Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 01:28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Στον αέρα όλοι οι στόχοι λόγω καθυστερήσεων στην αξιολόγηση






Βαριές «σκιές» στην οικονομία και στον Προϋπολογισμό λόγω του τέλματος στις διαπραγματεύσεις, «βλέπει» ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι όλοι οι στόχοι είναι, πλέον, στο «κόκκινο».

«Για να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2017 και μετά, απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα έτος. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα, που έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, θέτοντας εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας, υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι ούτε οι προσδοκώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης (2,7%), ούτε το υψηλό πλεόνασμα (1,75%), ούτε η απομείωση των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να είναι, πλέον, δεδομένοι.

Προκειμένου, δε, να μη χαθεί άλλος χρόνος, ο Διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι αμέσως μετά από το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να γίνουν τα εξής:

  • Άρση των εμποδίων που υπάρχουν ακόμη και για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και περαιτέρω προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, μέσω των κατάλληλων χρήσεων γης.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, με έμφαση στην αποπληρωμή των δανείων των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών».
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού δημόσιου χρέους και ρεαλιστική αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι συμβατή η βιωσιμότητα του χρέους με τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου μετά το 2020 σε πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ (από 3,5%), εάν συνδυαστεί με ήπια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως για παράδειγμα με επιμήκυνση της μέσης σταθμισμένης περιόδου αποπληρωμής των τόκων του EFSF κατά 8,5 χρόνια.
  • Αλλαγή στο μίγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να καταστεί πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος της μακροχρόνιας ανεργίας.

Ειδικά όσον αφορά στην αγορά εργασίας, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ευελιξία διευκολύνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις και πρέπει να διασφαλιστεί για δυο λόγους: Πρώτον, για να επιτρέψει στην οικονομία να επανέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία, σε μια οικονομία έντασης εργασίας όπως η ελληνική, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αύξηση της απασχόλησης. Δεύτερον, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας και ιδιαίτερα της δομικής ανεργίας, η οποία σχετίζεται με την συρρίκνωση παραδοσιακά ισχυρών κλάδων της οικονομίας όπως οι κατασκευές, το λιανικό εμπόριο κ.ά.

Πηγή: iefimerida.gr