο Βόλου, ωστόσο δεν έχουν ασκηθεί διώξεις κατά γιατρών του Αχιλλοπουλείου.

Σύμφωνα με τη «μαύρη λίστα» με τις μίζες που έχουν συμπεριληφθεί στο φάκελο της υπόθεσης για το Νοσοκομείο Βόλου έχει καταγραφεί το ποσό των 81.506,45 ευρώ ως διαφορά υπερτιμολόγησης από την προμήθεια υλικών από την επίμαχη εταιρεία.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα αλλά και την ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, η εν λόγω εταιρεία πουλούσε σε ελληνικά νοσοκομεία υπερκοστολογημένο εξοπλισμό δίνοντας παράλληλα «μίζες» σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων.

Ειδικότερα σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, 24 κατηγορούμενοι στην υπόθεση προμηθειών από δημόσια νοσοκομεία ορθοπεδικών υλικών και εξοπλισμών της βρετανικής εταιρείας De Puy, την περίοδο 2000 έως 2006.

Μεταξύ των προσώπων που διατάσσει το βούλευμα την παραπομπή σε δίκη, είναι στελέχη και γιατροί διαφόρων νοσοκομείων, στελέχη της εταιρείας, θυγατρικής της αμερικανικής Johnson & Johnson, αντιπρόσωποι και συνεργάτες της στην Ελλάδα, καθώς και επιχειρηματίες.

Στην περίπου 1.500 σελίδων πρόταση της εισαγγελέως, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», ξεδιπλώνονται άγνωστες πτυχές της υπόθεσης και έρχονται στο φως όλα τα στοιχεία για το μεγάλο φαγοπότι που είχε στηθεί από το 2000 μέχρι το 2006 σε 114 δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια, με γιατρούς που φέρονται ότι δωροδοκήθηκαν με χρηματικά ποσά και άλλες παροχές και δώρα για να χρησιμοποιούν στις χειρουργικές επεμβάσεις ορθοπεδικά είδη (ειδικά επιθέματα και εμφυτεύματα γονάτων, ισχίων, τραύματος και σπονδυλικής στήλης) της βρετανικής εταιρείας, τα οποία επωλούντο υπερκοστολογημένα κατά 35%!

Από το ποσό της υπερκοστολόγησης των υλικών που χρησιμοποιούνταν σε κάθε χειρουργείο, οι εμπλεκόμενοι γιατροί φέρονται ότι εισέπρατταν το 20%, εξασφαλίζοντας τις παράνομες αμοιβές τους. Στην εισαγγελική πρόταση, που βασίστηκε στο υλικό της δικογραφίας το οποίο συγκέντρωσαν μετά από πολύμηνη έρευνα οι ανακριτές διαφθοράς Σπύρος Γεωργουλέας, Νίκος Τσιρώνης και Χριστόφορος Μάρκου, περιγράφεται με λεπτομέρειες το κόλπο με τις «λευκές μπλούζες», που στοίχισε στο Δημόσιο 11.593.452,80 ευρώ, όσο ακριβώς ήταν η διαφορά ανάμεσα στα ποσά των υλικών, που χρεώνονταν υπερκοστολογημένα, και στην πραγματική εμπορική τους αξία.

Οι κατηγορίες για την υπόθεση, αφορούν απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου τελούμενη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επί μακρό χρονικό διάστημα με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, δωροδοκία υπαλλήλου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με όφελος του δράστη και ζημιά σε βάρος του δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στην απάτη από κοινού, άμεση συνέργεια σε απάτη, δωροδοκία, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε δωροδοκία.