Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024 14:56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμπληρωματικό Μνημόνιο και με «κόφτη» και με νέα μέτρα!






Το συμπληρωματικό Μνημόνιο (supplemental MoU) για την Ελλάδα, που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο του περασμένου Αυγούστου, ενέκρινε ομόφωνα σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το κείμενο αυτό των 41 σελίδων, αποτελεί τη νέα Συμφωνία με τους ευρωπαίους δανειστές (σ.σ.: το ΔΝΤ θα ετοιμάσει άλλο κείμενο απαιτουμένων) και, μαζί με την Έκθεση Συμμόρφωσης και άλλα δύο κείμενα για τις ιδιωτικοποιήσεις (νέο πλάνο αποκρατικοποιήσεων και λίστα εκκρεμοτήτων προς εκτέλεση), απαρτίζουν το «πακέτο» των μέτρων που ελήφθησαν ή θα ληφθούν, προικειμένου να έρθουν τα 7,5 + 2,8 δισ. ευρώ των δόσεων για τη χώρα μας.

Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται και όλα τα πρόσφατα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, που ψήφισε η Βουλή.

Περιλαμβάνεται όμως και ο «κόφτης» δαπανών (έως 3,6 δισ. ετησίως) που, όπως τονίζεται, δεν υποκαθιστά τους τριμηνιαίους ελέγχους και δεν αποκλείει και άλλα προληπτικά μέτρα (καθώς ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται τον Μάιο κάθε έτους, αν έχουν πέσει έξω όλα τα άλλα μέτρα που θα έχουν ως τότε ληφθεί).

Επιπλέον, και αν ακόμα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», οι περικοπές που θα κάνει, θα πρέπει να είναι μόνιμες και όχι «ad hoc». Αν κοπούν «έκτακτες» δαπάνες κάποιας χρονιάς, κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να αναζητήσουν και άλλες περικοπές, που θα είναι μόνιμες.

Με άλλα λόγια, μέτρα θα συνεχίσουν να λαμβάνονται, και προληπτικά και εκ των υστέρων, ακόμα και αν ενεργοποιείται κάθε Μάιο ο «κόφτης».

Στο κείμενο τονίζονται οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν όλα τα υπουργεία -όχι μόνο το υπουργείο Οικονομικών- και συμφωνείται πως η συνεπής μακροχρόνια εφαρμογή των πολιτικών απαιτεί πολιτική δέσμευση.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως δεν θα πρέπει απλώς και μόνο να συνεννοείται, αλλά και να συμφωνεί με την Επιτροπή και το ΔΝΤ για όλες τις ενέργειες σχετικά με τους στόχους για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, πριν αυτοί οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν νομικά.

Στα μέτρα του νέου Μνημονίου, προβλέπονται και δεν έχει απαλειφθεί το πάγωμα των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, γιατροι κλπ) ως το 2018.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, στο οποίο περιλαμβάνεται και επικαιροποιημένη λίστα ιδιωτικοποιήσεων, η εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας είναι η βάση στην οποία θα στηριχθεί η βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα πρέπει να στηριχθεί σε τέσσερις πυλώνες:

α. Επίτευξη βιώσιμων δημοσιονομικών μεγεθών,
β. Διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας,
γ. Στόχευση σε ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις και
δ. Δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους και σύγχρονης δημόσιας διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εισηγήθηκαν θετικά προς τον ESM προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Όπως επισήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, «σήμερα εγκρίθηκε το επικυρωμένο μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο προληπτικός δημοσιονομικός μηχανισμός. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος, ούτως ώστε στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου να υπάρξει και η τελική έγκριση». Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση, όπως γράφει το newmoney.gr, θα πρέπει και τυπικά αύριο το διοικητικό συμβούλιο του ESM να «σφραγίσει» την πρόταση, ενώ, βάσει των εκτιμήσεων που υπάρχουν, η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα φθάσει στα ελληνικά ταμεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανώς και τη Δευτέρα.