Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 04:23
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τάζουν πάγωμα χρεών σε επαγγελματίες, αλλά τους φορτώνουν με νέα






Την όψιμη αποτυχία του νέου Ασφαλιστικού, τέσσερις μήνες μετά την θέσπιση του – “παραδέχθηκε” προχθές ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τάζοντας, ερήμην των θεσμών αλλά και του προϋπολογισμού του κράτους και των ταμείων, “πάγωμα” χρεών στους οφειλέτες των ταμείων αρκεί να καταβάλλουν εγκαίρως τις νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές από 1.1.2017 λόγω του ασφαλιστικού χαρατσιού 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών.

Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση πετά ένα τρύπιο “σωσίβιο” στο νόμο Κατρούγκαλου μιας και με αντάλλαγμα το “πάγωμα” των παλιών χρέων, η κυβέρνηση αυξάνει τα μελλοντικά  χρέη τους, ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος –μετά τη  συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα στη Θεσσαλονίκη – θα αναζητήσει συμμαχίες εντός ΕΕ με αιχμή το νέο Εργασιακό (η διαπραγμάτευση για το οποίο με τους θεσμούς θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα). Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος:

* Την Τρίτη 13.9 μιλά σε ημερίδα της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα για τα κοινωνικά δικαιώματα
* Την Παρασκευή 16 και το Σαββάτο 17.9 θα διοργανώσει διεθνές συνέδριο για το Εργασιακό στην Αθήνα με συμμετοχή Ευρωπαίων ομολόγων του.
* Στο ενδιάμεσο διάστημα αναμένεται να παραλάβει το πόρισμα της ευρωπαϊκής επιτροπής των εμπειρογνωμόνων σε σχέση με το πώς πρέπει να ευθυγραμμιστεί το ελληνικό εργασιακό θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, τη συνδικαλιστική δράση και τις συλλογικές συμβάσεις με εκείνο των ευρωπαϊκών κρατών.

Ενώ ο κ. Κατρούγκαλος αναζητά τη στήριξη των Ευρωπαίων για το νέο Εργασιακό, ο κ. Τσίπρας (εν γνώσει, φυσικά, του κ. Κατρούγκαλου), χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη ή έστω την άποψη των δανειστών, τα ανώτατα κλιμάκια των οποίων καταφθάνουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, εξήγγειλε προχθές από το βήμα της 81ης ΔΕΘ το “πάγωμα” των ληξιπροθέσμων χρεών προς ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ για όσους οφειλέτες καταβάλλουν από 1.1.2017 αδιαλείπτως τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες βάσει του νόμου Κατρούγκαλου  θα υπολογίζονται ως ποσοστό 20% επί του δηλωτέου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων (πχ μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων).

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η θέσπιση ή μη αυτού ή οποιοδήποτε άλλου μέτρου εξαρτάται (πριν τουλάχιστον φτάσει στη Βουλή) από την στάση την οποία θα κρατήσουν τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, τα οποία καταφθάνουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα , προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr, δεν έκρυψαν την επιφυλακτικότητα τους για το αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει δεκτό από τους θεσμούς, οι οποίοι παγίως τάσσονται κατά κάθε νέου διακανονισμού ληξιπροθέσμων οφειλών –ειδικά προς το ευρύτερο Δημόσιο- πόσο  μάλλον σε ένα “πάγωμα” αυτών των οφειλών με τον όρο της καταβολής των τρεχουσών εισφορών από την 1.1.2017. Στην γενικότερα εχθρική στάση των θεσμών προς κάθε νέα ρύθμιση οφειλών πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι η όλη διαδικασία ενοποίησης των ταμείων αλλά και η σύνδεση των διαδικασιών είσπραξης εισφορών και φόρων από 1.1.2017 οδεύει με πολύ αργούς ρυθμούς, δημιουργώντας μεγάλους φόβους για το αν και κατά πόσο και οι δύο παραπάνω αλληλένδετες κινήσεις θα “τρέξουν” εγκαίρως, αλλά και επιτυχώς υπέρ των εσόδων του κυοφορούμενου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η εξαγγελία αυτού του μέτρου γίνεται υπό την πίεση 200.000-250.000 οφειλετών του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ που βρίσκονται σήμερα εκτός ασφάλισης λόγω χρεών, αν και ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα. Σημειώνεται πως στο 11μηνο Ιουλίου 2015 -2016 , πάνω από 57.000 επαγγελματίες έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων.  Συνολικά τα χρέη προς τα ταμεία έχουν φτάσει τα 16,6 δισ. ευρώ (σ.σ. για οφειλές άνω των 5000 ευρώ κατ΄άτομο) και τα 25 δισ. ευρώ (ανεξαρτήτως ύψους οφειλής) .

Εξάλλου, κατά το επτάμηνο του 2016 έπεσαν κατά 4% -5% τα έσοδα του ΟΑΕΕ. Το γεγονός ότι για πρώτη  φορά  κατά τον τρέχοντα μήνα, το ΙΚΑ μετά από τέσσερα χρόνια δεν δανείστηκε από το ΤΑΠ-ΔΕΗ και το ΤΑΔΚΥ για να καταβάλλει συντάξεις αποτελεί μία μερική εικόνα για τα οικονομικά των ταμείων, δεδομένου ότι τα χρέη τους προς τον ΕΟΠΥΥ έχουν εκτιναχθεί στα 2,2 δισ. ευρώ λόγω συνεχών “παρακρατήσεων” των εισφορών υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης προκειμένου να καταβάλλονται συντάξεις κάθε μήνα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι από τον Ιούλιο του 2016 έχει αυξηθεί κατά 2 % η εισφορά στις κύριες συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Από το capital.gr