Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024 20:33
Θεσσαλία

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας το θέμα των «κόκκινων» δανείων






Το θέμα των κόκκινων δανείων και των δανείων σε ελβετικό φράγκο εισάγει προς συζήτηση στο ερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, ανέπτυξε την πρόταση που θα καταθέσει προς συζήτηση στο ΠΣ με σκοπό την ανακούφιση των δανειοληπτών:

«Στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα εισάγουμε προς συζήτηση τα εξής δύο θέματα: τα κόκκινα δάνεια και τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Και αυτό επειδή πάνω από 73.000 πολίτες που υπέγραψαν στην διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής υπογραφών του AVAAZ.ORG σχετικό ψήφισμα (η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται) αλλά και ακόμη περισσότεροι αξιώνουν την παρέμβαση μας στην Πολιτεία, μια παρέμβαση που θα ωφελεί όλους και δεν θα βλάπτει κανένα. Τι εννοούμε;

Η Πολιτεία τον Μάιο του 2016 ψήφισε στη Βουλή ένα νόμο με βάση τον οποίο μπορούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παραχωρούν τα δάνεια (εξυπηρετούμενα, μη εξυπηρετούμενα και «κόκκινα») σε χρηματοοικονομικά funds. Η διαδικασία αυτή γίνεται, όπως έγινε και σε άλλες χώρες, με τα funds αυτά να αγοράζουν τα δάνεια σε χαμηλή έως πάρα πολύ χαμηλή τιμή, η οποία κυμαίνεται από 10 έως 21%, της συνολικής οφειλής.

Εμείς προτείνουμε να θεσμοθετήσει η Πολιτεία, όπως νομοθέτησε τον Οκτώβριο του 2015 η Κυπριακή Κυβέρνηση, το δικαίωμα να μπορεί ο οφειλέτης να αγοράζει στην ίδια τιμή το δάνειό του. Η τράπεζα δεν χάνει καθώς θα πάρει τα ίδια χρήματα, που θα της έδινε και το οποιοδήποτε fund, ταυτόχρονα όμως δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να εξυγιάνει τα οικονομικά του και να συνεχίσει απρόσκοπτα την επαγγελματική του δραστηριότητα, απαλλαγμένος από ένα μεγάλο βάρος.

Βέβαια, κάποιοι μπορούν να ισχυριστούν ότι ανακύπτει ζήτημα ηθικού κινδύνου καθώς μια τέτοια ρύθμιση μπορεί να  ωθήσει να σταματήσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους ακόμη κι εκείνους που το πράττουν σήμερα. Για το λόγο αυτό πρέπει να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες ή για παράδειγμα, οι τράπεζες να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το επιτόκιο, έτσι ώστε να ωφεληθούν και όσοι εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο θα πρέπει να ισχύσει το παλιό καθεστώς, της αποπληρωμής του δανείου με την ισοτιμία κατά το χρόνο εκταμίευσης, όπως αποφασίστηκε ήδη με την πρώτη πανευρωπαϊκή δικαστική απόφαση στην αγωγή καταναλωτικών οργανώσεων και του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου,  μέχρι τα αρμόδια δικαστήρια αποφασίσουν για την τελική έκβαση αυτής της υπόθεσης με τους δανειολήπτες».