Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025 10:09
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός στο Μαξίμου για προσφυγικό και ΦΠΑ στα νησιά -Σκέψεις για νέο μεταναστευτικό νόμο






Η κατάσταση στα νησιά είναι εκρηκτική και οι τοπικές κοινωνίες «βράζουν» εναντίον της κυβέρνησης λόγω του μεταναστευτικού, αλλά και της επικείμενης αύξησης ΦΠΑ.

Το αποτέλεσμα είναι να ηχήσει «κόκκινος συναγερμός» στο Μαξίμου για την κατάσταση στα νησιά -κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου-.

Έχοντας υπ όψιν το κλίμα και τις συνθήκες που επικρατούν, όπως επίσης και τις διεργασίες στις Βρυξέλλες για τις σκληρές προτάσεις που επεξεργάζεται για το μεταναστευτικό ο Ντόναλτ Τουσκ, κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ειδική σύσκεψη για το θέμα στο Μαξίμου με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών αλλά και του Αλέκου Φλαμπουράρη που έχει αναλάβει το συντονιστικό ρόλο.

Κοινή διαπίστωση των περισσοτέρων αποτέλεσε το συμπέρασμα ότι η έως τώρα διαχείριση δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και αδιάψευστος μάρτυρας είναι η πραγματικότητα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Και για την αποσυμπίεση των τοπικών κοινωνιών, και (όπως πιέζει μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ) για τη βελτίωση των συνθηκών υπό τις οποίες φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς τυχόν απώλειες ζώων από το κρύο θα σημάνει πολλά για την κυβέρνησης και τη χώρα.

Αν και υπουργικά στελέχη εκτιμούν ότι με τη δημιουργία επιπλέον μεγάλων προαναχωρησιακών κέντρων στο Αιγαίο η κατάσταση θα μπορούσε να καταστεί διαχειρίσιμη, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός κινείται σε πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση. Γνωρίζοντας -προφανώς από τις επαφές του- και τη σκλήρυνση των Ευρωπαίων που έρχεται αναζητά λύση βασισμένη στο τρίπτυχο: Τουρκία, αποσυμφόρηση νησιών, νομοθέτηση.

Με βάση αυτό το πλαίσιο θα πρέπει κανείς να αναζητήσει λόγους και για την πρόσκληση στον Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ο οποίος δέχτηκε -κατά πληροφορίες- να επιστρέφονται στην Τουρκία μετανάστες και πρόσφυγες όχι μόνο από τα νησιά, αλλά και από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Αυτή η επιλογή, «λύνει» το γόρδιο δεσμό της αναγκαστικής παραμονής όσων έρχονται από την Τουρκία στα νησιά μέχρι να δοθεί η τελική απάντηση των Ελληνικών αρχών στη διαδικασία αίτησης ασύλου και ανοίγει το δρόμο για αποφόρτιση των νησιών με μεταφορές προς την ηπειρωτική χώρα, κι από εκεί επιστροφές προς Τουρκία, όταν εκδικαστούν οι αιτήσεις ασύλου.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέο νόμο περί του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού, ώστε να μπορεί με ταχύτερους ρυθμούς να δίνει απαντήσεις στα αιτήματα ασύλου και επακόλουθα για μικρότερο χρόνο να παραμένουν υποχρεωτικά στο ελληνικό χώρο πρόσφυγες και μετανάστες που αιτούνται άσυλο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, να έχει στα χέρια του πρόταση για ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης που εκτός από αισιόδοξη, να ακούγεται και πειστική στους Ευρωπαίους ομολόγους του, οι οποίοι θα αρχίσουν το γνωστό pressing στην Αθήνα, που τον τελευταίο χρόνο βλέπει σύνορα να κλείνουν, επιβάτες από την Ελλάδα να ελέγχονται σε ξένα αεροδρόμια και νησιωτικές κοινωνίες να δέχονται πίεση.
Ερωτήματα για το αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό υπάρχουν, καθώς στο κρίσιμο πόστο του υπουργού Μετανάστευσης βρίσκεται ένας υπουργός που κάνει το «μετέωρο βήμα» της εξόδου από την κυβέρνηση και πολλά στελέχη βάλλουν ομαδικά εναντίον του για τις επιλογές του.

Προσπαθεί να «συνδυάσει» ΦΠΑ με Προσφυγικό 
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, μελετά το «δέσιμο» του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού και το βάρος που αυτό επιφέρει σε συγκεκριμένα νησιά, με την απαίτηση των δανειστών (στο πλαίσιο της συμφωνίας) για εξίσωση των συντελεστών του ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά με αυτούς που ισχύουν για όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να κάνει λόγο για συνθήκες «έκτακτης ανάγκης» για τις περιοχές που υποδέχονται και φιλοξενούν πρόσφυγες σηκώνοντας και το «Ευρωπαϊκό βάρος», για να ζητήσει ανταπόδοση των βαρών αυτών, με εξαίρεση από την εξίσωση του ΦΠΑ. Για τα άλλα νησιά μελετάται η δημιουργία ενός «κουμπαρά» με κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια, ώστε με στοχευμένη επιστροφή χρημάτων να επιχειρηθεί η εξισορρόπηση των συνεπειών το μέτρου για τους νησιώτες που ήδη λόγω μεταφορικού κόστους, καλούνται να πληρώσουν ακριβότερα τα προιόντα στην αγορά τους.
Ο κ.Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λόγω των προσφυγικών ροών,  υπάρχει περιθώριο πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των Θεσμών για την αναζήτηση «φόρμουλας».

Πηγή: iefimerida.gr