Τα κέρδη των εταιριών εφαρμογών για κινητά θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. δολάρια
Με τα τηλέφωνα να γίνονται όλο και πιο φθηνά και παρά τις μεγάλες πωλήσεις να μην αφήνουν σημαντικά κέρδη στις εταιρίες, ο τομέας των εφαρμογών θα είναι αυτός που θα μαζέψει όλο το χρήμα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπου υπολογίζεται ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η άνθηση της κινητής τηλεφωνίας είναι αισθητή σε όλα τα επίπεδα. Κατ’ αρχήν σε επίπεδο πώλησης συσκευών όπου σύμφωνα με υπολογισμούς, θα βρεθούμε από τα περίπου 2,6 δισεκατομμύρια σήμερα στα 6,2 δισεκατομμύρια το 2020. Οι μεγαλύτερες πωλήσεις θα σημειωθούν σε χώρες που βρίσκονται σε οικονομική άνοδο όπως η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά η άνοδος στο κέρδος από κάθε συσκευή θα είναι σχετικά μικρή, μιας και το κόστος έχει συμπιεστεί αρκετά με την είσοδο των Κινέζων στην διεθνή αγορά.
Ο χώρος όμως που δημιουργείται στην περιοχή των applications είναι σημαντικός και προοιωνίζει μεγάλα κέρδη για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα, καθώς και οι πελάτες αυξάνονται και η αγορά γίνεται πιο ώριμη και πιο απαιτητική από τις εφαρμογές. Η μετάδοση μουσικής και βίντεο καθώς και οι εφαρμογές για ραντεβού θα είναι η ατμομηχανή αυτής της μεγάλης ανόδου των apps, ενώ παράλληλα η εξέλιξη ήδη δημοφιλών πλατφορμών όπως η Spotify, το Netflix, το Tinder αλλά και τα κινέζικα αντίστοιχα apps θα δώσουν και αυτά με τον δικό τους τρόπο την ώθηση στις πωλήσεις. Τα παιχνίδια επίσης θα εξακολουθήσουν να είναι στην κορυφή της λίστας, αν και το ποσοστό με το οποίο συνεισφέρουν στην αγορά θα μειωθεί από το 85% που είναι σήμερα στο 74% το 2020.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερική, το iOS θα παραμείνει στην κορυφή των λειτουργικών μέσω των οποίων θα γίνονται οι αγορές των apps, ενώ μεγάλη εξάπλωση θα παρουσιάσει και το Android (ιδίως στις χώρες που κυριαρχούν οι φθηνές συσκευές). Tα συνολικά downloads θα φθάσουν στο απίστευτο νούμερο των 284 δισεκατομμυρίων το 2020 από τα 111 δισεκατομμύρια που ήταν το 2015.
Η άνοδος των εσόδων των εταιριών παραγωγής εφαρμογών που σημειώθηκε το 2015 ήταν στα επίπεδα του 24%, με τα έσοδα να φθάνουν τα 50,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο αριθμός αυτός θα ανεβαίνει συνέχεια για τα επόμενα πέντε χρόνια, με την έρευνα να υποστηρίζει ότι θα ενισχυθούν περισσότερο τα χρηστικά apps που βοηθούν τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους, παρά εκείναι που εστιάζουν περισσότερο στην μάλλον κορεσμένη αγορά της κοινωνικής δικτύωσης.